Hyppää pääsisältöön
Kuva
Miia Suojalan uuden malliston Hertta-huppari. Kuva Maija Keskinen
Pääsisältö

Jyväskyläläinen vaatealan yritys Miia Suojala Design täyttää 15 vuotta ja julkaisee juhlamalliston Suomen käsityön museon Ikkunagallerian myyntinäyttelyssä Design with Nature 8.1.–14.3.2021. Vaatesuunnittelija-vestonomi Miia Suojala tuo uudella mallistollaan ratkaisuja vaatetusalan kipukohtiin. 

Vaatesuunnittelija Miia Suojala nostaa esiin uusia vaihtoehtoja vaatesuunnitteluun, jotka huomioivat ympäristöarvoja ja tuovat ratkaisuja vaatetusalan kipukohtiin. Näyttelyssä julkaistava NOLLAko? -mallisto on ”suunniteltu luonnon kanssa”, kuten näyttelyn nimikin viittaa. Malliston kantavana teemana on zero waste -suunnittelu, jolla pyritään minimoimaan materiaalihävikki jo tuotteen suunnittelun alkuvaiheessa ja näin osalta helpottaa ympäristön kuormitusta. Keskimääräisesti vaatteen valmistuksessa syntyy hukkamateriaalia noin 15 %. NOLLAko? -malliston tuotteet on suunniteltu siten, että materiaalihävikki olisi mahdollisimman pieni – jopa 0 %. 

NOLLAko? -malliston värikartan pohjana on Suojalan mummon kutoma vanha räsymatto. Matto on kudottu kuteista, jotka on valmistettu käytöstä poistetuista vaatteista ja tekstiileistä. Tämä on ollut ennen vanhaan perinteinen käytäntö – materiaalit on käytetty loppuun ja kierrätetty niin pitkään kuin vain on ollut mahdollista. NOLLAko? -malliston materiaalit ovat luonnonmateriaaleja – villaa, puuvillaa ja pellavaa. 

Myyntinäyttely on osa Suojalan YAMK-muotoilijaopintojen opinnäytetyötä, ”Matka muutokseen – tekijästä muotoilijaksi”, joka käsittelee laajemmin Suojalan oppimismatkaa muotoilijaksi. Opinnäytetyön ja opintojen tavoitteena on kasvattaa omaa osaamista tuotesuunnittelun osalta sekä kääntää omaa ajattelua ja toimimista vaatetusalalla vielä enemmän suuntaan ”muotoilua luonnon kanssa” – Design with nature!

Miia Suojala 

Jyväskyläläinen vaatturi-vestonomi Miia Suojala perusti yrityksensä Miia Suojala Designin vuonna 2006. Koko yrityksen elinkaaren ajan suunnittelua ovat ohjanneet aitous, rehellisyys, rouheus, herkkyys, voimakkuus ja värit sekä skandinaavisuus yhdistettynä itämaisuuteen. Suunnittelun ytimessä ovat naisellinen söpöys ja laadukas kauneus. 

Suunnittelijana Miia pitää itseään oman tien kulkijana, joka etsii uutta koko ajan, eikä tyydy valmiisiin ratkaisuihin, vaan haluaa tehdä omalla tavallaan. Luonto, metsäläisyys ja salaperäisyys kuvaavat hyvin suunnittelijan mielenmaisemaa.

Suojalan työhuone ja kivijalkamyymälä Kellariputiikki sijaitsevat Jyväskylässä Yliopistonkatu 28 B. 

Design with nature

Myyntinäyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 8.1.–14.3.2021

Lisätietoja

Suomen käsityön museon Museokauppa
p. 014 266 4370, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Miia Suojala, p. 050 357 5521, miia [at] miiasuojala.fi
www.miiasuojala.fi 

Asiasanat:  
näyttely
Ikkunagalleria
museo