Hyvissä käsissä 12.9.–5.12.2020

Hyvissä käsissä

Näyttely Suomen käsityön museossa 12.9.–5.12.2020

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi

Hyvissä käsissä -näyttely tarjoaa erilaisia vastauksia kysymykseen, miltä käsityön menneisyys näyttää nykymuotoilijoiden silmin ja millaista inspiraatiota museokokoelmasta voi ammentaa. Näyttelyyn kutsutut muotoilijat ovat päässeet tutustumaan vuonna 1879 perustetun Suomen Käsityön Ystävien laajaan arkistoon, minkä jälkeen he ovat luoneet teoksensa vuoropuhelussa arkistomateriaalien kanssa. Designmuseon kokoelmiin kuuluva arkisto käsittää noin 6500 mallitilkkua, vesiväriluonnosta ja kudonnaista.

Tekstiilisuunnittelija Hanna-Kaisa Korolainen, muotisuunnittelija Henna Lampinen, keraamikko Matias Liimatainen sekä pelisuunnittelija Henri Tervapuro loivat arkiston pohjalta uusia teoksia ja tuotteita, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä teknologia. Näyttely on esillä Designmuseossa 24.1.–22.3.2020. Jyväskylän näyttelyyn taiteilijoiden joukkoon liittyy kuvittaja ja kuosisuunnittelija Anna Alanko, joka suunnittelee näyttelyyn teoksen tutustuttuaan Suomen käsityön museon kokoelmiin tallennettuihin Suomen Käsityön Ystävien mallitilkkuihin.

Suomen Käsityön Ystävät on maamme vanhimpia designalan yrityksiä. Vuonna 1879 perustetun yhdistyksen alkuperäisenä tavoitteena oli kerätä kansanomaisia tekstiilejä, soveltaa niiden malleja uusiin käyttökohteisiin ja herättää henkiin unohdetut tekstiilitraditiot.

Pääkuvan Joutsenlaulu-ryijy on Hanna-Kaisa Korolaisen käsintuftattu penkkiryijy, sen yläosassa on japanilainen maisema, joka on medaljongin muotoinen. Maisema on rakentunut solmumaisesta struktuurista, pääosin japanilaisesta silkistä. Medaljonkia ympäröi lumisadetta muistuttava pehmeä mohairkuvio ja ryijyn alaosaa koristavat tyylitellyt vaaleanpunaiset liekit. Niiden muodot viittaavat art nouveaun koristeellisen kaarevaan tyylittelyyn sekä japanilaiseen animaatiokuvitukseen, jossa kaikki usein vaikuttaa ylenmääräisen suloiselta ja tyttömäiseltä. Joutsenlaulu ei kuitenkaan ole tyttömäinen, se on kookas ja tilaa vievä (145cm x 275cm), se näyttää sekä tuntuu raskaalta. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi