Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mistä on taitajat tehty? -näyttely esittelee KSL-opintokeskuksen opiskelijoiden töitä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Mistä on taitajat tehty? Taitajat on tehty rajoja rikkovasta rohkeudesta, kaverien kannustuksesta, tuhansista tiedonjyväsistä, tekemisen tuskasta ja onnistumisen ilosta.

Mistä on taitajat tehty? -näyttelyssä on esillä teoksia seitsemältä tänä vuonna valmistuneelta Käsityöntekijän ammattitutkinnon ja Käsityömestarin erikoisammattitutkinnon suorittaneelta opiskelijalta: Mirja Autio (Joudukas), Nina Friman (NF Design), Jaana Heiska (Naanu), Elisa Hiekkanen (Mlis Brand), Siina Kovanen (Sipuliina), Marita Numminen (Maccan) ja Eila Savolainen. Näyttelyssä on tutkinnon suorittaneiden valmistamia sisustus- ja kattaustuotteita, asusteita, veistoksia ja koruja eri tekniikoilla toteutettuna. Osalla valmistuneista on oma yritys. 

KSL-opintokeskuksen koulutuksissa, jota Jyväskylässä tuottaa Taito Keski-Suomi ry/Taitokeskus Jyväskylä, painottuvat tuote- ja palvelumuotoilu sekä käsityöalan yrittäjyys. Taitokeskuksessa Kivääritehtaalla, jossa koulutus tapahtuu, on inspiroivat tilat ja laitteet, joita opiskelijat voivat monipuolisesti hyödyntää. Tutkintokoulutuksessa jokainen opiskelija valitsee ja opiskelee erilaisia käsityötekniikoita, jotka vahvistavat omaa ammattitaitoa.  

”Ammatillisesti tärkeintä minulle oli nähdä graafinen suunnitteluni, jota olin aiemmin opiskellut, heräävän eloon käsinpainetuissa tekstiileissä. Kankaiden suunnitteleminen ja kuosinäyttelyn toteuttaminen Näytönpaikassa keväällä 2019 olivat minulle hieno ja koskettava kokemus, jota en ikinä unohda. Huippuhetkiä elämässäni”, kertoo Siina Kovanen.  

Tutkintoa suorittavilla opiskelijoilla on jo takanaan taideteollisuusalan opintoja, työkokemusta tai harrastuksen kautta hankittua tietotaitoa, tai yrittäjyyttä. Yrittäjyysopinnot auttavat kehittämään omaa liikeideaa ja liiketoimintasuunnitelman mukaisia palveluita ja tuotteita.  

”Onni on saada hyödyntää omaa kokemustaustaansa ja samalla kehittyä tietojen ja taitojen paketoinnissa ja lokeroinnissa - rakentavasti ja eteenpäin vievästi! Menneisyyden peilaus on merkityksellistä - syväluotausta joka kuljettaa - joka luo uutta. Ellei tunne menneisyyttä, on vaikea luoda uutta. Onni on löytää ajatuksellista syvyyttä tuotteistamiseen”, kuvailee Mirja Autio. 

Tutkintokoulutusta monipuolistavat opiskelijoiden erilaiset ammatilliset taustat ja kiinnostuksen kohteet. Samassa tilanteessa olevat opiskelijat tukevat toisiaan uuden suunnan etsinnässä. Näin opiskelijoista muodostuu toisiaan kannustava ja luovuutta ruokkiva yhteisö, jota kiitetään:

”Opiskelu Taitokeskuksessa antoi upean opiskeluympäristön samanhenkisten opiskelijoiden ja opettajien ympäröimänä. Se antoi iloa, luovuuden kukkaan puhkeamista, kannustusta ja rohkaisua. Mutta ennen kaikkea se antoi rohkeutta ja uskoa omaan tekemiseen lukuisten ystävien tuella”, kertoo Niina Friman. 

Tutkintokoulutuksen opintoihin kuuluu myös näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen. Mistä on taitajat tehty? -näyttely on syntynyt syksyn 2019 näyttelyn suunnitteluopinnoissa. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet opiskelijat Kati Komulainen, Minna Myllys ja Henna Toivio yhdessä Suomen käsityön museon museolehtori Raija Mannisen kanssa. 

Mistä on taitajat tehty?

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 25.10.–15.12.2019

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Lisätietoja

KSL-koulutuksesta lisätietoja antaa
Mari Tuimala, ammatillinen koulutus, vastaava opettaja, Taitokeskus Jyväskylä/KSL -opintokeskus
p. 044 5510243, mari.tuimala [at] ksl.fi

Maire Valkonen, koulutuspäällikkö, rehtori, Taitokeskus Jyväskylä 
p. 050 432 1943, maire.valkonen [at] taitokeskisuomi.fi

Lisätietoja Näytönpaikan näyttelystä antaa
Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
p. 040 502 2887, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely
muotoilu