Hyppää pääsisältöön
Kuva
España a mano -näyttely esittelee espanjalaista nykykäsityötä monen materiaalin voimin. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Suomen käsityön museon näyttelyvuoden avaavassa näyttelyssä käsityö pyristelee irti perinteisistä raameistaan, mutta pysyy silti uskollisena juurilleen. 27 espanjalaista artesaania esittelee näyttelyssä teostensa kautta paikallisesta käsityöperinteestä ammentavia ajatuksiaan ja pohtivat käsillä tekemisen merkitystä paitsi ammattina, myös paikallisen kulttuurin elävöittäjänä ja ylläpitäjänä. 

España a mano – Käsityötä Espanjasta esittelee huolella valitun kokoelman Espanjan parhaiden taidekäsityöläisten töitä. Käsityötaito on tärkeä kulttuurinen, historiallinen ja sosiaalinen ilmaisumuoto, mikä yhdistää paikallisen kulttuurin ja sen edistämisen kaupankäynnin perinteeseen. Puun veistämisestä lasilamppuun, käsintehdystä vaatteesta mittatilauskenkiin – niiden valmistukseen tarvittavien tekniikoiden ja materiaalien hallinta ja asiantuntemus vaativat vuosien oppimisen ja omistautumisen sekä lahjakkuutta. On tärkeää, että paikallista perinnettä ja osaamista vaalitaan ja arvostetaan, sillä jokaiseen artesaanin esineeseen sisältyy pilkahdus paitsi tekijän, myös kulttuurialueen tarinaa. Käsityöläisyyden kautta rakentuu kisällistä mestariin kulkeva katkeamaton nauha historiaan.  

Näyttelyn käsityöläisten materiaalivalikoima on laaja ja tarjoaa esimerkkejä espanjalaisesta vahvasta käsityöperinteestä niin punonnan, keramiikan, lasin, metallin kuin tekstiilin ja nahkatuotteiden alalta. Ihailua herättää yhtä vahvasti granadalaisella pitsillä koristeltu Manila-huivi kuin käsin kaiverretusta terrazzo-ja marmorikivestä valmistetut esineetkin. Perinne ja modernin esineen tarpeet kulkevat rinta rinnan näyttelyesineissä. 

Näyttelyn teosten kautta herätellään ajatuksia myös käsityön ja käsin valmistettujen tuotteiden lähestymistä taidetta ja sen määritteitä. Kuitenkin käsityötaito ja taide kulkevat yhä useammin käsi kädessä kohti vankkaa luovaa ilmaisua, eikä niiden välinen raja ole enää selkeä. Tänä päivänä Espanjan käsityöläiset näkevät käsityön seesteisenä ja rehellisenä välineenä, jolla on oma kulttuurinen merkityksensä paitsi luovana tekemisenä, myös paikalliseen elämään vaikuttavana elvyttäjänä.  Artesaanien ja muotoilijoiden työtä ohjaavat omistautuminen, oppiminen ja mestariartesaanien lahjakkuus, ja elävien yhteistyöverkostojen luominen. Uudet kontaktit mahdollistavat uusien innovaatioiden luomisen, missä perinne ja historia jatkuvat katkeamattomana. 

Näyttely oli laajempana versiona esillä Madridin muotoilufestivaaleilla vuonna 2019. Nyt Espanjan kansainvälisen kehitysyhteistyön viraston (Agencia Española de Cooperación para el Desarrollo, AECID) tuella näyttely kiertää Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Edellisen kerran näyttely on ollut esillä Pariisissa syksyllä 2021. 

Näyttelyn artesaanit ja yritykset

Lzf-Lamps & Mayice Studio, Balikypopoy, Manuel Sánchez Algora, José Luis Bazán, Severino Boix, David Santiago, Mantas Ezcaray, Anónima by cm, Teixidors, Ubedies, Idoia Murga, Alfarería Tito, Sagen, Apparattu, Miguel Ruiz Jimenez, Gordiola, Luesma Vega, Meyran, Muñoz, Abbate, Angeles Espinar, Florencia, Cerámica Larios, Felipe Conde, LOS Arrallanes.

España a mano – Käsityötä Espanjasta

Näyttely Suomen käsityön museossa 8.1.–24.4.2022. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi

Vaihtuvien näyttelyiden tila

Museon vaihtuvien päänäyttelyiden tilat jakautuvat kahteen kerrokseen. Vuosittain museo esittelee uusia näkökulmia käsityöhön tuovia päänäyttelyitä kaksi tai kolme vuodessa. 

Tavoitteenamme on tuottaa elämyksiä ja kokemuksia sekä välittää ja lisätä tietoa ilmiöistä käsityön eri näkökulmista. Omien kokoelmien lisäksi näyttelyissä esitelläänkin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmia.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely