Punottuja koreja meiltä ja maailmalta 9.3.–2.6.2024
Korinpunonta on yksi maailman vanhimpia käsityötekniikoita. Se on syntynyt tarpeesta säilyttää, kuljettaa ja kantaa tavaroita ja materiaaleja. Korinpunonnan taito ja tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin saman tyyppisiä, niitä on vain sovellettu aina paikallisiin materiaaleihin ja tarpeisiin. Tänä päivänä mestarillinen korinpunonnan taito on osin katoamassa, esimerkiksi Suomessa perinteisiä tuohi- ja pärekorien taitajia ei ole enää kovin montaa. Taitoliitto nimesikin korin punonnan vuoden 2024 käsityötekniikaksi.
Punottuja koreja meiltä ja maailmalta -näyttely on kunnianosoitus käsityölle, kulttuurille ja yhteisöille, jotka ovat säilyttäneet ja rikastuttaneet punonnan perinnettä ja taitoa. Näyttelyn on koonnut Taitoliitto ja tuottaneet yhteistyössä Taitoliitto sekä Suomen käsityö museo.
Luonnon omat mestarit lienevät ensimmäisiä punonnan taitajia: monien köynnöskasvien oksat kietoutuvat toisiinsa punosmaisesti kasvaessaan, hämähäkki kutoo uskomattoman taitavaa verkkoa ja linnut punovat pesiään taidokkaasti pelkällä nokallaan. Korinpunonnan taito ihmisen hyödyntämänä on arkeologisten kaivausten perusteella arvioitu alkaneen noin 12 000 vuoden takaisesta Egyptistä. Ajoittaminen on vaikeaa, koska hajoavista luonnonmateriaaleista punotuista koreista ei vuosituhansien jälkeen ole jäänyt paljonkaan jäänteitä. Arkisten käyttöesineiden tutkimus ja taltiointi on alkanut kiinnostaa oikeastaan vasta muutaman viimeisen vuosisadan aikana.
Punonnan materiaaleille tärkeitä ominaisuuksia ovat kestävyys, muovautuvuus ja taipuisuus sekä lujuus myös kuivana. Erilaiset kasvit ovat tänäänkin korien päämateriaali. Teollistumisen myötä synteettisiä materiaaleja on alettu käyttämään myös korinpunonnassa, mutta käsityöläisten ykkösmateriaalina ovat säilyneet luonnonmateriaalit.
Niin materiaalit kuin korinpunonnan tekniikatkin ovat säilyneet vuosisatoja varsin muuttumattomina. Kuhunkin materiaaliin on taitajien käsissä löytynyt soveltuvat tekniikat, joilla korin muoto voidaan punoa. Tietoa ja taitoa on siirretty sukupolvelta toiselle. Punontataidon siirtäminen ja opettaminen on tärkeää käsityön aineetonta kulttuuriperintöä, jota tulee vaalia ja näin huolehtia taitojen säilymisestä.
Näyttely on katsaus korinpunonnan erilaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin sekä korien erilaisiin muotoihin. Esillä on perinteistä mestarillista punontataitoa ja moderneja sovelluksia koreista.
Näyttelyn yhteistyökumppanit
Suomi
Annansilmä-Aitta, Design JaanaÖ, KOKORI, Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Sami Duodji, Suomen käsityön museo, Taito Keski-Suomi ry, Taitoliitto, Verso Design Oy
Viro
Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit
Ruotsi
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds
Norja
Norges Husflidslag
Puola
Stowarzyszenie Serfenta
Slovakia
Ústredie ľudovej umeleckej výroby
Näyttelyn korien tekijöitä
Suomi
Anna Siekkinen, Ari Korhonen, Esko Huhtakangas, Hannele Ruponen, Jaana Öljymäki, Johanna Riepula, Jukka Ramu, Kari Hannola, Katri Loponen, Maija Nurminen, Martti Yläpelto, Riitta Eeronheimo, Risto Lätti, Sonja Karlsson, Tarja Heikkilä, Tiina Härkäsalmi, Timo Tuovinen, asiantuntija (lasi & Keramiikka) Laura Ukkolan kokoelmista Saara Hopean ja Kaj Franckin vintage mehusetit.
Puola
Aleksander Bielak, Lucimian kylän korinpunojat, Helena Rogala, Jadwiga and Krzysztof Ciemieniewicz, Jan Zogata
Ruotsi
Curt Bengtsson
Norja
Ellen Mette Nielsen
Viro
Margus Rebane
Tanska
Steen Madsen
Slovakia
Jozef Boďa, Pavol Vritch, Valéria Gyűrűsiová
Punottuja koreja meiltä ja maailmalta
Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 9.3.–2.6.2024.
Katutason näyttelyyn vapaa pääsy.
Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.
Lisätietoja
Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected]
Aulagalleria näyttelytilana
Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.