Hyppää pääsisältöön
Kuva
Huomisen huopaa Suomen käsityön museon näyttelyssä. Kuva Mari Ohra-aho
Pääsisältö

Huomisen huopaa -näyttely herättää keskustelua huovan paikasta modernissa maailmassa. Materiaalina villa on rentouttava työstettävä, joka tuo vastapainoa hektiseen elämään. Suomen huopayhdistys Filtin 20 vuotisen taipaleen juhlanäyttelyn on juryttanyt kuvataidekriitikko Hannu Castrén

”Huomisen huopa on ikivanhan käsityötekniikan siirtymistä tulevaisuuteen uusina tuotteina, käyttökohteina ja materiaaliyhdistelminä. Se on hyvinvointia edistävä, rentouttava, jopa terapeuttinen kädentaidontekniikka hektisessä arjessa. Huopa sopii moderniin maailmaan ja tulevaisuuteen monipuolisuutensa, ekologisuutensa ja eettisyytensä vuoksi. Huopa ja huovutus luovat mahdollisuuksia tekstiilitaiteessa, ne toimivat väylänä kansainvälistymiselle ja uusien vaikutteiden huovuttamiseksi osaksi omaa tapaa työstää. Nämä ajatukset ovat huopuneet teoksiksi tähän näyttelyyn,” kertoo Filtti ry:n puheenjohtaja Eija Pirttilahti

Filtin 20-vuotisjuhlanäyttely on jäsenistön luoma kokonaisuus, joka on toteutettu yhteistyössä Suomen käsityön museon kanssa. Huomisen huopaa todentaa, miten osaltamme siirrämme huopaperinnettä tulevaisuuteen ja viemme suomalaista huopaosaamista maailmalle. 

Näyttely osoittaa villan ja huovan monimuotoisuutta teosten kirjon laajuudella. Huopaan voi liittää erilaisia kuituja, kankaita, lasia, muovia tai jotain muuta ja pintaa voi koristella esimerkiksi kirjonnalla. Huopa luo mahdollisuuksia myös hyvin veistoksellisille teoksille. 

Huomisen huopaa -näyttelyn teokset vaihtelevat erilaisista sisustuksellisista huopatöistä kuten seinätekstiileistä, verhoista ja tyynyistä veistoksellisiin kolmiulotteisiin töihin sekä vaatteisiin ja asusteisiin. Filtin jäsenten töissä on villaa yhdistettynä erilaisiin kankaisin sekä huovan pintaa on kirjottu käsin ja koneella. Mukana on yhtä lailla höyhenen kevyttä kuin paksumpaakin huopaa; valkoista ja värikästä. Näyttelyn kaikki teokset ovat valmistuneet vuoden 2018 aikana. Lisäksi näyttelyssä on nähtävillä video Filtti ry:n jäsenten yhteistyössä valmistamassa huovutettua mattoa.

Näyttelyssä on teoksia 39 huopataiteilijalta ympäri Suomen sekä ulkomailta, kaikki ovat Filtin jäseniä. Kansainvälistä väriä näyttelyyn tuovat tekijät Saksasta, Englannista, Venäjältä ja Etelä-Afrikasta.

 

Huomisen huopaa -näyttelyn traileri. Videon tekijä Full Focus Media / Ronan Browne. 

Huomisen huopaa

Näyttely Suomen käsityön museossa 15.12.2018–5.5.2019

Lisätietoja:

Sirpa Mäntylä,Filtti ry:n näyttelyvastaava
p. 045 130 4777, sirpa.mantyla [at] filtti.fi 

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jkl.fi 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely
huopa