Hyppää pääsisältöön
Kuva
13 eri alojen taitajaa tuo museoon ranskalaista nykykäsityötä Suomen käsityön museon näyttelyyn. Kuva La Normandie Boréale
Pääsisältö

Syksyllä 2019 Suomen käsityön museoon saadaan tuulahdus Ranskasta, kun normandialaisten käsityöläisten ryhmä Élan de créateurs esittelee töitään kahdessa näyttelyssä. 11 eri alojen taitajaa tuo museoon ranskalaista nykykäsityötä ja muotoilua kuten keramiikkaa, tekstiilitöitä, koruja, kierrätysmateriaalitöitä ja taidekäsityötä. Värikkäisiin ja leikitteleviin myyntinäyttelykokonaisuuksiin mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja. 

Kantavana ajatuksena La Normandie Boréale -näyttelyn toteuttamisessa on ollut yhteistyömahdollisuuksien luominen suomalaisten ja ranskalaisten käsityöläisten välille. Suomen käsityön museon syntyaikoina museon kokoelmiin hankittiin esineistöä vertailuaineistoksi kotimaiselle tuotannolle Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1889. Kokonaan ranskalaislähtöistä näyttelyä ei museossa ole kuitenkaan ennen nähty. 

Yhteistyö normandialaisten käsityöläisten kanssa alkoi, kun Suomessa pitkään asunut, mutta sittemmin Normandiaan palannut Madame Andrée Le Gros-Henriksen ehdotti Suomen käsityön museolle yhteistyötä kahden kotiseutunsa välillä. Le Gros-Henriksen kokosi yhteen normandialaisia käsityöläisiä, jotka innostuivat mahdollisuudesta tuoda teoksiaan esille Jyväskylään ja näin jatkaa Suomen käsityön museon ja Ranskan välillä toista sataa vuotta jatkunutta käsityöhenkistä yhteistyötä. Suomen käsityön museon ja normandialaisryhmän yhteistyönä syntyi näyttely, jonka kuratoinnista museon puolesta on vastannut FM Maija Oinonen

Osa Élan de créateurs -ryhmän jäsenistä matkustaa Jyväskylään avajaisten aikana ja heille järjestetään mahdollisuuksia tavata ja vaihtaa ajatuksia paikallisten käsityöläisten sekä muiden käsityöalan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada aikaan keskustelua käsityöyrittäjyydestä ja sen edellytyksistä eri maissa. Hedelmällisimmillään näyttely voi poikia jatkoa yhteistyölle tulevaisuudessa. 

Näyttelyyn osallistujat

Sarah Azzopardi on kuvittaja ja graafikko, joka haluaa ilahduttaa suloisen pehmeillä töillään. Hän tuo näyttelyyn ompelemiaan satuhahmoja. 

Sylvie Bézard luo kierrätyspahvista koristeellisia peilejä ja tauluja, joihin hän saa inspiraationsa luonnosta ja erityisesti hyönteisistä. 

Emilie Bredel luo taianomaisia eläin- ja kasviaiheisia rautalankataideteoksia, joiden taidokkuus tulee esiin valon ja varjon leikin avulla. 

Ompelija Frédérique Chevallier Ridel valmistaa käsityönä kauniin värikkäitä lastenvaatteita, asusteita ja nukkeja. 

Keraamikko Anne Delahoddelta nähdään näyttelyssä hänen rakutekniikalla valmistamiaan hevosia ja muita eläinhahmoja, joissa on nähtävillä myös inhimillinen puoli. 

Marie Lesens on erikoistunut kankaasta valmistettuihin eläintrofeisiin ja niitä tullaan näkemään värikäs kokoelma. 

Claire Paesen on valokuvaaja ja hänen erikoisuutensa ovat valokuvaustekniikoita hyödyntäen tehdyt valolaatikot sekä kierrätystuotteet. 

Marie-Isabel Rojo valmistaa juutista, pellavasta ja muista luonnonmateriaaleista säilytyskoreja, laukkuja ja asusteita. 

Karine Routel valmistaa koruja, joille ominaista on graafisuus sekä erilaisten materiaalien käyttö. Hän tuo nähtäväksi kokoelman uusimpia teoksiaan. 

Myös Sandra Saint Requier valmistaa koruja. Hänen herkät ja modernista taiteesta inspiraationsa saaneet teoksensa ovat pääasiassa kierrätysnahkaa ja kullattua korumetallia. 

Céline Vandermeersch on keraamikko. Hänen valmistamansa astiat, koriste-esineet ja keraamiset korut ovat ilmeeltään graafisia ja elegantteja. 

Suomen käsityön museon Aulagalleriassa esitellään suurempia ja pienempiä normandialaisten käsityöläisten teoksia, joita voi myös hankkia itselleen. Museon Ikkunagalleriaan rakentuu yhtä aikaa samoilta tekijöiltä toinen myyntinäyttely, jossa esillä olevat tuotteet voi ostaa heti mukaansa. Syksyn mittaan järjestetään näyttelyyn liittyvää ohjelmaa, kuten lauantaina 7.9. pidettävä ranskalainen käsityökoulu, jossa ohjaajina toimivat Emilie Bredel ja Claire Paesen. 

La Normandie Boréale -näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 6.9. klo 18–20. Näyttelyn avaa Ranskan Keski-Suomen-kunniakonsuli professori Outi Merisalo

La Normandie Boréale – Käsityötä Ranskasta 

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 7.9.–8.12.2019

Ikkunagallerian näyttely avoinna 6.9.–10.11.2019

Suomen käsityön museon luentosaliin on koottu 1800-luvun lopun ranskalaisia teollisia ja käsityöesineitä museon omista kokoelmista täydentämään La Normandie Boréale -näyttelyn nykykäsityötä. Museon kokoelmiin kuuluvat esineet on hankittu Suomeen Ranskasta, Pariisin maailmannäyttelyyn 1889 tehdyn matkan yhteydessä. Vertailukohdaksi uudelle ranskalaiselle käsityölle nostetut esineet kertovat tarinaa paitsi Suomen käsityön museon pitkästä historiasta, myös suomalaisen käsityön ja kotiteollisuuden perinteistä. 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Asiasanat:  
museo
näyttely
Aulagalleria
ranska
Normandia