Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kintsugi-korjattu keramiikkalautanen Suomen käsityön museon näyttelyssä. Kuva Katja Seppinen
Pääsisältö

Kintsugi on vuosisatoja vanha japanilainen taidemuoto, jossa keramiikkaa korjataan urushi-lakan avulla. Korjaussaumat ja paikat viimeistellään perinteisesti aidolla kullalla. Suomen ensimmäinen kintsugi-taidetta kokoava näyttely Kintsugi – Ajan jälkiä on esillä Suomen käsityön museossa 28.9.–24.11.24. 

Kintsugissa rikkoutunut esine korjataan eheäksi hajoamisen jäljet hyväksyen ja niitä korostaen sen sijaan, että rikkoutuminen pyrittäisiin kätkemään. ”Kintsugi opettaa hyväksymään elämän jäljet, olemme lopulta sellaisia kuin olemme myös hajoamisen kokemusten ansiosta”, Hanna Nuorala kuvailee.

Kintsugi-näyttelyn järjestää neljä keraamikkoa, jotka ovat viime vuosina syventyneet menetelmään omista lähtökohdistaan. Paula Ruuttunen on keskittynyt kintsugi-korjaamaan omaa, pääsääntöisesti puupoltettua keramiikkaansa. Eeva Jokinen kiinnostui kintsugin mahdollisuuksista sekä teknisestä näkökulmasta, että korjaamisen estetiikan kautta. Katja Seppinen tekee kintsugia ihmisten hylkäämästä materiasta. Hänelle kintsugissa on ennen kaikkea kyse uppoutumisesta, keramiikan löytämiseen ja korjaamiseen käytetystä ajasta. Hanna Nuorala on kiinnostunut siitä, miten kintsugi ilmaisee muutosta ja epätäydellisyyttä. 

Näyttelyn kutsutaiteilijoita ovat Japanista saapuva kintsugimestari Mitsumi Irahara, Suomessa toimivat kintsugitaiteilija Li Li ja kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi, sekä elokuvantekijä Jade Kallio.

”Kintsugi resonoi yli kulttuuristen rajojen ja aikakausien. Haluamme näyttelyssämme avata kintsugin kytköstä tuhansia vuosia vanhaan aasialaiseen lakkataiteen perinteeseen ja toisaalta tuoda esiin menetelmän elinvoimaisuuden oman aikamme tekijöiden kautta”, Nuorala kertoo.

Alasivu

Kintsugi – Ajan jälkiä

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 28.9.–24.11.2024. 

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, [email protected]

Eeva Jokinen, keramiikkataiteilija, [email protected]