Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kodin metallisista ylijäämäesineistä syntynyt norsuinstallaatio. Kuva Taitokeskus Jyväskylä
Pääsisältö

Suomen käsityön museon Mikä Soppa! -näyttely esittelee Näytönpaikassa Jyväskylän Taitokeskuksen Kiertotaloutta-kurssin opiskelijoiden toteuttamia töitä, joista suurin osa on syntynyt kodin arkisia jätteitä tai ylijäämämateriaaleja hyödyntäen. 

Syksyllä 2020 pidetyn kurssin tavoitteena oli tutustua kiertotalousajatteluun ja havainnoida omia kulutustottumuksiaan käsillä tekemisen ohella. Kiertotalouden ideana on säästää luonnonvaroja, tehostaa olemassa olevan materiaalin hyödyntämistä yhä uudelleen ja esineiden pitkäaikaista käyttöä ja huoltoa. Opiskelijat pohtivat kurssilla myös omaa kulutustaan. Oman vaatekaapin vaatekappaleiden määrän laskeminen herätti ajatuksia, samoin se, kuinka paljon muovia ja kemikaaleja jokapäiväiseen elämäämme kuuluu.  

Siitähän sitten soppa syntyy, kun tavaraa on jo kaikilla liikaa ja niitä tekee mieli tehdä vain lisää. Kurssilla tutustuttiinkin erilaisiin käsityötekniikoihin ja jätemateriaalien hyödyntämiseen – ja saatiin rohkeutta yhdistellä niitä omissa tuotteissa. Näyttelyssäkin esillä olevat muotokuvat roskakuninkaallisista syntyivät parityöskentelynä. Näyttelyn huikeat esinekoosteet eli assemblaasit koottiin kodin metallisista, hylätyistä esineistä kurssin jälkimainingeissa. 

Vain kekseliäisyys ja oma mielikuvitus ovat rajana käytettäessä kotoisia jätemateriaaleja. Vielä tärkeämpää on huomata, että jokainen meistä pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutoksen ehkäisyyn omalta osaltaan, muuttamalla omaa kulutustaan ja käyttämällä hyödyksi jo olemassa olevia materiaaleja.

KSL-opintokeskuksen tutkintokoulutuksen osana pidetyn Kiertotaloutta-kurssin opintoihin kuuluu myös näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen ja sen kurssin puitteissa nykyiset tutkinto-opiskelijat Eija Hjelt, Tuija Jussinoja-Nissinen, Anu Jyrinki, Tanja Nieminen, Mari Nokelainen, Anu Paloaho, Sissi Pirttinen, Anna Matilainen ja Sanna Rahko toteuttivat tämän näyttelyn.

Näyttelykurssin opettajana kuten myös Kiertotaloutta käsityötwistillä -kurssin toimi Raija Manninen

Näyttelyn taitajat

Tuula Hiekkanen 
Minna Kalho 
Raija Kauppinen
Seija Kiiskilä  
Kati Komulainen 
Katri Loponen 
Minna Myllys 
Sini Riesen
Pia Puranen  
Tiina Pasanen 
Minna Ylönen
Teija Ässämäki

Mikä soppa! Kiertotaloutta käsityötwistillä

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 9.3.–2.5.2021. 

Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Lisätietoja

Raija Manninen, Suomen käsityön museo, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi 

Asiasanat:  
museo
näyttely
taide
kiertotalous