Hyppää pääsisältöön
Kuva
Studio Katalaviivin miniryijy Talititintti Suomen käsityön museon myyntinäyttelyssä. Kuva Viivi Takala. Kuva Viivi Takala
Pääsisältö

Koko kesän ajan Suomen käsityön museon Ikkunagalleriasta löytyy jälleen suomalaisten käsityöläisten tuotevalikoimaa kesätunnelmiin viritettynä. Myyntinäyttelyyn on koottu mukaan tekijöitä, joiden tuotteet sopivat Suomen kesään niin lahjaksi, mökille, kotiin kuin tuliaisiksikin.

Museon kokoamaan myyntinäyttelysyn tänä vuonna varmistunut jo kuusi taitajaa eri puolilta Suomea. Myyntinäyttelyn valikoimasta löytyy hurmaavia vanerikoruja, käsin sidottuja kirjoja moneen tarpeeseen, retrohenkisiä kuoseja ja tuftattuja miniryijyjä. Kaikki tuotteet on valmistettu Suomessa.

Näyttelyn tekijät

KarnArt
Tamperelaisen KarnArtin sydänmateriaalina toimivat käyttökelvottomat CD- ja DVD-levyt, joista syntyy uniikkeja tuotteita – jokainen täysin omanlaisensa. Vanhan levy saa uuden, säihkyvän elämän kun se muuntautuu koruksi tai uniikiksi asusteeksi. KarnArtin luovuuden leikkikentällä työskentelee Jonna, empaattinen ja iloinen käsityöläinen, joka valmistaa jokaisen tuotteen itse käsin alusta loppuun saakka
Jokainen teos syntyy käsin, rakkaudella ja ripauksella taikaa – usein materiaaleista, jotka muut olisivat jo hylänneet. KarnArt uskoo kestävään kauneuteen ja siihen, että kierrätys voi olla hurmaavaa, rohkeaa ja täynnä persoonallista voimaa.

Tmi Kimalainen
Paraisilla puusta syntyy upeita intarsia töitä Kimalaisen yrittäjä Kirsin käsissä. Intarsiassa eri puulajien paloista kuvia, ornamenttia tai kuviota erilaisiin puupintoihin, ja Kimalaisen tarjottimet, rasiat ja aluset hurmaavat hahmoillaan. ”Maapallolla on lukematon määrä puulajeja. Ne tarjoavat loputtomat mahdollisuudet tehdä kuvia intarsiatyönä, eli puu- upotustyönä. Oma inspiraationi tulee pääosin mielikuvituksesta ja luonnosta. Mielipuulajikseni on vuosien mittaan tullut visakoivu, sen luomien tunnelmien ja maisemien vuoksi", Kirsi kertoo. 

Kirjansitomo Tomi Lappalainen toimii Vaajakoskella, missä kirjansitojamestari Tomi sitoo ja entisöi kirjoja käsityönä. Tomi valmistaa kaikki tuotteensa perinteisin menetelmin laadukkaista materiaaleista. ”Kirjoja suunnitellessani minulle on tärkeintä niiden hyvä toimivuus ja kestävyys. Tavoitteeni on, että kirja aukeaa hyvin ja kestää käyttöä, mutta myös palvelee tarkoitustaan ja on estetiikaltaan ajaton”, Tomi kertoo.

LUOMA design on haminalainen, muotoilija Niina Luoman vuonna 2013 perustettu designkäsityöyritys. LUOMA design suunnittelee ja valmistaa värikkäitä tuotteita, joille on yhteistä retrohenkiset ja leikkisät kuosit sekä kuvitukset. Tekstiilituotteet valmistuvat käsityönä pieninä sarjoina Haminan maaseudulla sijaitsevalla työhuoneella yrittäjän itsensä ompelemina. Inspiraatio tuotteiden kuoseihin ja kuvituksiin löytyykin erityisesti lähiseudun luonnosta sekä kotoa löytyvien kissojen jokapäiväisiä metkuja seuraamalla. 
Tuotevalikoimasta löytyy muun muassa erilaisia kukkaroita, tyynyjä, postikortteja ja keittiötuotteita sekä kotimaisesta koivuvanerista valmistettuja koruja.

Milanka Jewelry on kaarinalainen, vuonna 2019 perustettu yhden naisen koruyritys, jonka takaa löytyy koruyrittäjä Milla Huhta, ympäristösuunnittelija ja puutarhuriopiskelija, joka korujen tekemisen lisäksi rakastaa retkeilyä, luonnonvesiä ja lukemista. Milanka Jewelryn kaiken tekemisen taustalla on halu luoda ajattomia ja iloa tuovia kauniita koruja. Aikaa kestävät korut muistuttavat luonnon, värien ja taiteen tärkeydestä. Milankan laajasta valikoimasta löytyvät lähituotantona valmistetut koivuvanerikorut, joille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland -tunnukset. Lisäksi Milankalla on värikäs vaihtuva Boho-mallisto, jonka korut on koottu laadukkaista helmistä ja valikoiduista teräsosista.

Studio Katalaviivi valmistaa tuftaamalla lintuaiheisia miniryijyjä. Sodankylästä ponnistavan yrityksen toiminnasta vastaa Viivi Takala. ”Pääsen yhdistämään miniryijyissä monenlaista osaamistani, sillä hitsaan linnuille nokat ja jalat vanhoista rautanauloista. Taustan työstän koivuvanerista”, Viivi kuvailee tuotteitaan. 
Ryijyjen innoittajina ovat suomalaiset tutut pikkulinnut. Viivi on kiinnostunut kansanperinteestä ja lintuihin liitetyistä uskomuksista, ja hän liittääkin jokaiseen tekemäänsä lintuun taustapuolelle mukaan muutaman siihen liittyvän ajatuksen kuulemistaan tarinoista. Linturyijyt sopivat monenlaiseen tilaan ja toimivat niin minimalistisessa, pelkistetyssä sisustuksessa kuin runsautta ja värejä rakastavan kodissa.  
Studio Katalaviivin tuotteilla on Avainlippu-merkin käyttöoikeus.

Alasivu

Käsityön kesä 

Myyntinäyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 23.5.‒24.8.2025. 

Lisätietoja

Suomen käsityön museon Museokauppa, p. 050 311 8884, [email protected]

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.