Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suutarinverstas Pikitikin valmistamia perinnejalkineita eli supikkaita eri väreissä. Kuva Hanna Piipponen
Pääsisältö

Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelyssä pääsee tutustumaan käsityöntaitajan työhön perinnejalkineiden parissa. Miten syntyykään pikilanka, miten tikki muodostuu ja miten valmistuvat supikkaat? Perinnejalkineet ovat katoava osa suomalaista kulttuuria ja niiden valmistus taidon hallitsevia on enää muutamia.

Suutarinverstas Pikitikki – Perinteitä pikilangalla -näyttelyssä on esillä perinnejalkineiden valmistuksessa käytettäviä työkaluja sekä valmiita jalkineita. 

Supikkaiden valmistamisen työkalut ovat perinteiset ja kengät neulotaan käsin muotoonsa juuri asiakkaan jalan mittoihin sopivaksi - kippurakärkeä myöten. Perinteiset supikkaat syntyvät kahdesta nahanpalasta terävän naskalin ja puukon avulla. Myös kenkien valmistuksessa käytettävä pikilanka valmistetaan itse pellavalangasta, joka käsitellään kestäväksi tervasta tislatulla tahmealla aineella eli piellä. Neulana toimii lankaan kiinnitettävä aito villisianharjas. 

Piipponen käyttää supikkaiden, lapikkaiden ja muiden kippurakärkisten jalkineiden valmistamiseen kasviparkittuja nahkoja. Käyttämänsä nahat hän värjää tai kuvioi itse. Käsin värjäys tapahtuu useina ohuina kerroksina pensselillä maalaten. Tämä mahdollistaa sen, että väri on nahan uloimmissa kerroksissa, eikä kasviparkitun nahan allergisoimaton ominaisuus katoa.

Suutarinverstas Pikitikki

Hanna Piipponen on pohjoiskarjalainen jalkineiden tekijä, joka valmistaa Pikitikki-yrityksessään käsityönä supikkaita, lapikkaita ja muita perinnejalkineita. Tuupovaarassa vanhan kansakoulun suojissa valmistuu myös Pikitikin oma perinteisiin pohjautuva jalkinemallisto sekä nahkaiset korvakorut, rusetit ja muut nahkatuotteet. Yritys on saanut nimensä pikilangalla ja villisianharjaksella tehtävästä ompeleesta. 

Joensuussa syntyneen ja kuvataiteilijaksi kouluttautuneen Piipposen elämässä taiteellinen työskentely oli etusijalla monta vuotta, mutta ajatus käsityöläisyydestä alkoi vetää puoleensa. Vuonna 2012 Kankaanpäässä aloitetut suutarin perustutkintoon johtavat opinnot antoivat elämälle suunnan, elämä jalkineiden valmistajana alkoi. Töiden ohessa oppisopimuksella suoritettu jalkinekisällin tutkinto vuonna 2017 vahvistivat tunnetta, että Piipponen oli valinnut oikein.

Vuonna 2019 Piipponen aloitti työnsä Tuupovaarassa vaikuttaneen perinnejalkinevalmistaja Martti Koljosen opissa ja näin yli 50 vuotta perinnejalkineita valmistaneen suutarin opit siirtyivät vähitellen hänelle. Koljosen lopetettua suutarin työt Piipponen jatkoi hänen jalanjäljissään luoden kuitenkin myös omaa modernia mallistoaan perinteisten jalkineiden rinnalla.

Alasivu

Suutarinverstas Pikitikki – Perinteitä pikilangalla 

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 20.10.2023–24.3.2024

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Marja Liisa Väisänen, amanuenssi, Suomen kansallispukukeskus[email protected], p. 050 311 8247

Hanna Piipponen, Suutarinverstas Pikitikki, p. 044 979 3568, [email protected] 
www.pikitikki.fi

Kuja näyttelytilana

Kansallispukukeskus järjestää kansallispukuihin tai muuhun perinnepukeutumiseen liittyviä näyttelyitä omassa Kuja-näyttelytilassaan, joka on kooltaan n. 15 m² ja se sijaitsee museon toisessa kerroksessa Kansallispukukeskuksen työtilojen vieressä. Tilassa esitellään pienimuotoisesti kansallispukuja ja muita pukeutumiseen liittyviä ilmiöitä kahdesti vuodessa. Kujan näyttelyohjelma päätetään vuosi etukäteen.