Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hanneriina Moisseinen: Letittäjä (2023), sarjakuva, värikynät paperille, sivunro 2. Kuva Hanneriina Moisseinen
Pääsisältö

Vuoden 2024 päänäyttelyt Suomen käsityön museossa

13.1.–7.4.2024 Kirjotut kannat
Kirjotut kannat -näyttelyssä ilmaistaan kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia sisältöjä ja elvytetään peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin. Tekijöiden kulttuurisissa taustoissa on slaavilaisuutta, karjalaisuutta, lappilaisuutta ja meksikolaisuutta. Näyttelyssä tarkastellaankin oman kulttuuritaustan merkitystä sekä kulttuurien jatkuvaa muutosta ja vuorovaikutusta.

20.4.–2.6.2024 Ommeltuja sarjakuvia – Hanneriina Moisseinen
Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen on hyödyntänyt teoksissaan ompelua ja muita käsityötekniikoita jo parin vuosikymmenen ajan. Näyttely sisältää poimintoja Moisseisen vanhemmista teoksista sekä aivan uusia, julkaisemattomia teoksia. Näyttelyn erikoisuutena on sarjakuvia yhdistävä käsityöteema, joka ilmenee sekä materiaalivalinnoissa ja tekniikassa että aiheissa.

15.6.–1.9.2024 Jukka Rintala – Unelmien matkassa 
Muotitaiteilija, muoti-ikoni Jukka Rintala on nuoruudestaan alkaen luonut pukeutumiseen runsautta ja värikkyyttä sekä tuonut ripauksen glamouria arkeenkin. Hän on monipuolinen taiteilija ja suomalaisen muotimaailman kirkkaimpia tähtiä. Näyttelyssä on esillä hänen uniikkivaatteitaan, teollista tuotantoaan sekä maalauksiaan hänen pitkän uransa ajalta. 
Näyttelyn on suunnitellut visualisti Matti Vaskelainen.

14.9.–24.11.2024 Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä
Näyttelyssä on tekstiilitaiteilija, käsityömestari Helena Vaarin suunnittelemia ja valmistamia kirkkotekstiilejä. Viimeisen 35 vuoden aikana hänen käsistään on lähtenyt lähes 400 kirkkotekstiiliä mukaan lukien kuusi piispankaapua ja kirkkotekstiilit viiteentoista kirkkoon. Näyttely on harvinainen tilaisuus nähdä yhdellä kertaa kirkkotekstiilejä eri kirkoista ja useissa liturgisissa väreissä. 

Kiinnostuitko museon näyttelyistä?

Lisätietoja antaa näyttelyintendentti Mikko Oikari
p. 050 553 3880
mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi

Haluatko näyttelysi tähän tilaan?

Tutustu näyttelynrakentajan oppaaseen omalta sivultaan.

Suomen käsityön museon näyttelyissä käsityö esitellään ammattina, taiteena ja harrastuksena. Vuosittain museo esittelee uusia näkökulmia käsityöhön tuovia päänäyttelyitä kaksi tai kolme vuodessa sekä useita pienempiä näyttelykokonaisuuksia. Varsinaiset vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. 

Tavoitteenamme on tuottaa elämyksiä ja kokemuksia sekä välittää ja lisätä tietoa ilmiöistä käsityön eri näkökulmista. Omien kokoelmien lisäksi näyttelyissä esitelläänkin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmia. 

Verkossa museon näyttelyihin voi tutustua monella eri tavalla videoiden, tekstien, kuvien, verkkoaineistojen tai mobiiliopasteiden avulla. 

Voit myös lähettää näyttelyehdotuksesi meille suoraan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/ehdotanayttelya

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo