Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pieni punottu suorakaiteen muotoinen kaislakori. Kuva: Hilja Mustonen. Kuva Hilja Mustonen
Pääsisältö

Korinpunonta on yksi maailman vanhimpia käsityötekniikoita. Se on syntynyt tarpeesta säilyttää, kuljettaa ja kantaa tavaroita ja materiaaleja. Korinpunonnan taito ja tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin saman tyyppisiä, niitä on vain sovellettu aina paikallisiin materiaaleihin ja tarpeisiin. Tänä päivänä mestarillinen korinpunonnan taito on osin katoamassa, esimerkiksi Suomessa perinteisiä tuohi- ja pärekorien taitajia ei ole enää kovin montaa. Taitoliitto nimesikin korin punonnan vuoden 2024 käsityötekniikaksi. 

Punottuja koreja meiltä ja maailmalta -näyttely on kunnianosoitus käsityölle, kulttuurille ja yhteisöille, jotka ovat säilyttäneet ja rikastuttaneet punonnan perinnettä ja taitoa. Näyttelyn on koonnut Taitoliitto ja tuottaneet yhteistyössä Taitoliitto sekä Suomen käsityö museo. 

Luonnon omat mestarit lienevät ensimmäisiä punonnan taitajia: monien köynnöskasvien oksat kietoutuvat toisiinsa punosmaisesti kasvaessaan, hämähäkki kutoo uskomattoman taitavaa verkkoa ja linnut punovat pesiään taidokkaasti pelkällä nokallaan. Korinpunonnan taito ihmisen hyödyntämänä on arkeologisten kaivausten perusteella arvioitu alkaneen noin 12 000 vuoden takaisesta Egyptistä. Ajoittaminen on vaikeaa, koska hajoavista luonnonmateriaaleista punotuista koreista ei vuosituhansien jälkeen ole jäänyt paljonkaan jäänteitä. Arkisten käyttöesineiden tutkimus ja taltiointi on alkanut kiinnostaa oikeastaan vasta muutaman viimeisen vuosisadan aikana.

Punonnan materiaaleille tärkeitä ominaisuuksia ovat kestävyys, muovautuvuus ja taipuisuus sekä lujuus myös kuivana. Erilaiset kasvit ovat tänäänkin korien päämateriaali. Teollistumisen myötä synteettisiä materiaaleja on alettu käyttämään myös korinpunonnassa, mutta käsityöläisten ykkösmateriaalina ovat säilyneet luonnonmateriaalit.

Niin materiaalit kuin korinpunonnan tekniikatkin ovat säilyneet vuosisatoja varsin muuttumattomina. Kuhunkin materiaaliin on taitajien käsissä löytynyt soveltuvat tekniikat, joilla korin muoto voidaan punoa. Tietoa ja taitoa on siirretty sukupolvelta toiselle. Punontataidon siirtäminen ja opettaminen on tärkeää käsityön aineetonta kulttuuriperintöä, jota tulee vaalia ja näin huolehtia taitojen säilymisestä.

Näyttely on katsaus korinpunonnan erilaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin sekä korien erilaisiin muotoihin. Esillä on perinteistä mestarillista punontataitoa ja moderneja sovelluksia koreista. 

Näyttelyn yhteistyökumppanit

Suomi
Annansilmä-Aitta, Design JaanaÖ, KOKORI, Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Sami Duodji, Suomen käsityön museo, Taito Keski-Suomi ry, Taitoliitto, Verso Design Oy

Viro
Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit

Ruotsi
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds

Norja
Norges Husflidslag

Puola
Stowarzyszenie Serfenta 

Slovakia
Ústredie ľudovej umeleckej výroby

Näyttelyn korien tekijöitä

Suomi
Anna Siekkinen, Ari Korhonen, Esko Huhtakangas, Hannele Ruponen, Jaana Öljymäki, Johanna Riepula, Jukka Ramu, Kari Hannola, Katri Loponen, Maija Nurminen, Martti Yläpelto, Riitta Eeronheimo, Risto Lätti, Sonja Karlsson, Tarja Heikkilä, Tiina Härkäsalmi, Timo Tuovinen, asiantuntija (lasi & Keramiikka) Laura Ukkolan kokoelmista Saara Hopean ja Kaj Franckin vintage mehusetit.

Puola
Aleksander Bielak, Lucimian kylän korinpunojat, Helena Rogala, Jadwiga and Krzysztof Ciemieniewicz, Jan Zogata

Ruotsi
Curt Bengtsson

Norja
Ellen Mette Nielsen

Viro
Margus Rebane

Tanska
Steen Madsen

Slovakia
Jozef Boďa, Pavol Vritch, Valéria Gyűrűsiová

Alasivu

Punottuja koreja meiltä ja maailmalta 

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 9.3.–2.6.2024. 
Katutason näyttelyyn vapaa pääsy. 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected] 

Aulagalleria näyttelytilana

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.