Hyppää pääsisältöön
Kuva
Juha Kajaniemi, Eurooppa-valaisin Suomen käsityön muse on LUX-näyttelyssä. Kuva Juha Kajaniemi
Pääsisältö

Valaisimissa yhdistyy kiehtovalla tavalla muotoilun estetiikka ja sähkön avulla saatava valohyödyke. LUX-näyttelyn valaisinten visuaaliset ratkaisut ovat materiaalin ja käyttötarkoituksen sanelemat: funktionaalinen minimalismi. Kun ledin liittää kiinnostavaan muotoiluun, lopputuloksen kanssa voi viettää yhteistä elämää pitkään. 

Valaisinnäyttely esittelee jyväskyläläisen Juha Kajaniemen valmistamia uniikkeja valaisimia, joissa on pyritty paitsi huolelliseen tekniseen toteutukseen, myös monipuoliseen materiaalien käyttöön. Keskeisimmät materiaalit ovat puu, metalli, muovi ja hartsi. Lisäksi monissa valaisimissa on käytetty kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi kotiin induktiolieden hankinnan vuoksi käyttökelvottomaksi jäänyt kuparikattila on antanut osia kahteen valaisimeen ja vanhan tauluteeveen näytön takaa löytyneistä kalvoista on syntynyt useita valaisimia. Erilaiset materiaalit heijastavat, johtavat, läpäisevät ja suuntaavat valoa.

Kajaniemi on saanut sähköalan koulutuksen, mutta on toiminut pääosin elintarviketeollisuuden kunnossapidon ja nuorison etujärjestöjen tehtävissä. Työelämässä Kajaniemi suunnitteli ja toteutti parannuksia koneisiin ja kehitti myös aivan uusia tuotantolaitteita.

- Ensimmäinen lamppuni syntyi 30 vuotta sitten, mutta viimeiset kuusi vuotta olen tehnyt aktiivisesti valaisimia sen jälkeen, kun jäin eläkkeelle. Käsillä tekeminen ja uusien ratkaisujen löytäminen ovat olleet erityisen mielenkiinnon kohteina. Erilaiset koneet ja laitteet kiehtoivat. Olen elänyt taiteen ympäröimänä; vaimoni ja tyttäreni ovat taiteilijoita.

Valaisimia suunnitellessa valon tutkiminen on oleellista. Kohde-, tunnelma- ja yleisvalot vaativat erilaiset ratkaisut. Useimmissa Kajaniemen lampuissa valo on toteutettu ledeillä, joiden yleistyminen ja valikoiman laajentuminen on antanut uusia mahdollisuuksia. Led-nauhan avulla saadaan aikaan ratkaisuja, jotka eivät muuten onnistuisi. Osassa polttimoista käytetään 12 volttia, joka on pienempi jännitteeltään, joten sen sähköturvallisuus ei ole ongelma. Led-tekniikan tulo myös loisteputkiin on helpottanut niiden käyttöä valaisimissa. Ledien yleistymisen kautta myös valaisinten ekologisuus on parantunut - sähkönkulutus on pienempi ja lampun elinikä on pidempi. 

- Kun liikun rakennetussa ympäristössä Suomessa ja ulkomailla, huomioni kiinnittyy siihen, miltä rakenteet ja tekniikka näyttävät. Miten se on tehty ja voisiko sen tehdä paremmin. Ihmiskunnan resurssien tuhlaus on aikamme vitsaus. Pieni vika voi johtaa ison ja kalliin laitteen päätymiseen kaatopaikalle. Kaiken tarvitsemamme tulisi kestää kymmeniä eikä yksittäisiä vuosia ja sen jälkeen se pitäisi voida kierrättää.

LUX-näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa esittelee pöytä-, seinä-, katto- ja jalkavalaisimia.

Alasivu

LUX - Juha Kajaniemen valaisimia

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 30.9.-3.12.2023. 
Katutason näyttelyihin vapaa pääsy

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.
Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected] 

Aulagalleria näyttelytilana

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.