Hyppää pääsisältöön
Kuva
KESÄ-reliefi, 2019. Inni Pärnänen. Kuva Inni Pärnänen
Pääsisältö

Puu sisustuksessa -näyttely esittelee Pro Puu ry:n projektin kautta luotuja uudenlaisia, moderneja ja ammattitaidolla suunniteltuja sekä valmistettuja sisustusratkaisuja, jotka ovat syntyneet eri tekniikoita ja puumateriaaleja hyödyntäen. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 22.5.–29.8.2021. 

Osaavien suunnittelijoiden ja valmistajien käsissä syntyneiden tuotteiden ja teosten on haluttu vaikuttavan positiivisesti julkisten tilojen taidehankintoihin ja madaltavan kynnystä ottaa käyttöön valmiiksi tuotteistettuja, puuhun ja taiteeseen suuntautuneita sisustusratkaisuja. 

Teoksissa ja tuotteissa on kiinnitetty huomiota useisiin eri kriteereihin: visuaalisuuteen, modulaarisuuteen, skaalattavuuteen, tuotteistettavuuteen ja akustisiin ominaisuuksiin, valoon sekä kestävään tuotantoon. Toteutuksen tulisi täyttää myös julkisten tilojen vaatimukset, kuten: asennustapa, huollettavuus, turvallisuus, kestävyys ja paloturvallisuus.

Suunnitteluvaiheessa tekijöiden toivottiin harkitsevan toteutusmahdollisuuksia myös modernein puuntyöstötekniikoin: erilaiset painatustekniikat, hiekkapuhallus, CNC-jyrsintä, laser- ja vesileikkaus sekä erilaiset sekatekniikat. Massiivipuun lisäksi soveltuvia materiaaleja ovat erilaiset puujalosteet, kuten vaneri ja ohutviiluvaneri, lastulevy sekä puukomposiittimateriaalit.

Näyttely oli esillä Pro Puu -galleriassa Lahdessa 4.2.–30.3.2021. 

Näyttelyn teokset ja tekijät

Muotoilija Inni Pärnäsen töissä kokonaisuus muodostuu elementin toistosta. Teosten mittakaavan muuttaminen ja kappaleiden määrien välisen tasapainon hakeminen on olennainen osa prosessia. Kauneuden kaipuu ja tunnelmallisuus välittyy KESÄ-reliefin ja KESÄ-mobilen sävyissä, valoissa ja varjoissa. ”Taiteellisen ilmaisun sisältöä määrittää keskeisesti myös suhteeni eri materiaaleihin ja erityisesti luonnonmateriaaleihin. Olennaista on miten tekniikka ja käytetty materiaali palvelevat työn muotoa ja sisältöä.”
www.inni.fi 

Teollinen muotoilija Jouko Kärkkäinen kunnioittaa AALLOILLA-teoksellaan Alvar Aallon töiden linjoja ja yhdistää ne omaan vanerintaivutus-menetelmäänsä. Reliefi on tehty Alvar Aallon syntymän 123-vuotisjuhlan kunniaksi ja muistaa Aallon kuoleman 45-vuotispäivää. KASVU-teos sai alkuperäisen ideansa virtaavan veden pinnasta ja köynnöskasvien tavasta kiemurrella erilaisilla pinnoilla. Teoksen kuvio muodostuu yhden samanlaisen paneelin kääntämisestä niin, että pintakuviota voi jatkaa loputtomiin.
https://www.finnishdesignshop.fi/Jouko_Karkkainen 

Muotoilija Elina Sahlgren haluaa nähdä Visaryijy-teoksellaan puun uudella tavalla. ”Hienotunteisuus, pehmeys, monipuolisuus, ainutlaatuisuus, tarinallisuus. Mahdollisuuksien näkeminen ja mahdollisuuksien löytäminen. Puu on puuta ja kangas on kangasta. Vai onko? Puu on pehmeä – puu on lämmin – puu on tekstiili – puu on hentoa silkkiä. Puun uudelleen näkeminen – materiaali illuusio. Opitaan olemaan ja ajattelemaan, tekemään ja näkemään. Nähtäisiinkö opittujen yli, taakse ja läpi? Ryijy on pehmeä – ryijy on lämmin – ryijy on tekstiili – ryijy on karheaa villaa. Niin samanlaisia, mutta silti silmissämme niin erilaisia. Ominaisuuksien yhtäläinen arvostus –materiaalin yhtäläinen arvostus.”

Eri kokoisista lehtielementistä rakennettu muotoilija Hannu Kähösen Lehti-teos on skaalattavissa volyymin ja muodon avulla kuhunkin tilaan sopivaksi. Lehden muodolla ja sen muunneltavuudella tekijä haluaa viitata luonnon organismeihin, jotka kasvavat runsaina tasapainoisesti ja vapaasti kunhan ihminen ei niitä rajoita. Kokonaisuus voi toimia keskellä tilaa veistoksen tavoin tai se voi kiivetä seinän vieressä kohti kattoa. Se voi olla myös kokonainen seinäke, johon on sijoitettu ääniefekti ja valot. Installaatio voidaan tehdä myös ulos, jolloin materiaalin pitää luonnollisesti olla veden kestävää. Työ voidaan toteuttaa uusiutuvista materiaaleista eri värisinä.
www.creadesign.fi 

Sisustusarkkitehti Simo Heikkilän Haasia-teos on valmistettu perinteisin menetelmin vain sirkkeliä, liimaa ja pylväsporakonetta käyttäen. Teos kootaan kuudesta samanlaisesta elementistä ja sen rakenne on varioitavissa eri pituuksiin. Kuhunkin elementtiin on kiinnitetty LED-nauha, joka antaa hillityn valon kummallekin puolelle teosta. Teoksen elementit muodostavat kotelomaisia ääntä vaimentavia ”melusieppoja”. 
www.periferiadesign.fi 

Hienopuuseppä Antrei Hartikaisen MELT-mallistossa kotimainen mäntymateriaali muuntuu yksityiskohtaisen sommittelun ansiosta uniikeiksi teoksiksi. Innoitus on syntynyt veden eri olomuotojen vaihdoksista ja liikkeistä. Sateen muodostamat viivat tai vesiputouksessa soljuva vesimassa luo graafisen viivamuodostelman, joka on toiminut lähtökohtana teoksille. 
www.antreihartikainen.fi 

Timo Suutari on lahtelainen rakennusarkkitehti, joka on erikoistunut messu-, rakennus- ja sisustussuunnitteluun. Hänen näyttelytöidensä Vuojet ja Wänkyrä kantava ajatus on sattumanvaraisen hetken vangitsemisessa kaluste- ja sisustussuunnitteluun. 

Sisustusarkkitehti Petri Vainion teos Varho on uudenlainen, vanerinen laskostuva verho/tilanjakaja. Varhoa voi käyttää tutulla tavalla ikkunaverhona tai siitä voi toteuttaa tilaa rajaavia pintoja. Modernia laserleikkaustekniikkaa hyödyntäen suomalainen koivupuu jalostuu tulevaisuuden kodin käyttötarpeita ja elämäntyyliä palvelemaan. Varho kasataan ilman työkaluja elementeistä yhteen liittäen. Se voidaan toimittaa asiakkaalle mittoihin valmiiksi kasattuna tai sen voi kasata itse. Korkeus voi suurimmillaan olla noin 3,5 metriä. Yhdessä myyntipakkauksessa on 100 kpl elementtejä -määrä riittää neliön kokoisen Varho-pinnan kokoamiseen. 
www.doctordesign.fi 

Muotoilijoiden Mikko Kentan ja Kirsi Pasasen teos Pino on kevyt ja kaunis, kotimaisesta männystä valmistettu säilytyskaluste koteihin sekä julkisiin tiloihin. Vitriiniin voit tuoda esille ihanimmat sisustusesineesi tai kirjat ja sen päälle voit tehdä kauniita asetelmia. Tyylikäs kaluste helpottaa sinua pitämään kauniin kotisi järjestyksessä.
www.muoto2.fi 

Karin Widnäs tunnetaan monipuolisena ja tuotteliaana keraamikkona. Esteettisten ja oivaltavien kattaus- ja pienesineiden lisäksi hänen tuotantonsa pääpaino on parin viimeisen vuosikymmenen ajan ollut arkkitehtonisten keramiikkaelementtien suunnittelussa. Widnäsin toteuttamat punasavi- ja rakulaatat verhoavat nykyisin monien julkisten tilojen ja yksityiskotien seiniä ja uuneja. Näyttelyteos Lähtökohta on vaihtoehto panelointiin. 
www.karinwidnas.fi 

Puu sisustuksessa 

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 22.5.–29.8.2021

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Markku Tonttila, Pro Puu
p. 0400 770 345, info [at] propuu.fi 

Asiasanat:  
museo
näyttely
Aulagalleria
puu
reliefi
teknologia
muotoilu
sisustus