Hyppää pääsisältöön
Kuva
Päivi Mikolan istuimet luottavat ajattomaan muotoiluun. Kuva Päivi Mikola
Pääsisältö

Päivi Mikolan näyttelyssä pääosa annetaan istuimista vaatimattomimmalle – jakkaralle

Istuminen onnistuu lähes missä vain, vaikka kivellä tai puun rungolla metsässä. Päivi Mikola – Jakkara Forever -näyttelyssä käydään läpi palkitun muotoilijan ja arkkitehdin istuinsuunnittelun haasteita ja voittoja, mutta valokeilaan asetetaan istuinten yksinkertaisin muoto, jakkara. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 25.5.–1.9.2019. 

Erilaisten jakkaroiden arkkityyppejä löytyy jo faaraoiden haudoista ja vuosituhannet ovat luoneet jakkaramalleja kaikissa kulttuureissa. Istuimia 1990-luvun alusta asti suunnitellut Päivi Mikola uskoo, että aina on mahdollista tehdä myös toisin, yksinkertaisemmin, uudesta näkökulmasta. Jakkara Forever -näyttelyssä on mukana kokeiluasteelle jääneitä tutkielmia ja uudempia, piensarjatuotannossa olevia jakkaramalleja. 

Mikola kokee työssään ensiarvoisen tärkeäksi ennakkoluulottoman lähestymistavan jokaiseen suunnittelutehtävään. Hän onkin kehittänyt uusia näkökulmia jokapäiväisiin, tuttuihin esineisiin. Perinteinen keinutuoli on puettu moderniin muotokieleen, riippumatto onkin rakennettu puusta ja elegantti penkki toimii myös voimisteluvälineenä. Pääroolissa loistaa kuitenkin yksinkertainen jakkara eri muodoissaan. Uusin suunnittelun tulos on tänä vuonna valmistunut Pooh-jakkara, joka on suunniteltu erityisesti soittajien ergonomialle sopivaksi. Sitä, kuten suurinta osaa muistakin näyttelyn jakkaroista, koskee kehotus ”Istu, ole hyvä!”

Inspiraationsa Mikola löytää luonnosta, luonnossa liikkuminen kirkastaa mieltä ja virittää alitajunnan suunnittelutyöhön sopivaksi. Perustana suunnittelemilleen töilleen hän pitää tilallista ajattelua, miten tuote soveltuu ympäristöönsä ja vaikka pieneenkin tilaan. Yksikertainen muoto on kaunis ja ajaton ja siten myös ekologinen. 

Miksi pitäisi koko ajan luoda uusia tuotteita? Tai mikä on uusi – tarkoitetaanko vain erilaista, eri näköistä tuotetta? Miksi on oltava ”ajan tasalla”, tarkoittaako se trendikästä, onko muodikas ajan hengen mukaista? 
Motivaatio omaan työhöni muotoilijana on jatkuvasti kriisissä – ja näin on oltava. Muotoilijana en voi väistää vastuutani myös ajassamme olevista, elämän suurista kysymyksistä. Ja siksi jokaisen uuden tuotteen on ansaittava olemassaolon oikeutensa. Olemalla käytännöllinen ja järkevä - samalla kun on kaunis. 

Päivi Mikola

Päivi Mikola (s. 1949 Helsinki) toimii nykyään vuonna 2003 perustamansa Colmio Oy:n pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Sitä ennen hän on ehtinyt olla monessa mukana: arkkitehtina, Oulun yliopistossa opettajana, sisustajana, muotoilijana, markkinoijana ja galleristina. 

Colmio Oy suunnittelee mukavaan elämiseen liittyviä huonekaluja ja esineitä, joissa yhdistyvät kauneus, yksinkertaisen ajattomat muodot, monikäyttöisyys ja korkea laatu. Colmion tuotteiden materiaalina on useimmiten suomalainen, vaalea koivu, joka soveltuu parhaiten taivutettavaksi kaareviin muotoihin. 

Muotoilijana Päivi Mikola on palkittu sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti, muun muassa Oulun läänin muotoilupalkinnolla 2005, Oulun läänin taidepalkinnolla 2011 sekä hopeamitalilla vuonna 1993 kansainvälisessä muotoilukilpailussa ”Design with Love, Life with Wood” Japanissa. 

Päivi Mikola – Jakkara Forever

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 25.5.–1.9.2019 

Lisätietoja

Päivi Mikola, p. 0500 581 656, paivi.mikola [at] colmio.com
Mikko Oikari, Suomen käsityön museo, intendentti p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jkl.fi 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
museo
näyttely
jakkara
muotoilu