Hyppää pääsisältöön
Kuva
Maija Brummer: Garden Dame, yksityiskohta. Kuva: Maija Brummer. Kuva Maija Brummer
Pääsisältö

Maija Brummerin värikkäät luontoaiheiset seinätekstiilit täyttävät Suomen käsityön museon Aulagallerian joulun alla. Vapaalla kirjonnalla toteutetut tekstiilit ovat saaneet inspiraationsa vaihtuvista vuodenajoista ja väreistä. Katutason näyttelytila täyttyy tekstiilitöistä, joissa heijastelee talven kaikki sävyt, mutta mukana on myös tummia syksyn sekä heleitä kevään ja kesän sävyjä. 
 
Brummer kirjoo teokset veteen liukenevan tukimateriaalille, joka sulaa pois, kun valmis kirjontatyö upotetaan veteen. Tuloksena syntyy pitsimäisiä, läpinäkyviä tekstiilejä, jotka näyttävät hennoilta, mutta ovat moneen kertaan ommeltuina varsin vahvoja.

"Inspiraatiot syntyvät usein hetkessä vaikkapa metsäpolulla. Joskus aihe pyörii päässä jopa vuosia, ennen kuin mielessä on selvä kuva siitä mitä tuleman pitää. Usein saan inspiraation myös tekeillä olevasta työstä, jonka tietty väriyhdistelmä tai yksityiskohta herättää ajatuksen, että tästä voisi tulla enemmänkin”, Brummer kertoo teosten synnystä. "Työt ovat suuritöisiä ja aikaavieviä, mutta niiden tekeminen tuottaa paljon iloa.”

Jokainen kukka ja lehti on erikseen leikattu ja ommeltu, ja siten erilainen ja ainutlaatuinen. Materiaali on etupäässä puuvillakangasta, mutta se voi aiheen ja tuntuman puolesta olla muutakin. Ompelulangat ovat puuvilla- ja polyesterilankoja. Teoksissa on käytetty paljon myös erilaisia koristelankoja.

“Roskiin ei mene melkein mitään. Ei niin pientä silppua olekaan, etteikö siitä tulisi vielä pihlajanmarja tai puolukanlehti. Usein parhaimmat palat löytyvät ompelukoneen alta lattialta”, Brummer kuvailee materiaalin käyttöään. 

Maija Brummer

Helsinkiläinen Maija Brummer (s. 1951) on tehnyt työuransa ulkomaankaupan ja markkinoinnin parissa. Vapaa kirjonta on ollut hänen rakkain harrastuksensa. ”Kun opin, että neulalla voi piirtää, olin löytänyt lajini.” 
  
Maija Brummerin seinätekstiilejä on ollut aiemmin esillä kansainvälisissä alan näyttelyissä muutaman vuoden välein. Suomen käsityön museossa on esillä uusimpien töiden lisäksi luontoaiheisia teoksia vuosien varrelta. 
 

Talvipuutarha – Maija Brummer

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.12.2021–6.3.2022. 

Aulagalleria näyttelytilana

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.