Hyppää pääsisältöön
Kuva
Leena Illukan muotokuvatossuja sarjasta Tervetuloa ja tervemenoa. Kuva Leena Illukka
Pääsisältö

Tervetuloa ja Tervemenoa -näyttely esittelee kuvataiteilija Leena Illukan muotokuvatossuja, jotka rikkovat perinteisen muotokuvan genren hauskasti ja raikkaasti. Persoonalliset karikatyyriset muotokuvat ovat jännittävä ja persoonallinen oivallus, joissa käsinkirjonta on uudella tavalla sovellettuna. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.12.2020–7.3.2021. 

Illukan työt pohtivat yksilön suhdetta yhteiskunnassa. Teokset ovat yleensä sarjallisia tarinoita ja niiden keskipisteessä on yksilö. Tervetuloa ja tervemenoa -muotokuvatossujen sarjassa yhdistyy hiljainen dialogi poissaolosta ja läsnäolosta sekä Illukan lapsuus, koti, läheiset ja aika. ”Sarjaa tehdessäni olen alkanut näkemään omaa elämääni ja lopullisia hyvästejä ei ole, vaan eron tuoma tyhjyys nousee läsnäoloksi”, Illukka kertoo. 

Teossarjan vaihtuvat kasvot tuovat elävyyttä ja teoksen muoto siirtää ajatuksen harhailemiseen, kohtaamiseen ja risteytymiseen toisten kanssa. Tarina alkaa askelten myötä maan tasalta. Illukan työskentelyprosessi on avoin ja muuttuva. ”Teoksen symbolisuus piilee läsnäolossa ja poissaolosta, syntymässä ja kuolemassa. Kirjon ommel ompeleelta, teoksessa henkilön läsnäolo pysyy, vaikka hän olisi poissa”, Illukka kuvailee työskentelystään.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Leena Illukka

Kuvataiteilija Leena Illukka (s. 1962, Porvoo) on rakentanut tekstiilisuunnittelijan koulutuksen pohjalle kattavan osaamisen Taideyliopiston taidetekstiiliopinnoista ja Lahden muotoilu- ja taideinstituutin taideopinnoista sekä Haaga Helian pedagogisista opinnoista. Taiteen maisteriksi hän valmistui Saimaan Ammattikorkeakoulusta 2015. Illukan monitasoisissa teoksissa yhdistyykin hykerryttävällä tavalla kuvanveisto, käsityö ja valokuvaus. Teokset rakentuvat estottomasti löydetyistä ja kierrätetyistä materiaaleista sekä uusista raaka-aineista. Valokuvat toimivat lavasteina installaatioon ja tilateoksiin.

Keskeisenä teemana toistuu yksilön monitasoinen suhde ympäristöön, kulttuuriin ja sosiaalisiin muutoksiin. Illukan teokset ovatkin esittäviä ja tarinallisia installaatiokokonaisuuksia, joissa fiktio ja todellisuus kohtaavat. ”Taide toimii vapaa-alueena, jossa ristiriitaiset ajatukset ja tunteet voivat koskettaa vastaanottajaa niin, että hän parhaassa tapauksessa havahtuu ajattelemaan jotain uutta tai eri tavalla”, Leena Illukka pohtii. 

Kuvataiteilija Leena Illukan töitä on tallennettuna niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin kokoelmiin. 

Leena Illukka – Tervetuloa ja tervemenoa

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.12.2020–7.3.2021 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Leena Illukka, kuvataiteilija, leenaillukka [at] hotmail.com, leenaillukka.com

Asiasanat:  
museo
näyttely
Aulagalleria
tekstiili
kirjonta
tossut
taide
muotokuva