Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käsityössä elämän tuntu -näyttelyssä käsityö kulkee mukana suomalaisten elämässä.
Pääsisältö

Suomen käsityön museo haluaa esitellä käsityötä sen laajassa merkityksessä. Siksi myös perusnäyttely Käsityössä elämän tuntu nostaa esiin niin tämän päivän osaamista, erikoisuuksia kotoa ja maailmalta kuin yhteisiä muistojamme menneestä. Käsityöperinne elää edelleen ja kulkee mukanamme joskus huomaamattakin.

Käsityössä elämän tuntu -näyttelyssä saa koskea kaikkiin vitriinien ulkopuolella oleviin esineisiin. 

Elämän iloissa ja suruissa

Näyttely vie matkalle lapsuuden arkipäiväisyyksien ääreen: parsimisen, paikatun rakkausvillapadan ja pyykinpesun luo. Suomalaisia yhdistävät myös muistot koulukäsitöistä. Ne herättävät muistoja oli koulu käyty sitten ennen sotia tai ihan äskettäin. Esineilläkin on omat tarinansa: paljon paikatulla tikkuripaidalla on pitkä, jopa romanttinen tarina, jota se nyt kertoo näyttelyvieraille.

Näyttelyssä voi kokea muistoja yli ajan, pistoja eri vuosikymmenten käsityöhön ja jopa tuonpuoleiseen. Elämän kehä -osa tarkastelee ihmisen elinkaarta syntymästä kuolemaan. Käsityöt kulkevat mukana kuin huomaamatta, eri aikakausina eri merkityksissä, elämän suruissa ja iloissa. 

Käsityö elää

Perusnäyttelyn pääpaino on kuitenkin tässä ajassa: käsityö elää. Käsityötä esitellään taiteena, ammattina ja monien harrastuksena. Käsityöt ovat yhtä aikaa perinteisiä ja rajoja rikkovia. Tämän päivän trendejä edustavat muun muassa tuunatut Reinot, miesten partakorut ja neulegraffitit. Nykykäsityö voi laajentua moneen suuntaan ja kertoo samalla oman aikamme arvostuksista.

Perusnäyttelyssä saa koskettaa kaikkia vitriinien ulkopuolella olevia esineitä. Näyttelyvieraat saavat myös halutessaan kutoa vanhoilla kangaspuilla ja neuloa kävijöiden tekemää kaulaliinaa. Neuloessa voi katsoa Laura Neuvosen palkittua Kutoja-animaatiota.

Seikkaile näyttelyssä lasten kanssa

Pyydä museon infosta Päkäpassi ja homma lähtee varmasti lapasesta! Passin avulla löydät Päkä-lampaan, joka haluaa punaiset villalapaset. Päkä ei tiedä missä punainen villalanka kasvaa, joten hän tarvitsee apuasi. Operaatio Punainen lanka on 3-10 –vuotiaiden tarinapolku, joka sisältää kuuntelemista ja itse tekemistä.

Lue lisää Päkäpassista ja Operaatio punaisesta langasta

Koe näyttely kaikilla aisteilla

Kosketuspintaa tarjoaa aistitila, jossa esineet on tuotu käden ulottuville. Aistitilassa voit istahtaa ja vaikkapa kuunnella käsityön ääniä, kokeilla yllesi vaatteita, haistella menneiden aikojen käsityön hajuja, maistella karamellia tai vain katsella ympärillesi.
Lue lisää aistitilasta.

Tutustu näyttelyyn opastuksessa

Tiesithän, että voit tutustua näyttelyihin myös oppaan johdolla. Opastuksia voi tilata tiedustelemalla niitä etukäteen joko sähköpostilla [email protected] tai täyttämällä verkkolomakkeen lyyti.in/Opastustiedustelu
Tarkemmat tiedot Opastukset-sivulta

Koe tarinat esineiden takaa!

Museon perusnäyttelyyn voi tutustua äänioppaiden kanssa. Äänioppaita on tarjolla yhteensä viisi erilaista, joista yksi on englanniksi. Taitavia naisia asialla, Kyllä äijätkin osaa ja Kiertokulku kertovat tarinoita esineiden takaa. Missä villalanka kasvaa johdattaa lapset seikkailuun yhdessä Päkä-lampaan ja muiden eläinten kanssa. Englanninkielinen äänipolku Shoemaker’s journey vie kengäntekijän matkaan.

Äänioppaat ovat maksuttomia. Voit kuunnella tarinoita omalla laitteellasi, sillä tarinat löytyvät QR-koodien takaa. 

Tutustu äänipolkuihin www3.jkl.fi/craft/craftmuseum/astutarinaan/

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
museo
perusnäyttely