Basaarien kätköistä 9.1.–18.4.2021

Basaarien kätköistä

Näyttely Suomen käsityön museossa 9.1.–18.4.2021

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi

Basaarien kätköistä esittelee perinnetekstiilejä ja -koruja Marokosta Tiibetiin keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmista. Paimentolaisuus ja perinteet näyttäytyvät selkeinä näissä käyttötekstiileissä ja koristuksissa. 

Paimentolaisnaiset kehittivät ohuen, nukattoman mattotyypin, kelimin, sillä paimentolaiskulttuuriin olennaisena liittyvään liikkumiseen eläinlaumojen mukana piti matkatavaroiden paino harkita tarkkaan. Kauneudesta ei kuitenkaan tingitty, sillä kelimit ihastuttavat väriloistollaan ja kuvioinneillaan. Kelimien kuviointi on saatu aikaan pujottelemalla värillistä lankaa loimien väliin yhtenäiseksi pinnaksi. Suhteellisen harvassa olevat loimilangat ja suurta haarukkaa muistuttavalla työvälineellä tiukkaan iskettävä kude jättävät loimen näkymättömiin, jolloin syntynyt kuvio väreineen pääsee loistamaan. 

Kelimien kuvionti vaihtelee alueittain ja heimoittain. Kullakin heimolla oli sille tyypillinen peruskuviointinsa, mutta jokainen kutoja muunteli sitä omalla tavallaan, joten kahta samanlaista paimentolaiskelimiä ei varmaankaan löydy. Samanlaisella tekniikalla tehtyjä tekstiilejä on tehty ja tehdään lähes kaikkialla maailmassa, mutta kelimeiksi sanotaan lähinnä islamilaisen kulttuurin vaikutusalueella tehtyjä, nukattomia mattoja tai mattomaisia tekstiilejä. Kelimejä on kudottu erityisesti Turkissa, Iranissa, Kaukasuksen valtioissa (nykyiset Armenia, Azerbaizan, Georgia), mutta myös mm. Uzbekistanissa, Turkmenistanissa, Afganistanissa, Pakistanissa, Intiassa sekä Pohjois-Afrikan arabivaltioissa erityisesti Marokossa ja Tunisiassa. Myös Romaniassa on kudottu kelimejä, jotka kuitenkin poikkeavat melkoisesti muista. 

Kelimien käyttötarkoitus on ollut vaihteleva. Niitä on käytetty telttojen sisäseinien vuoraukseen antamaan lisäeristystä ja väriä muuten aika ankeaan teltta-asumiseen. Kelimeillä peitettiin päivällä vuodevaatteet ja peitettiin istuintyynyt ja niitä käytettiin erilaisten laukkujen, tyynyjen ja säkkien tekemiseen. 

Tuomas Sopasen kokoelmiin kuuluu myös huomattava määrä koruja paimentolaisalueilta. Näitä komeita hopeakoruja uskomattomine yksityiskohtineen pääsee myös ihailemaan Basaarien kätköistä -näyttelyssä. Yhdessä kelim-mattojen kanssa ne antavat hienon kurkistuksen paimentolaiskulttuureihin Marokosta Tiibetiin. 
 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi