Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käsin sidottuja puisia, värikkäitä harjoja Suomen käsityön museon myyntinäyttelyssä Kaarnalaiva - Siisti harjakauppa. Kuva Kai Heiskari
Pääsisältö

Mathildedalissa syntyy harjoja luonnonmukaisista materiaaleista käsityönä. Kaarnalaiva keskittyy erilaisten, laadukkaiden ja luonnonmukaisista materiaaleista valmistettujen harjojen valmistukseen. Kaikki harjat sidotaankin käsin Suomessa. Myyntinäyttely on esillä Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 25.3.–21.5.2023. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Vuonna 1997 perustetun yrityksen perustaja Kai Heiskari on harjansitoja jo toisessa sukupolvessa ja oppi taidon omalta isältään. Harjansitojan ammatti ei ole ihan yleisimmästä päästä Suomessa, ja Heiskarin ja hänen isänsä valikoimaan kuului alun perin myös erilaisia rottinkitöitä. 

 - Kun aloitin oman toiminnan vuonna 1997, tein harjojen lisäksi enimmäkseen pärekoreja. Harjat olivatkin vähemmistössä noin 15 vuoden ajan, kunnes kyllästyin korien punomiseen ja aloin panostamaan harjoihin enemmän. Nykyään valikoimani sisältää vaihtelevasti noin 20 erilaista harjamallia, Kai Heiskari kertoo. 

Tärkeimpänä kriteerinä Kaarnalaivan toiminnassa on ollut mahdollisimman pitkälle perinteisten käsityömenetelmien käyttö, sekä luonnonmateriaalit. Harjojen rungot ovat puuta ja harjakset eläinten jouhia, kasvikuituja tai sekoitus molempia. Eläinten jouhista mukana voi olla hevosen, lehmän tai vuohen jouhia. Yleisimmät kasvikuidut ovat palmunlehdistä, agavekaktuksesta, tai kookospähkinästä saatuja kuituja. Näitäkin voidaan sekoittaa keskenään, jotta saadaan erilaisia karkeusvaihtoehtoja.

 - Nykyään mukana voi tosin olla myös biomuovia.

Siisti harjakauppa -näyttelyssä näkyykin harjansitojan monipuolinen työ. Harjoja valmistetaan moneen eri käyttötarkoitukseen, jolloin pitää huomioida myös käyttöergonomia ja valita käytettävä harjasmateriaali toimintatarkoituksen mukaan. Saunaharjassa harjaksina toimii hevosjouhi, kookos ja agave, kun taas patasudin harjas on bassinaa. Pehmeän pullan sutiminen taas sujuu parhaiten hevosjouhisella sudilla ja pölyt tarttuvat parhaiten vuohenpartaiseen pölyhuiskaan. Näyttelyn harjojen puuaines on pääosin pyökkiä tai koivua.

Kaarnalaiva – Siisti harjakauppa

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 25.3.–21.5.2023.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.
Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected] 

Kai Heiskari, harjansitoja, Kaarnalaiva, www.facebook.com/kasityoverstaskaarnalaiva/

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.