Hyppää pääsisältöön
Kuva
Inarista tehty -myyntinäyttely esittelee Ylä-Lapin käsityöläisten taitoja ja tuotteita. Kuva Inarin käsityöpuoti
Pääsisältö

Asettaisitko sinä Inarin kylmien järvien pohjilla lymyilleen mateen hiuksiisi? Inarin Käsityöpuoti kokoaa yhteen Ylä-Lapin käsityöläisiä tekemään kokeita pohjoisen luonnonmateriaaleilla. Myyntinäyttely Inarista tehty esittelee Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.5.–28.8.2022, miten luovissa käsissä pohjoissuomalaisen luonnon tarjoamat materiaalit taipuvat edelleen käyttöön.  

Aineettomasta tilasta menneiden sukupolvien henki nousee esiin ihmiskäden kautta. Käsi tarvitsee käyttöönsä väliaineen, jotta perinne voi tulla koettavaksi ja kosketeltavaksi uusissa muodoissa. Raaka-aineella on kuitenkin oma tahtonsa ja omat ehtonsa. Miten koivuntuohi keskustelee hopean kanssa? Kuinka monta poron eri osaa voi käyttää käsitöihin? Kuinka lahotetun puun sisäinen kauneus vapautetaan? 

Inarista tehty -myyntinäyttelyssä kaksitoista pohjoisen käsityöläistä tuo näyttelyyn niin käyttöesineitä, kuin luonnonmateriaalikoruja, lasia, valokuvia ja tekstiilejäkin. Esineissä todistetaan koivuntuohen ja hopean liittoa korusarjaksi, lahotetun puun sisäistä kauneutta ja käsitöitä erilaisista luonnon tarjoamista aineksista, kuten lohennikamista, villasta, poronkoparasta, sisnasta, luista ja sarvista. Näyttely tuo arktisen orgaanista estetiikkaa ja tarinoita töiden takaa erämaista urbaaniin ympäristöön, Jyväskylän keskustaan Suomen käsityön museoon.

Inarista tehty -näyttelyn taitajat

Magnus Lange, taidekäsityöläinen
Petteri Kyrö, taidekäsityöläinen
Katja Magga, artesaani
Anitta Vierelä, Atta Design, jalometallialan artesaani
Iita-Villiina Jaakonaho, lasinpuhaltaja
Nita Rebekka Huomo, sisustustekstiiliartesaani
Hanna-Mari Mykkänen, käsityöläinen
Piia Kangas ja Henna Välipakka, Mettäkutomo
Virpi Jääskö, Taveämmi, kengäntekijä ja suutari
Anne Portti, Inari handicrafts
Sari Pehkonen
Raisa ja Janne Kitti, Renniina

Inarista tehty – Made of Inari. Käsitöitä arktisista luonnonmateriaaleista. 

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.5.–28.8.2022

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivisin

Haluatko näyttelysi tähän tilaan?

Tutustu näyttelynrakentajan oppaaseen omalta sivultaan. 

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.

Ikkunagalleriassa vaihtuu näyttely noin viisi kertaa vuodessa. Yhä useammat näyttelyistä on myyntinäyttelyitä, jolloin provision määrä riippuu siitä, ripustaako näyttelyn museon henkilökunta vai näytteilleasettaja. 

Voit myös lähettää näyttelyehdotuksesi meille suoraan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/ehdotanayttelya

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely