Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryijyn ripustuksen pitää olla vahva, jotta se kestää ryijyn painon.
Pääsisältö

Ryijyjä on ripustettu seinälle jopa suoraan kankaan läpi hakatuilla isoilla nauloilla. Hieman tavanomaisempi vanha ripustustapa on kuitenkin ollut tekstiilin yläreunaan ommellut messinkirenkaat. Koko tekstiilin paino on renkaiden varassa, ja kukin rengas kiinnittyy vain yhden tai kahden loimilangan kohdalle, joten yksittäiset langat joutuvat kovalle rasitukselle. Näin on syntynyt vaurio, jossa ryijyn kulmat ja yläreuna on venynyt epätasaiseksi aaltoreunaksi ja renkaiden kohdille on revennyt reiät, jotka suurenevat kunnes koko yläreuna repeää irti.

Kuva
Konservointiohje: ryijyn ripustus

 

Mikä tahansa ripustustankoa varten tehty tankokuja on ollut edellistä vaihtoehtoa parempi, mutta hyvin usein ripustuskujat ovat olleet liian ahtaita tai muuten huonosti ommeltuja. Ryijyn yläreuna on saattanut vahingoittua hyvistä yrityksistä huolimatta.

Yleensä tankokuja on tehty yhtenäiseksi putkeksi, jonka päistä metalli- tai puutanko pilkistää näkyviin. Ryijy on ripustettu seinälle koukkuihin molemmissa yläkulmissa olevista tangonpäistä. Jonkin ajan kuluttua painava tekstiili on alkanut painaa tangon keskiosaa alaspäin, jolloin ryijy näyttää ryhdiltään lysähtäneeltä ja kankaaseen alkaa syntyä outoja venymiä.

Ripustuskuja

Konservaattorit käsittelevät ryijyjä kuten mitä tahansa seinälle ripustettavaa taideteosta. Siksi ripustustekniikka pidetään esineen takana näkymättömissä. Tankokujasta tehdään vähintään kolmiosainen: keskellä on ripustuspiste kannattelemassa keskiosan painoa, eivätkä sivuilla olevat ripustuspisteet ole kulmissa vaan hieman sisempänä ryijyn yläreunassa. Ripustusriman ei tarvitse olla kovin paksu eikä se näy ollenkaan ryijyn oikealle puolelle.

Lisäksi ryijyn yläosaan ommellaan leveä tukikangas, joka kiinnitetään koko alaltaan ryijyyn kiinni. Tukikankaan tarkoituksena on auttaa ryijyä kannattelemaan omaa painoaan. Ripustuskuja kiinnitetään vasta tämän tukikankaan päälle.

Kuva
Konservointiohje: tankokuja ryijyyn

 

Kotiompelija voi parantaa ryijyn ripustusta ompelemalla ryijyn yläreunaan tankokujan sopivan tukevasta puuvillakankaasta. Kujasta voi tehdä yhtenäisenkin, jos lähelle reunoja ja keskelle leikkaa ja huolittelee pienet aukot, joiden läpi saa pujotettua pienet ripustusruuvit. Ripustuskuja ommellaan tukevasti kiinni kaikista reunoistaan etu- ja jälkipistoin, mutta ompeleita ei saa kiristää niin, että vanhan ryijyn langat leikkautuvat poikki.

Ripustustanko

Paras ripustustanko on ohut puinen rima, jonka yläreunaan tarvittavat kolme pientä silmuruuvia saa helposti kierrettyä kiinni: yksi keskelle, kaksi lähelle päitä. Rima katkaistaan juuri ripustettavan ryijyn levyiseksi, jotta puu ei näy tekstiilin oikealle puolelle. Rima voi olla esim. lakkaamatonta koivurimaa, leveys 30 mm, paksuus 10 mm. Hyvin pienille ryijyille riittää tätä ohuempikin rima. Tankoon kiinnitetyt silmuruuvit pujotetaan seinässä oleviin pieniin koukkuihin.

Erilaiset ruostumattomat metallitangot ovat myös mahdollisia. Tangon päät eivät saa olla niin epätasaisia ja teräviä, että ne repivät ripustuskujan ja ryijyn kulmat rikki. Tangon kiinnitys seinään on tehtävä toisin kuin puurimaa silmuruuveista ripustettaessa. Myös metallitanko saattaa painua keskikohdastaan alaspäin, joten tällöinkin tarvitaan kolme ripustuspistettä.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Konservointikeskus
konservointi
ryijy
ripustus