Hyppää pääsisältöön
Kuva
Marjaana Niskasen painetut keittiöpyyhkeet Materia ry:n 10-vuotisjuhlanäyttelyssä. Kuva Marjaana Niskanen
Pääsisältö

Keskisuomalainen muotoilu- ja taideteollisuusalan yhdistys Materia juhlii 10-vuotista taivaltaan tänä vuonna. MATERIA 10 -myyntinäyttelyssä kuusi Materia ry:n jäsentä esittelee parasta uutta tuotantoaan. 

Anitta Asunta-Plane tuo tilaan uniikkeja rakukeramiikkateoksiaan. Leenasin Leena Sipilä toteuttaa huopa-asusteita kevään väreissä, samoin StudioLinna esittelee ikkunagalleriassa asusteiden lisäksi neulevaatteita. Pikkuverstas on suunnitellut keväälle uuden naulakkosarjan sekä tarjoiluastioita. Marjaana Niskasen tutut kotieläimet esittäytyvät monissa eri tuotteissa, tekstiileistä tarjoilualustoihin. Popper Designin Anu Rinkinen juhlistaa Materia ry:n 10-vuotistaivalta sekä oman taidekäsityöläisuran 25-vuotisjuhlavuotta uusin kuvioin tutuissa tuotteissa, kirjoissa ja tekstiileissä. 

Materia ry

Materia ry on keskisuomalainen vuonna 2011 perustettu muotoilu- ja taideteollisuusalan yhdistys. Ammattilaisverkostoon kuuluu noin kolmekymmentä taitajaa, joiden käsissä syntyy suunnittelua, tuotteita ja uniikkeja teoksia. Yhdistyksestä löytyy laajasti eri materiaalien käytön hallintaa. Teoksia ja tuotteita syntyy muun muassa tekstiilistä, metallista, puusta, lasista ja keramiikasta.

Tänä vuonna Materia juhlii 10-vuotista taivaltaan. Tulevaisuudessa, seuraavan kymmenen vuoden ajan, Materia pyrkii jatkossakin rohkeasti toteuttamaan ajankohtaisia visioita muotoilun ja taidekäsityön saralla. He haluavat tuoda esille ja edistää taideteollista alaa monipuolisesti. Toiminnan keskiössä ovat näyttelyt ja myyntinäyttelyt sekä yhteistyö alan toimijoiden ja yritysten kanssa. 

Materialaiset ovat tottuneita alan haasteisiin. Yhdessä he antavat moninkertaisen voiman projekteihin. Materia ry toteuttaa yhdistyksen tavoitteita myös yhteistyöhankkeissa. Vuonna 2020 aloitettu Visusti-hanke lisää visuaalisen alan yhteistyötä Jyväskylän taiteilijaseuran, Luovan valokuvauksen keskuksen ja Materian toiminnassa. ”Yhteishankkeen myötä esimerkiksi alueellisen Taidelainaamo-toiminnan laajentaminen muotoilun, taidekäsityön, valokuvan ja grafiikan alueille on ainutlaatuista yhteistyötä koko Suomessa. Missään muualla ei ole yhdistetty voimia taiteen ja muotoilun piirissä näin monipuolisesti ja vahvasti. Myös kahden vuoden yhteistyönä toteutettu Metsämaa-näyttelykiertue Keski-Suomessa on koronasta huolimatta onnistunut tavoitteiden mukaisesti”, Materia ry:n puheenjohtaja Marianne Tiitinen-Ritvanen kertoo. 

Näyttelyn taiteilijat ja muotoilijat

Anitta Asunta-Plane on rakukeramiikkataiteilija, jonka taiteessa kuvastuvat Suomen luonto ja sen eläimet, maustettuna ranskalaisella värimaailmalla. Kivisavi muotoutuu suunnittelupiirustuksen, kaavan ja levytekniikan avulla kolmiulotteisiksi linnuiksi, eläimiksi ja viime aikoina myös palapelimaisiksi asetelmiksi seinille.
www.anittaasuntaplane.com

Marjaana Niskasen matkassa käsillä tekeminen ja siitä nauttiminen ovat kulkeneet aina. Tekstiiliartesaaniopintojen alkuvaiheesta lähtien kankaanpainanta ja kuviosuunnittelu tempaisivat hänet matkaansa. Niskasen töissä vaikuttaa vahvasti kuviot, joiden aiheet kumpuavat luonnosta, ympäröivän maailman tapahtumista, koetuista hetkistä ja kohtaamisista. 
marjaananiskanen.fi

Pikkuverstaan Marianne Tiitinen-Ritvanen on taideteollinen muotoilija, jonka rakkain alue muotoilu- ja käsitöissä ovat puutyöt ja korut. Marianne kokee tärkeänä säilyttää avoimen ja seikkailullisen ajattelun, ja siksi on viime aikoina käyttänyt materiaalina mm. peiliä. 
www.pikkuverstas.fi 

Anu Rinkinen (Popper design) on tekstiilinvärittäjä omalla uniikilla tekniikallaan. Kankaalle piirtyy naivistisia kuvia lennokkaan tarkalla viivalla. Kuviot saavat kolmiulotteisen muodon pensselin ja värien yhteistyöstä. Kankaista syntyy uniikkeja teoksia, piensarjatekstiilejä – käyttötaidetta. Tähän näyttelyyn on valmistunut tutkiva teos Oma kuva, mikä toteutuu usealla kankaan työstötekniikalla.
popper.fi

Leena Sipilä (Design leenaSi) on jyväskyläläinen huopataiteilija. ”Katselen, kummastelen ja uppoudun ideoimaan ja suunnittelemaan. Huovutan mielelläni yksilöllisiä vaatetus- ja sisustuskankaita, asusteita ja koruja. Olen innostunut kierrätyksestä ja hyödynnän sitä töissäni. Puurran yhtä aikaa monien ongelmien kimpussa. Arjen kaaos pitää minut liikkeessä, herkkänä uudelle ja löytämään omat ratkaisuni.”
www.designleenasi.fi

Studio Merilinnan takana toimii muotoilija Meri Linna, jonka KUHNAMO-merkin neuleet ja korut valmistetaan huolella, ajatuksella ja sydämellä, jolloin jokaiseen tuotteeseen syntyy sen oma, aistittava henki. Neuleiden suunnittelun kulmakiviä ovat käytännöllisyys, esteettisyys, mukavuus ja ajattomuus. Tuotteet kestävät aikaa ja ovat ajan hengen mukaisia.  Korut tehdään täysin käsityönä mm. kierrätys- ja ylijäämänahasta, joten ne ovat todella uniikkeja, kahta samanlaista ei ole.
www.studiomerilinna.com

Materia 10

Myyntinäyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 20.3.–16.5.2021

Lisätietoja

Marianne Tiitinen-Ritvanen, puheenjohtaja, Materia ry,  p.050 413 2752, materiary [at] materiary.fi
Anu Rinkinen, Popper design, p. 0400 914 417, popper [at] popper.fi
www.materiary.fi 

Asiasanat:  
näyttely
Ikkunagalleria
museo