Hiiden Nahka 6.8.–6.10.2024
Hiiden nahka valmistaa nahkatöitä ja asusteita pääsääntöisesti kasviparkitusta nahasta, jota yrittäjä Jussi Aspivaara kuvioi, ompelee ja värjää käsin. Hiiden Nahka käyttää töissään maanläheisiä värejä, sarvia ja luita.
Käsillä tekemisen parissa kasvanut Aspivaara päätyi nahan pariin yli 20 vuotta sitten, kun hän hakeutui Tampereelle opiskelemaan jalkineiden valmistusta.
- Vuosia myöhemmin päädyin suutarin oppiin, missä työskentelin vajaa 8 vuotta. Siellä kehittyi tunne ja itsevarmuus lähteä omilleen ja luoda myös omanlaista luovempaa puolta. Nahkatyöt ja luova puoli vievät koko ajan enemmän mennessään, aluksi se oli enemmän vain omaa terapiaa ja on sitä kyllä edelleen.
Aspivaara on pyörittänyt nyt vajaan kymmenen vuoden ajan omaa verstasta, Veikkolan Kyläsuutaria, Veikkolassa Kirkkonummella. Nahkatöiden tekemisen, kuvioinnin, värjäämiseen ja muovaamisen hän opetteli itsekseen suutarin töiden ohessa ja Hiiden Nahan töitä hän alkoi virallisesti valmistamaan ja myymään vuonna 2017.
- Töissä halusin yhdistää intohimoani kansantaruihin ja perinteisiin, historiaan, asusteisiin, esoteriaan ja symboliikkaan maanläheisellä tavalla. Symboliikkaa kiehtoi minua jo lapsena ja kopioin symboleita, joita äitini käytti töissään sekä suunnittelin omia. Yhdistelenkin töissäni paljon vanhaa pohjoismaista symboliikkaa kansanperinteistä, kuten myös okkultistisia aiheita. Nahan lisäksi töissäni käytän usein muitakin luonnon materiaaleja, kuten luuta ja sarvia.
Aspivaara imee inspiraatiota töihinsä ympäriltään:
- Kun pitää mielen avoimena niin ideoita ja vaikutteita tulee välillä liikaakin. Erityisesti inspiroidun historiallisista asusteista, fantasiasta, kansantaruista, luonnosta ja musiikista.
Näytönpaikan näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. Näyttely on esillä 6.8.–6.10.2024.
Jussi Aspivaara
Aspivaara on aina ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä, oli kyse sitten omien vaateiden tuunaamisesta, pienten laukkujen teosta tai muusta – tee-se-itse -kulttuuri on aina vedonnut häneen. Hänen ensimmäinen käsityönsä oli tilkuista ommeltu räsypallo, jonka hän möi äitinsä taidenäyttelyssä.
- Käsityöläisyys on tullut minulle vahvasti äitiäni kautta, olen käytännössä kasvanut pölyisten kangaspuiden alla. Äitini oli ammatiltaan tekstiilitaiteilija, joka loi omaa taidetta ja teki kirkkoihin alttarivaatteita ja pappien alboja, vöitä, stolia ja messukasukoita. Menetin äitini hyvin nuorena niin ajattelen että kannan mukanani perheen käsillä tekemisen perinnettä mutta omalla tavallani.
Hiiden Nahka
Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.8.–6.10.2024.
Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa Jyväskylässä.
Lisätietoja
Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 040 701 7452, [email protected]