Hyppää pääsisältöön
Kuva
Merja Keskinen: Rhytm of Colors -teos. 2022. Eri värisistä kudotuista elementeistä koostettu seinätekstiili. Kuva: Johnny Korkman. Kuva Johnny Korkman
Pääsisältö

Vuoden 2023 päänäyttelyt Suomen käsityön museossa

14.1.–23.4.2023 Elina Helenius – Kudottuja näkymiä 
Aistihavaintoihin vetoava elämyksellinen kokonaisuus tekstiilitaiteilija ja muotoilija Elina Heleniuksen sisustustekstiilejä ja ryijyjä tarjoaa yleisölle vaikuttavia värillisiä elämyksiä, vahvaa materiaalin tuntua ja tarkkaa rakenteellista ja sidoksellista suunnittelutyötä. Näyttely juhlistaa Elina Heleniuksen 35-vuotista uraa tekstiilitaiteen ja -suunnittelun parissa.

6.5.–27.8.2023 Suomen lasitaiteen ikonit
Toisen maailmansodan jälkeen sai alkunsa ainutlaatuinen taiteilijoiden, muotoilijoiden ja lasintekijöiden välinen yhteistyö. Suomen lasitaiteen ikonit olivat syntyneet. Suomen lasimuseon kiertonäyttely nostaa esille paitsi suomalaisen lasin tunnetuimmat lasiesineet, mutta myös tekijät ikonisten esineiden taustalla. 

9.9.–3.12.2023 Merja Keskinen – Kuvitellut kankaat (1. krs)
Taiteilijaprofessori, tekstiilitaiteilija Merja Keskisen teosten lähtökohtina ovat tulkinnat väreistä. Nykytekstiilitaidetta edustavat teokset rakentuvat osista ja toistuvien elementtien yhdistelmistä. Teoksissa nousevat esille värien variaatiot, kolmiulotteiset vaikutelmat ja tilallisuus.

9.9.–3.12.2023 Voyage – MATKA kansainvälinen minitekstiilitaidenäyttely (2.krs)
Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n näyttely käynnistää joka kolmas vuosi järjestettävän kansainvälisen triennaalin sarjan. Perinteisiä ja kokeellisia tekstiilitaiteen menetelmiä esittelevä näyttely on taidematka erilaisiin maihin ja kulttuureihin taideteosten välittämänä.

Vuoden 2024 päänäyttelyt Suomen käsityön museossa

13.1.–7.4.2024 Kirjotut kannat
Kirjotut kannat -näyttelyssä ilmaistaan kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia sisältöjä ja elvytetään peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin. Tekijöiden kulttuurisissa taustoissa on slaavilaisuutta, karjalaisuutta, lappilaisuutta ja meksikolaisuutta. Näyttelyssä tarkastellaankin oman kulttuuritaustan merkitystä sekä kulttuurien jatkuvaa muutosta ja vuorovaikutusta.

20.4.–2.6.2024 Ommeltuja sarjakuvia – Hanneriina Moisseinen
Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen on hyödyntänyt teoksissaan ompelua ja muita käsityötekniikoita jo parin vuosikymmenen ajan. Näyttely sisältää poimintoja Moisseisen vanhemmista teoksista sekä aivan uusia, julkaisemattomia teoksia. Näyttelyn erikoisuutena on sarjakuvia yhdistävä käsityöteema, joka ilmenee sekä materiaalivalinnoissa ja tekniikassa että aiheissa.

15.6.–1.9.2024 Jukka Rintala – Unelmien matkassa 
Muotitaiteilija, muoti-ikoni Jukka Rintala on nuoruudestaan alkaen luonut pukeutumiseen runsautta ja värikkyyttä sekä tuonut ripauksen glamouria arkeenkin. Hän on monipuolinen taiteilija ja suomalaisen muotimaailman kirkkaimpia tähtiä. Näyttelyssä on esillä hänen uniikkivaatteitaan, teollista tuotantoaan sekä maalauksiaan hänen pitkän uransa ajalta. 
Näyttelyn on suunnitellut visualisti Matti Vaskelainen.

14.9.–24.11.2024 Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä
Näyttelyssä on tekstiilitaiteilija, käsityömestari Helena Vaarin suunnittelemia ja valmistamia kirkkotekstiilejä. Viimeisen 35 vuoden aikana hänen käsistään on lähtenyt lähes 400 kirkkotekstiiliä mukaan lukien kuusi piispankaapua ja kirkkotekstiilit viiteentoista kirkkoon. Näyttely on harvinainen tilaisuus nähdä yhdellä kertaa kirkkotekstiilejä eri kirkoista ja useissa liturgisissa väreissä. 

Kiinnostuitko museon näyttelyistä?

Lisätietoja antaa näyttelyintendentti Mikko Oikari
p. 050 553 3880
mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi

Haluatko näyttelysi tähän tilaan?

Tutustu näyttelynrakentajan oppaaseen omalta sivultaan.

Suomen käsityön museon näyttelyissä käsityö esitellään ammattina, taiteena ja harrastuksena. Vuosittain museo esittelee uusia näkökulmia käsityöhön tuovia päänäyttelyitä kaksi tai kolme vuodessa sekä useita pienempiä näyttelykokonaisuuksia. Varsinaiset vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. 

Tavoitteenamme on tuottaa elämyksiä ja kokemuksia sekä välittää ja lisätä tietoa ilmiöistä käsityön eri näkökulmista. Omien kokoelmien lisäksi näyttelyissä esitelläänkin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmia. 

Verkossa museon näyttelyihin voi tutustua monella eri tavalla videoiden, tekstien, kuvien, verkkoaineistojen tai mobiiliopasteiden avulla. 

Voit myös lähettää näyttelyehdotuksesi meille suoraan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/ehdotanayttelya

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo