Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ville Heimala, Ylhäällä, alhaalla, 2019. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Ville Heimala ∙ Katri-Maria Huhtakallio ∙ Aura Kajas ∙ Tiia Matikainen ∙ Lotta Mattila

Ihmisillä on suuri halu vertailla ominaisuuksiamme ja luonteenpiirteitämme eläimiin. Keramiikan toinen luonto -näyttelyn viisi kuvanveistäjää tuovat esiin henkilökohtaista suhdettaan luontoon ja taiteen tekemiseen sekä kertovat ajatuksistaan teostensa takana. He havainnoivat ympäröivää luontoa ja tulkitsevat sitä veistosmaisesti keramiikan kautta. 

Luonnosta saa alkunsa monet myytit, tarinat ja sadut, jotka ovat myöhemminkin vaikuttaneet ihmisten luontosuhteen kehittymiseen. Ville Heimalan, Katri-Maria Huhtakallion, Aura Kajaksen, Tiia Matikaisen ja Lotta Mattilan käsissä raaka materiaali muokkautuu luonnon loputtomien muotojen ja tekstuurien inspiroimana sekä tarinoiden ja uskomusten kyllästämänä henkilökohtaisiksi tulkinnoiksi eri lajien kohtaamisista. Ennen kaikkea toinen luonto kertoo näkyvän luonnon lisäksi myös sen toisesta, piilossa olevasta ja mystisestä puolesta – siitä, jonka taiteilija ajatustensa ja tuntemustensa kautta tekee näkyväksi taiteen keinoin. 

”Myös monilla elottomilla asioilla ja ilmiöillä on tulkittu olevan persoonallisuus tai sielu, jolloin elollisen ja elottoman raja ei enää olekaan niin selkeä. Etenkin tavallisuudesta poikkeavat olennot ja ilmiöt on koettu yliluonnollista, tuonpuoleista voimaa sisältäviksi”, kertoo kuvanveistäjä Ville Heimala tulevasta näyttelystä.

Moni yhdistää keramiikan käyttökeramiikkaan, jonka vuoksi Keramiikan toinen luonto -näyttelyssä halutaan näyttää, kuinka keramiikka taipuu myös taiteellisen ilmaisun välineeksi kuvanveistossa. Tarinallisuus, ihmisyyden olemus, kansanusko ja symboliikka vaikuttavat yhdessä ympäröivän luonnon kanssa taiteeseen. Tuloksena on teoksia, joiden kirjo kuvastaa suomalaisten omaa monimuotoista luontosuhdetta, kaikkea luonnon kauneudesta sen makaaberimpaan olemukseen.  

Keramiikan toinen luonto -näyttelyn kuvanveistäjien töitä voi ostaa kesän ajan 27.5.–1.9.2019 museon Ikkunagallerian näyttelystä Luontoa Suomesta. Näyttelyssä on lisäksi myynnissä Teemu Järvi Illustrationsin luontoaiheisia tuotteita, Karina Jewelleryn koruja sekä Design by KIETO -puukoruja. 

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat

Ville Heimala

"Luonto on aina ollut minulle hyvin tärkeä, ja se näkyy vahvasti teoksissani. Taustalla vaikuttaa ennen taidealalle suuntautumistani suoritettu maisterin tutkinto biologian alalta. Minua kiinnostaa ympäröivän luonnon vaikutus taiteen kehittymiseen osana kulttuuria ja alkuperäisimmillään se on nähtävissä luonnonkansojen parissa. Erityisen kiinnostavia ovat luonnon aiheuttavat tuntemukset ihmisissä ja miten ne ilmenevät heidän tekemässään taiteessa. 

Omaan taiteelliseen ilmaisuuni vaikuttavat etenkin Suomen luonto ja suomensukuisten kansojen kulttuurihistoria, mutta myös muiden kulttuurien muotokieli ja ajatusmaailma. Minusta on kiehtovaa liittää mystisiä elementtejä luonnontieteeseen ja luoda niiden avulla jotakin uutta. Kokoan keramiikkateokseni usein korkokuvista ja mosaiikista."

Katri-Maria Huhtakallio

"Viime vuosina teosteni aiheet ovat syntyneet suomalaisen luonnon, kansanperinteen ja uskomusten ympäriltä. Luonto ja eläimet ovat osa suomalaisuutta ja muinaisissa perinteissä luonnolla on ollut aivan erityinen alati läsnä oleva rooli kaikessa tapahtuvassa. Teoksissani omat henkilökohtaiset kokemukseni yhdistyvät muinaisiin uskomuksiin ja tarinoihin tai luonnontieteellisiin tutkimuksiin.

Työskentelyni lähtökohdissa myös materiaalilla on suuri merkitys. Materiaalin havainnoiminen, sen tunteminen ja koskeminen, jopa tuoksu ovat asioita, jotka vaikuttavat prosessiin. Ne synnyttävät uusia mielikuvia, uusia yhteyksiä ja näkökulmia työskentelyyn. Teos muovautuu pikkuhiljaa useiden päivien, joskus jopa viikkojen aikana, samalla sen luonne alkaa kaivautua esiin ja voi muuttua paljonkin alkuperäisestä ajatuksesta."

Aura Kajas

"Oman työskentelyni keskeinen inspiraatio on eläinkunnan loputon muotojen ja tekstuurien kirjo. Lisäksi minua kiinnostavat eläimiin jo esihistoriallisista ajoista lähtien liitetty symboliikka sekä ihmisen tarve tulkita eläinten ominaispiirteitä sekä lajiemme välisiä kohtaamisia. 

Joskus luonto tuntuu maailmalta täynnä mysteerejä ja salaisuuksia. Ihminen voi kurkistaa siihen sisään saamatta koskaan tietää ihan kaikkea. Luonto on kautta aikojen ruokkinut mielikuvitustamme, se on pelottanut ja ihastuttanut."

Tiia Matikainen

"Uusissa keramiikkaveistoksissani kuvaan ihmisen ja luonnon yhteyttä muotojen sekä niihin yhdistyvien piirrosten kautta. Veistoshahmoissa laskostuva pinta toimii peittävänä verhona tai avautuvana esirippuna, ja eräänlaisena kankaana saveen raaputtamalla tehdyille piirroksille.

Teoksissani tärkeään osaan nousee ihmisen sisäinen maailma, elämän mystinen, selittämätön puoli, jota käsittelen luontoon liittyvää kuvastoa käyttäen. Teoksissani yhdistyvät piiloutumiseen ja verhoutumiseen sekä katoavaisuuteen liittyvät teemat. Ammennan ideoita niin nyrjähtäneestä maailmastamme, mytologioista kuin pyhistä kuvistakin."

Lotta Mattila

"Tärkeinä teemoina töissäni on ihmisluonnon kuvaaminen ja veistoksen suhde ympäröivään tilaan. Taiteilijana haluan tutkia eläinhahmojen kautta elävän ja elottoman rajapintaa. Missä vaiheessa savikappale muuttuu elävän tuntuiseksi hahmoksi? Mikä tekee kaksiulotteisesta, pelkistetystä hahmosta elävän yksilön?" 

Videoiden kuvaus ja editointi: Full Focus Media / Ronan Browne.

Keramiikan toinen luonto

Ville Heimala ∙ Katri-Maria Huhtakallio ∙ Aura Kajas ∙ Tiia Matikainen ∙ Lotta Mattila

Näyttely Suomen käsityön museossa 18.5.–8.12.2019

Lisätietoja:

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tälle näyttelylle erityisavustuksen taiteilijoille maksettavien näyttelypalkkioiden kattamiseen. 

Asiasanat:  
museo
näyttely
Suomen käsityön museo
keramiikka
kuvanveisto