Hyppää pääsisältöön
Kuva
Merja Keskinen: Rhytm of Colors -teos. 2022. Eri värisistä kudotuista elementeistä koostettu seinätekstiili. Kuva: Johnny Korkman. Kuva Johnny Korkman
Pääsisältö

Värien optinen sekoittuminen ilmenee taiteilijaprofessori Merja Keskisen tekstiiliteoksissa tuhansien värisävyjen leikkinä. Pienillä lankavärien muutoksilla syntyy taideteoksiin sävyjen runsaus ja pinnan rytmi. 

Kuvitellut kankaat -näyttelyn nimi viittaa tekstiilitaiteilijan työskentelyprosessiin. Yllätyksellisyys kiehtoo Keskistä. Eriväristen lankojen yhdisteleminen valitun systeemin mukaisesti synnyttää kiehtovia väriyhdistelmiä. Syntyviä värisävyjä on vaikea nimetä tai ennalta hahmottaa. 

- Työskentelen saadakseni nähdä. Minulle on tärkeää löytämisen ilo ja värien kokemisen riemu. Ennakoimattomuus ja aina yllättävät värisävyt kiehtovat minua. Tulkitsen elämää ja ympäröivää maailmaa väreillä ja tutkin värien hahmottumiseen vaikuttavia tekijöitä, tekstiilitaiteilija Merja Keskinen kuvaa työskentelyään. 

Aloittaessaan teoksen valmistamisen, muotoutuu suunnitelma valmiista teoksesta taiteilijan kuvitelmissa. Työskentelyn edetessä alkaa teos pala palalta muodostua. Teoksen lopullinen muoto ja alussa tehtyjen värivalintojen toimivuus varmistuu pitkällisen työskentelyn jälkeen. 

- Teosteni lähtökohtina ovat tulkinnat väreistä. Leikin sävyillä ja niiden vivahteilla. Nykytekstiilitaidetta edustavat työni perustuvat väriopillisiin pohdintoihin ja värien kokemiseen vaikuttavien tekijöiden tarkasteluun. Käsittelen teoksissani muutoksia värien sävyissä, tummuudessa ja puhtaudessa. Tutkin värien rinnastuksia ja värien synnyttämiä mielikuvia.

Keskisen teokset koostuvat useista erivärisistä osista ja vasta kaikkien osien valmistumisen myötä saa teos lopullisen muotonsa. Jopa satojen eriväristen osien kokoamiseen ja sommitteluun taideteokseksi on lukuisia erilaisia mahdollisuuksia. Osien asettuminen teoksen muotoon onkin prosessin kiehtovin vaihe.

- Värien luomat vaikutelmat ja muutokset pohjautuvat matemaattisiin pohdintoihin ja systematiikkaan perustuvaan työskentelytapaan. Teosteni värisävyt muodostuvat lankojen yhdistelmistä.  Yhdistelen värejä ja lankoja ennalta valitun järjestelmän mukaan. Teosten osissa lankojen värit vaihtuvat muutama lanka kerrallaan valitun systeemin mukaisesti.

Keskinen toteuttaa teoksensa kehittämällään kudontatekniikalla eri kokoisista osista ja värillisten, toistuvien elementtien muodostelmista. Osissa toistuvat geometriset neliön ja suorakaiteen muodot erikokoisina variaatioina. Pinnan rakenteena on yksinkertainen palttina sidos, jossa eriväriset langat risteilevät keskenään pystysuoraan ja vaakasuoraan, yhden yli yhden ali. Herkät ja hienovaraiset muutokset väreissä ja sävyjen runsaus erottuvat pikselinomaisessa pinnassa. Eriväriset langat on läheltä katsottaessa erotettavissa, kauempaa katsottaessa väri muodostuu sävyjen yhteisvaikutuksesta. Värien sekoittuminen tapahtuu optisesti.

- Ilmaisuni on selkeää ja pelkistettyä. Pinnan rakenne ja struktuuri jäljittelevät kudottua kangasta, mutta valmistan teokset ilman kangaspuita punomalla ja ompelemalla. Kudonta tekniikkana juontaa juurensa vuosituhansien taakse, mutta olen kehittänyt ja soveltanut sitä omaan työskentelyyni sopivaksi. Käsillä tekemisen taito ja materiaalien taju ovat teoksissani voimakkaasti läsnä.

Keskiselle tärkeää on tilallisuus. Teosten pintaan syntyy usein kolmiulotteinen vaikutelma tai ne asettuvat monitasoisesti tilaan. Tila muokkaa taideteosta ja taideteos muokkaa tilaa. Teoksista muodostuu kokonaisuuksia, joiden suhdetta keskenään Keskinen pohtii. 

Läpinäkyvistä, keveistä rakenteista toteutetut hennot työt asettuvat lopulliseen muotoonsa vasta tilaan ripustettuna, jolloin niiden värit ja sisältö avautuvat katsojalle moni-ilmeisenä valon suunnasta riippuen. Värit elävät tilan mukaan. Sama teos eri tiloissa voi ilmetä erilaisina värikokemuksina. Valolla on tärkeä merkitys teosten hahmottumiseen.

Merja Keskinen

Taiteilijaprofessori, tekstiilitaiteilija Merja Keskinen on syntynyt 1959 Turussa. Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto yliopisto) 1988 valmistunut taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on työskennellyt useita vuosia suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä Finlaysonin ja Ahlmedahlsin julkistentilojen tekstiilimallistojen parissa. 

Viime vuosina Keskinen on keskittynyt taiteelliseen työskentelyyn. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut tekstiilitaideteoksillaan yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Keskinen on toteuttanut tilauksesta tekstiiliteokset Suomen Pariisin suurlähetystöön vuonna 2012 ja Eläketurvakeskuksen uusiin toimitiloihin Helsinkiin vuonna 2020. 

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry palkitsi Keskisen Vuoden Tekstiilitaiteilijan tunnustuksella 2019. Taiteen edistämiskeskus myönsi Keskiselle valtion viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan vuosille 2022–2026. 

Alasivu

Merja Keskinen – Kuvitellut kankaat

Näyttely Suomen käsityön museon keskikerroksessa 9.9.-3.12.2023. 

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880,
[email protected]