Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ehta by Dream Circus -yrityksen osakkaat toimitiloissaan. Kuva Dream Circus

ehta by Dream Circus

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 19.3.–15.5.2022

Museo auki ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivisin. Poikkeavat aukioloajat omalta sivultaan.

Kahden savolaisen siskon, Kati Kraemerin ja Laura Kemppaisen, unelmasta alkanut yritys valmistaa vaatteita, asusteita ja keittiötekstiileitä tylsyyttä vastaan taistellen. Nykyään yritys työllistää 15 naista. 

Sirkuksen arvot ovat elämänilo, eettisyys, ekologisuus, kotimaisuus ja paikallisuus. Ne heijastuvat kaikkeen, mitä sirkusjengi tekee. Yrityksen päätuotteita ovat naisten vaatteet, ja niitä ehta by Dream Circus -näyttelyssäkin on suurin osa. ”Valmistamme kaikki oman tuotantomme luomukankaista. Kaikki vaatteemme suunnitellaan ja ommellaan Suomessa. Kankaamme valmistetaan Suomen lisäksi Puolassa ja Liettuassa”, sirkuslaiset kertovat. Ehta-mallistokin henkii suomalaisuutta, alkuperäisyyttä ja aitoutta. Värikkäistä tai tummanpuhuvista sävyistä riippumatta tuotteet ovat aina hauskoja ja leikkisiä. 
Jokaisella Dream Circuksen vaatemallilla on nimi ja nimen takana tarina. Elämänilo, paikallisuus, kotimaisuus ja ekologisuus ovat asioita, joista sirkuslaiset eivät tingi. Naisten vaatteiden lisäksi valikoimassa on myös unisex-malleja sekä lasten oma vaatemallisto. Kankaita yritys myy sen, minkä vaatetuotannon puolelta jää yli. Kuosit kankaissa ovat persoonallisia, omaleimaisia ja suunniteltu aina Suomessa. Circuksen kuosisuunnittelijoiden joukossa on myös paikallisia suunnittelijoita sekä taiteilijoita. 

Myyntinäyttelyn naisten vaatteiden valikoimaa täydentävät lastenvaatteet, asusteet ja muutamat sisustustuotteet. Näyttelystä löytyy myös juuri näyttelyä varten valmistettu Jyväskylä-muki. Tuotteilla on Avainlippu, Design from Finland ja D.O. Saimaa -merkit. Dream Circuksen lastenvaatteita löytyy myös vuoden 2022 äitiyspakkauksesta. 

Dream Circus panostaa tuotannossaan vastuullisuuteen ja hiilijalanjäljen laskentaan sekä kehittää uusia digitaalista sovittamista helpottavia palveluja turhia verkkokauppapalautuksia vähentämään. Tuotteiden kotimaisuusaste ja laatu ovat korkeita. Dream Circus osoittaa toiminnallaan, että kotimainenkin tekstiilituotanto voi olla kilpailukykyinen ja kaikkea valmistusta ei ole menetetty Kaukoitään tai Intiaan. Kotimaisella valmistuksella on merkitystä paitsi traditioiden, osaamisen säilyttämisen, tulevien ammattilaisten koulutuksen ja myös kansallisen ylpeyden kannalta. Yritys on voittanut myös palkintoja, Wäläkky Keski-Savon Uusyrityskeskus ry:n Vuoden uusyritys -palkinto vuonna 2020, Kuopion Käsityö- ja Tehdasseuruus ry:n Vuoden 2020 yrittäjä sekä Keyso Japan -kilpailuvoitto vuonna 2021. 

”Meille tärkeintä on onnellinen ompelija! Haluamme ylläpitää ja edistää Suomalaista vaateteollisuutta. Työllistämme täällä kotimaassamme niin ompelijoita kuin suunnittelijoitakin. Näin voimme itse vaikuttaa työolosuhteisiin sekä toimintamme ympäristökuormitukseen”, sirkuslaiset kertovat. ”Kuosimme ja vaatteemme suunnitellaan, leikataan, ommellaan ja viimeistellään aina Suomessa. Meille on tärkeää, että kaikki työvaiheet tuotannossamme tehdään niin lähellä meitä itseämme kuin mahdollista. Oma ompelimomme sijaitsee Varkaudessa ja alihankkijamme Kuopiossa ja Kiteellä. Tavoitteemme on, että myös tulevaisuudessa kaikki ehta by Dream Circus -vaatteet on valmistettu Suomessa. Kehitämme omaa ompelimoamme nykyaikaisemmaksi turvataksemme suomalaisen ompelutyön kilpailukyvyn.” 

Ehta by Dream Circus -vaatteet kaavoitetaan aina suomalaiselle naisvartalolle. Persoonalliset vaatteet istuvat hyvin ja ovat leikkaukseltaan kekseliäitä. Ihastuttavaa on myös se, että paitoja ja legginsejä lukuun ottamatta kaikissa vaatteissa on myös taskut, sillä minne muuallekaan sitä sujauttaisi tärkeät tavaransa? Taskut ovat myös sen kokoiset, että niihin mahtuu muutakin kuin ajatus tai yksi kolikko. 

Kuvassa vasemmalta: Ida Kuivalainen (varastomyyrä eli toiminnanjohtaja), Petra Ryymin (maneesimestari eli toimitusjohtaja), Laura Kemppainen (unelmien seremoniamestari eli luova johtaja), Kati Kraemer (unelmatirehtööri eli taiteellinen johtaja) ja Katarina Pölkki (kolportööri eli myynti- ja asiakaspalveluvastaava)

Lisätietoja

Suomen käsityön museon museokauppa
p. 014 266 4370, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.