Hyppää pääsisältöön
Kuva
Eeva Flyktmanin teos Ystävyyden valo Suomen käsityön museon näytönpaikassa Materia ry:n vuosinäyttelyssä 2023. Kuva Eeva Flyktman
Pääsisältö

Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan rakentuu Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry:n jäsenten vuosittainen näyttely, jossa Materian jäsenet esittäytyvät omalla tuotannollaan. ”Syksyllä valo siirtyy ulkoa sisälle” -näyttely on esillä Näytönpaikassa 22.8.-15.10.2023. Näyttelyyn voi tutustua Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa Jyväskylässä kellon ympäri. 

Näyttelyyn osallistuu kahdeksan Materia ry:n jäsentä, joista jokainen on erikoistunut eri materiaaleihin. 

Materia ry on keskisuomalainen vuonna 2011 perustettu muotoilu- ja taideteollisuusalan yhdistys. Ammattilaisverkostoon kuuluu noin kolmekymmentä taitajaa, jotka edustavat eri taideteollisuuden osaamisalueita, käsityötaitoja ja eri materiaalien tuntemusta. Yhdistyksen jäsenet ovat pitkän linjan ammattilaisia ja joukossa on taidekäsityöläisiä, suunnittelijoita ja muotoilijoita. Yhdistyksestä löytyy laajasti eri materiaalien käytön hallintaa. Teoksia ja tuotteita syntyy muun muassa tekstiilistä, metallista, puusta, lasista ja keramiikasta. 

Näyttelyn tekijät ja teokset

Anitta Asunta-Plane
Esillä raku-tekniikalla tehtyjä uniikkeja valaisimia sekä peilejä. 

Katja Rauhamäki
Lasitaiteilija Katja Rauhamäen päämateriaali on vanha käytöstä poistettu ikkunalasi. Teoksissa lasi on sulatettu uusiin muotoihin, joissa valo ja varjot käyvät vuoropuhelua. Näyttelyssä mukana teokset Frame of Light. 

Pipa Rauhamäki
Tekstikirjottu mekko.

Eeva Flyktman
Eeva Flyktman on jyväskyläläinen mosaiikkitaiteilija ja muotoilija (AMK), joka käyttää teoksissaan pääosin kierrätysmateriaaleja, ja teoksissaan hän kuvaa useimmiten kuvitteellisia ja todellisia tunnetiloja naishahmojen välityksellä. Näyttelyssä on mukana teos "Ystävyyden valo". 

Raija Manninen
”Tällä ”Valoa vaikka muoviämpärillä” -teoksella haluan piruilla meidän suomalaisten innostusta jonottaa ilmaisia muoviämpäreitä ovella kuin ovella. Mikä hiton vetovoima muoviämpärissä piileekään? Minua kiinnostaa työstää arkipäivän esineitä, jotka jotenkin ovat alkaneet ontumaan joko teknologian vanhentumisen tai käyttöfunktion katoamisen takia. Välillä liikun kierrättäjien kanssa samoilla roskalaatikoilla ja tunkioilla. Sitten taas kyllästyn kaikkeen kuluneeseen ja haluan kirkkaita värejä. Ja teen kangastuksia (tekstiilitöitä) ja silloin kaikista tärkein on väri.”

Suvi Nurmi
”Olen luova puurtaja, taiteilija/taidehitsaaja. Haluan sanottaa ajatuksia tunteita ja mielikuvia taiteen keinoin ja teen sen hitsaamalla teoksia ruostumattomasta teräksestä.” Nurmelta on näyttelyssä mukana teos ”Tauotonta tajunnanvirtaa” vuodelta 2023. 

Kati Haapanen
Teoskokonaisuus ”Tunnollinen työntekijä” rakennetaan installaatiotyyppisesti suoraan näyttelytilaan. Valaistu mehiläispesä (Bee Kind).

Anu Rinkinen
Sekatekniikalla valmistettu teospari ”Valo-Varjo, Valo-Pimeys”, jossa valo muuttaa teoksen tunnelmaa.

Alasivu

Materia ry - Syksyllä valo siirtyy ulkoa sisälle

Näyttely esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 22.8.-15.10.2023.

Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Lisätietoja

Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, [email protected], p. 040 701 7452

Marianne Tiitinen-Ritvanen, puheenjohtaja, Materia ry, p. 050 413 2752, [email protected]
www.materiary.fi