Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyvin valmistamat puiset punarintapatsaat.Tyvipuu-näyttely Suomen käsityön museossa. Kuva Hanna ja Mika Rautasaari
Pääsisältö

Tikkakoskelaisten Hanna ja Mika Rautasaaren myyntinäyttely tuo pihapiirin tutut puut uudessa valossa esiin. Tekeminen perustuu materiaaliin ja lähtökohtana onkin löytää kullekin puulle sopiva käyttötarkoitus, jolloin puiden erilaiset ominaisuudet tulevat parhaiten hyödynnettyä ja näin materiaali voi löytyä yllättävän läheltä. Yrityksenä Tyvi antaa jatkoa muun muassa piha- ja puistopuiden sekä erilaisten kierrätyspuiden elinkaarelle. 

Puuseppä Mika Rautasaari sekä käsityöntekijä Hanna Rautasaari yhdistävät työskentelyssään perinteitä ja ennakkoluulotonta näkemystä. Uteliaisuus pitää yllä jatkuvaa uuden oppimisen halua. Näyttelyssä on esillä piensarjoja sekä sorvattuja käyttö- ja koriste-esineitä, joiden muotokieli ja värimaailma on puulajin sanelemaa käytännöllisyydestä tinkimättä. Pienimmissä sorvausesineissä on näkyvillä laajasti lähipuiden värien kirjo. Perinteisempää puusepäntyötä edustaa pihlajainen puukello ja tamminen seinäkaappi, mutta niissäkin puun omille muodoille annetaan tilaa ja ilmaisua.

Yrityksen käyttämät puut sahataan itse omalla tukkivannesahalla, jolloin saadaan hyödynnettyä puusta mahdollisimman paljon ja nähdään jo tässä vaiheessa mitä se pitää sisällään.

 - Useimmiten jo sahatessa jokin lauta puhuttelee kuvioinnillaan. Tämä vaatii pitkän matkan puun matkassa kulkemista, sahalta teokseksi ja aiheen kypsymistä lopulta valmiiksi teokseksi. Toisinaan aihe on mielen päällä ja sille tarvitsee löytää sopiva valmis lauta, joka on usein haastavaa. Onnistuneet lopputulokset kuitenkin ovat kaiken penkomisen arvoisia, Mika ja Hanna kertovat työskentelystään.

Taide on vahvasti osana näyttelyä. Esillä on veistoksia sekä pyrografiaa eli puulle tehtyjä polttopiirroksia. 

Hanna Rautasaari usein myös maalaa vesivärillä ja guassilla yksityiskohtia saadakseen lisää eloa teoksiin. Parhaimmillaan pyrografia on silloin, kun materiaali ja aihe ovat yhtä, eli puusta löytyy tausta ja idea aiheelle, joka sulautuu puuhun luonnollisesti.  Veistoksissa käytetään sekä sähköisiä että perinteisiä työmenetelmiä. Käsityön jälkiä, kuten taltanjälkiä ei piiloteta, päinvastoin se miellyttää ja saa näkyä lopullisessa esineessä. Veistoksissa tavoitteena on lajinomainen lopputulos, taiteellisin ripauksin.

Mika Rautasaari

Mika on intohimoinen puuartesaani ja puuseppä, joka näkee puissa uniikkia kauneutta ja hyödyntää puun ominaisuuksia sekä kuvioita taidokkaasti. Vankka ammattitaito ja tinkimättömyys laadussa takaavat, että Tyvin tuotteet kestävät aikaa ja lähempääkin tarkastelua. Mikalla on myös halu pelastaa puita, jotka muuten päätyisivät poltettavaksi ‒ kullekin puulle pitää vain löytää sopiva käyttötarkoitus, jossa se pääsee loistoonsa.

Hanna Rautasaari

Artesaani Hanna on Tyvin luova silmä, jolla ideoita riittää. Taustalla on vahva taiteellinen ja käsityöperinteen osaaminen ja puu materiaalina on vienyt mukanaan. Pohjoinen luonto on Hannalle henkireikä ja toimii inspiraationa tekemiseen. Tyvin tuotteista voikin löytää metsää ja veistoksista metsän elämää.

Alasivu

Tyvipuu – Näkökulmia lähipuihin

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 5.1.–10.3.2024
Katutason näyttelyihin vapaa pääsy.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.
Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Suomen käsityön museon museokauppa
p. 050 311 8884, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Hanna ja Mika Rautasaari, p. 040 778 8204, [email protected], tyvipuu.fi

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.