Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kova/Pehmeä. Materia ry:n vuosinäyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa keväällä 2022. Kuva Marianne Tiitinen-Ritvanen
Pääsisältö

”Tulkinta kovasta on toiselle materiaali, raaka-aine teoksen valmistamiseen. Toiselle kova on taas tulkinta teoksesta, se luo katsojalle tunteen kovuudesta. Sama asia on pehmeän kanssa.” 

Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry on vuonna 2011 perustettu keskisuomalainen muotoilu- ja taideteollisuusalan ammattilaisten yhdistys, jonka taitavaan verkostoon kuuluu noin 30 jäsentä. Jäsenten käsissä muotoutuvat niin värikäs tekstiili ja jämäkkä metalli, kuin puu, lasi tai vaikkapa keramiikkakin. Materia ry järjestää vuosittain näyttelyn Suomen käsityön museon Näytönpaikassa. Näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

”Toteutamme yksilöllisiä tuotteita, tilaustöitä ja liikelahjoja sekä asiakkaalle räätälöityjä kurssi-, luento- ja ohjauspalveluja. Kauttamme löydät sopivan osaajan, olitpa kodin sisustaja tai yritys”, kertoo Materia ry:n puheenjohtaja Marianne Tiitinen

Näyttelyn taitajat

Juhani Risku on arkkitehti, joka kehittää arkkitehtonista muoto-oppia, piirtäen ja muotoillen eri materiaaleista asumuksien malleja. Esillä olevat arkkitehtoniset konseptit, arkkitektonit, on tehty mm. puusta, savesta, kipsistä ja metalleista. Hänen toteuttamat asunnot ja rakennukset noudattavat näitä muotoja ja rakenteita. 

Anu Rinkinen/Popper design on tekstiilintekijä omalla uniikilla tekniikalla. Kankaalle piirtyy naivistisia kuvia lennokkaan tarkalla viivalla. Kankaiden ohella uniikit keramiikkateokset tuovat kolmiulotteisuuden mukaan hänen töihinsä.

Marianne Tiitinen-Ritvanen on taideteollinen muotoilija, jonka rakkain alue muotoilu- ja käsitöissä ovat puutyöt ja korut. Marianne kokee tärkeänä säilyttää avoimen ja seikkailullisen ajattelun, ja siksi on viime aikoina käyttänyt materiaalina mm. peiliä.

Anitta Asunta-Plane on rakukeramiikkataiteilija, jonka taiteessa kuvastuvat Suomen luonto ja sen eläimet maustettuna ranskalaisella värimaailmalla. Kivisavi muotoutuu suunnittelupiirustuksen, kaavan ja levytekniikan avulla kolmiulotteisiksi linnuiksi, eläimiksi ja viime aikoina myös palapelimaisiksi asetelmiksi seinille.

Sari Linna on taidekäsityöläinen, jonka teoksissa lähtökohtana on useimmiten piirtäminen. Hän käyttää monenlaisia materiaaleja teoksiinsa, joihin hän kerää ideoita luonnosta, metsästä ja puutarhasta. Nämä pehmeät sisustustuotteet ovat syntyneet neulekoneella käsin neuloen ja reikäkortille piirrokset rei´ittäen. 

Leena Sipilä on jyväskyläläinen huopataiteilija. ”Katselen, kummastelen ja uppoudun ideoimaan ja suunnittelemaan. Huovutan mielelläni yksilöllisiä vaatetus- ja sisustuskankaita, asusteita ja koruja. Olen innostunut kierrätyksestä ja hyödynnän sitä töissäni. Puurran yhtä aikaa monien ongelmien kimpussa. Arjen kaaos pitää minut liikkeessä, herkkänä uudelle ja löytämään omat ratkaisuni.”

Meri Linna on vaatesuunnittelija, jonka mieleisin materiaali on tällä hetkellä neulelanka. Neuleet valmistuvat käsiteollisesti neulekoneella. Neuleissa on käsin valmistettuja yksityiskohtia ja viimeistelyjä, jotka tekevät tuotteista uniikkeja, samalla antaen niille oman, käsintehdyn hengen. Luonto, ja sen värit ovat ehdottomasti suurimmat innoittajat suunnittelijan luomisprosessissa kestävää kehitystä huomioiden.

Hannele Torniainen on taideohjaaja, joka nauttii löytöretkistä monenlaisten materiaalien ja tekniikoiden pariin. Esinekollaasit ja muut taideteokset syntyvätkin erilaisia esineitä, materiaaleja ja tekniikoita yhdistäen. Hannele on myös taideterapeuttisen ryhmän ohjaaja. Näissä pajoissa erilaiset moniaistiset maailmat vievät ryhmäläisiä omiin sisäisiin seikkailuihin itsetutkiskelun lähteille.

Sirpa Hasa on tekstiilitaiteilija, joka pitää hitaasta työskentelystä. Batiikit ja esillä oleva kirjailtu ekoprintti Sininen hetki ovat sitä hidastempoisuutta, johon kiireisessä maailmassa on ihana paeta. Pakoretket kertovat omia tarinoitaan, joista katsojat löytävät omat versionsa.

Kova/Pehmeä – Materia ry:n vuosinäyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 8.2.–3.4.2022. 

Näyttelyyn voi tutustua 24/7 Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Lisätietoja

Marianne Tiitinen, Materia ry, p. 050 413 2752, materiary [at] materiary.fi 
www.materiary.fi