Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn voi tutustua äänioppaan avulla.
Pääsisältö

Helmikuu

Taiteilijatapaaminen
To 2.2.2023 klo 16.30

Tule tapaamaan tekstiilitaiteilijoita ja kuuntelemaan heidän tarinaansa käsityön ja tekstiilitaiteen parissa. Tekstiilitaiteilija Elina Heleniuksen näyttely Kudottuja näkymiä juhlistaa hänen 35-vuotista uraansa tekstiilitaiteen parissa. Tekstiili- ja kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen näyttely Kohtaamispisteitä on osa hänen retrospektiivisia näyttelyitään vuonna 2023. 
Tapahtuma on maksuton.

Ystävänpaja 
Ti 14.2.2023 klo 14–17.30 

Ystävänpäivän pajassa kovakin sydän kimaltaa, kun rautalangasta ja helmistä kieputellaan sydämiä läheisille. Maksuton paja soveltuu kaiken ikäisille sormille. Museoon on vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja ystävänpäivän kunniaksi aikuisetkin kaksi yhden hinnalla. 

Ompelukuvapaja 
Pe 17.2.2023 klo 15–17.30 

Nostalgiset kiiltokuvat herättelevät muistoja. Maksuttomassa pajassa sukelletaan kiiltokuvien maailmaan ompelukuvamuodossa. Pajan aluksi tutustutaan tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen Kohtaamispisteitä-näyttelyyn noin puolen tunnin opastuksessa. 

Taitajatapaaminen: Puukkoseppämestarit Pekka Tuominen, JT Pälikkö ja Jukka Hankala
Pe 24.2. klo 14–17.30

Tule tapaamaan puukkoseppämestareita! Puukkoseppämestarit Jukka Hankala, JT Pälikkö ja Pekka Tuominen kertovat veitsien valmistuksesta, puukkoseppämestarin työstä ja eri veitsien tarinoita. Luvassa myös pienimuotoinen työnäytös veitsen valmistuksen vaiheista. 

Maaliskuu 

Talviloman ohjatut pajat

Ke 1.3.2023 klo 13–17.30 Paperisidospunonta
Työpajassa tavallisesta paperista taiotaan pujotellen upeita ryijymäisiä kuvioita. Mallit paperisidospunonnan työpajaan on suunnitellut tekstiilitaiteilija Elina Helenius. Koko perheen työpaja on maksuton. Museoon on vapaa pääsy alle 18-vuotiailta. 

To 2.3.2023 klo 13–17.30 Robottikaveri  
Tämä robottikaveri ei toimi sähköllä, mutta oikein näppärän robotti ruttusen saa luotua myös puupalikoista, muttereista ja kankaasta. Robottipaja sopii koko perheelle, mutta pienemmät lapset tarvitsevat pajassa isompien auttavat kädet mukaan. Pajassa materiaalimaksu 2€. Museoon vapaa pääsy alle 18-vuotiailta.   

Pe 3.3.2023 klo 13–17.30 Värin tutkintaa 
Väri näyttää jokaiselle erilaiselta. Omia väritutkielmia pääsee pajassa tekemään monotypia-painannalla. Koko perheen paja on maksuton. Museoon myös vapaa pääsy koko päivän.  

Avajaiset: Kaikupohjia — Soitinrakentajat Eero Lehtinen ja Jukka Mäkelä 
Pe 10.3. klo 18–20

Tule avaamaan kanssamme näyttelyä, jonka soittimien kaltaisia et ole ennen nähnyt! Kaikupohjia -näyttely on esillä 11.3.-21.5.2023 Aulagalleriassa. 

Munapaja 
Ke 29.3.2023 klo 13–17.30  

Tyyli on vapaa ja pistot lentelevät, kun pajassa ommellaan pääsiäiskoristeeksi pehmomunia. Ohjatussa koko perheen pajassa materiaalimaksu 2€. 

Pimé café
Pe 31.3. klo 12–17.30
La 1.4. klo 12–17 

Haista, maista, kuule ja tunne Pimé café. Keski-Suomen näkövammaiset ry:n Pimé Café järjestetään nimensä mukaisesti täysin pimennetyssä tilassa, jossa asiakkaille on tarjolla kahvia, teetä, mehua sekä pientä suupalaa vapaaehtoista maksua vastaan. Tuotto menee kokonaan kahviloiden järjestämiseen. Oppaina ja tarjoilijoina kahvilassa toimivat näkövammaiset. Heille tilanne on tuttu, joten asiakkaat saavat pimeästä huolimatta turvallista ja hyvää palvelua.

Perjantaina museoon vapaa pääsy, lauantaina normaali sisäänpääsymaksu. 
 

Huhtikuu 

Ompelukuvapaja 
To 13.4.2023 klo 15–17.30 

Nostalgiset kiiltokuvat herättelevät muistoja. Maksuttomassa pajassa sukelletaan kiiltokuvien maailmaan ompelukuvamuodossa. Pajan aluksi tutustutaan museon nostalgiseen perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu puolen tunnin opastuksella.  

Pistokuvapaja 
Pe 14.4.2023 klo 13–17.30 

Koko perheen pajassa sukelletaan ompelukuvien maailmaan. Tule yhdistelemään kuvia ja ommelta – korosta, häivytä, koristele tai luo jotain ihan omaa. Ohjattu paja sopii kaiken ikäisille, sillä ompelukuvia on tarjolla useita eri vaikeusasteita. Paja on maksuton. Museoon vapaa pääsy koko päivän. 

Luento: Taina Kangas: uusimmat tarkistetut kansallispuvut 
Pe 28.4. klo 16.30—17.45 

Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti kertoo maksuttomalla luennollaan kansallispukutarkistuksista ja uusimmista tarkistetuista kansallispuvuista. Luento liittyy Kujan Uudenkarheat II -näyttelyyn. Luento tullaan striimaamaan. 

Toukokuu 

Avajaiset: Suomen lasitaiteen ikonit 
Pe 5.5. klo 18–20

Tervetuloa avaamaan kanssamme Suomen lasimuseon koostamaa näyttelyä, joka kertoo tarinat suomalaisen lasitaiteen ikonien takaa. Suomen lasitaiteen ikonit -näyttely on esillä kahdessa kerroksessa 6.5.—27.8.2023. 

Kesäkuu 

Museon syntymäpäivä  
Pe 16.6. klo 15—17 

Museon syntymäpäivänä talo täyttyy kiinnostavasta ohjelmasta! 
Kahvitarjoilu. 

Ohjelma päivittyy jatkuvasti

Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä ajankohtaa. 

Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä sivulla sekä Suomen käsityön museon Facebook-sivulla.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
museo
näyttely
ääniopas
tapahtuma