Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suutarinverstas Pikitikin valmistamia perinnejalkineita eli supikkaita eri väreissä. Kuva Hanna Piipponen
Pääsisältö

Suomen kansallispukukeskuksen näyttelyssä pääsee tutustumaan käsityöntaitajan työhön perinnejalkineiden parissa. Miten syntyykään pikilanka, miten tikki muodostuu ja miten valmistuvat supikkaat? Perinnejalkineet ovat katoava osa suomalaista kulttuuria ja niiden valmistus taidon hallitsevia on enää muutamia.

Supikkaiden valmistamisen työkalut ovat perinteiset ja kengät neulotaan käsin muotoonsa juuri asiakkaan jalan mittoihin sopivaksi - kippurakärkeä myöten. Perinteiset supikkaat syntyvät kahdesta nahanpalasta terävän naskalin ja puukon avulla. Myös kenkien valmistuksessa käytettävä pikilanka valmistetaan itse pellavalangasta pikeämällä. Neulana toimii lankaan kiinnitettävä aito villisianharjas. 

Suutarinverstas Pikitikki

Hanna Piipponen on pohjoiskarjalainen jalkineiden tekijä, joka valmistaa käsityönä supikkaita, lapikkaita ja muita perinnejalkineita yrityksessään. Tuupovaarassa vanhan kansakoulun suojissa valmistuu myös Pikitikin oma perinteisiin pohjautuva jalkinemallisto sekä nahkaiset korvakorut, rusetit ja muut nahkatuotteet.

Pikitikki on saanut nimensä pikilangalla ja villisianharjaksella tehtävästä ompeleesta. 

Alasivu

Suutarinverstas Pikitikki – Perinteitä pikilangalla 

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 20.10.2023–24.3.2024

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Marja Liisa Väisänen, amanuenssi, Suomen kansallispukukeskusmarja.liisa.vaisanen@jyvaskyla.fi, p. 050 311 8247

Hanna Piipponen, Suutarinverstas Pikitikki, p. 044 979 3568, pikitikki@gmail.com 
www.pikitikki.fi

Kuja näyttelytilana

Kansallispukukeskus järjestää kansallispukuihin tai muuhun perinnepukeutumiseen liittyviä näyttelyitä omassa Kuja-näyttelytilassaan, joka on kooltaan n. 15 m² ja se sijaitsee museon toisessa kerroksessa Kansallispukukeskuksen työtilojen vieressä. Tilassa esitellään pienimuotoisesti kansallispukuja ja muita pukeutumiseen liittyviä ilmiöitä kahdesti vuodessa. Kujan näyttelyohjelma päätetään vuosi etukäteen.