Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryijyssä voi olla hyvinkin voimakkaita värejä.
Pääsisältö

Valo

Ryijyn paras ripustuspaikka kotona on mahdollisimman varjoisa seinä, sillä auringonpaiste tai kirkas päivänvalo vahingoittaa lankoja ja haalistaa värejä. Myös loistelamput ja halogeenilamput ovat erittäin haitallisia tekstiileille. Tavallisen hehkulampun valo on kaikkein turvallisinta. Valon aiheuttamat vauriot ovat peruuttamattomia, joten ennaltaehkäisy on parasta hoitoa.

Eri aikoina valmistettujen ryijyjen värit haalistuvat eri tavoin. Jotkut vanhat kasvivärit ovat olleet kohtalaisen tai hyvin kestäviä, ja nykyajan värit ovat lähes haalistumattomia. 1800-luvun lopulla tulivat laajaan käyttöön ensimmäiset synteettiset väriaineet, ns. aniliinivärit, joiden valon- ja pesunkesto on erittäin huono. Näillä väreillä värjätyt langat ovat haalistuneet siten, että ryijy saattaa olla muuttunut lähes yksiväriseksi ja kuvioiden osia tai yksityiskohtia voi olla vaikea erottaa.

Huonekalujen peitossa olevat ryijyn osat, esim. sohvan tai kaapin taakse jäävä alaosa saattaa olla väreiltään kirkkaampi kuin ne osat, joihin valo on päässyt vaikuttamaan.

Pöly, lika ja kuluminen

Ryijyä ei kannata ripustaa lämpöpatterin yläpuolelle, sillä patterin liikuttamat ilmavirrat nostavat pölyä, joka tarttuu ryijyyn. Seinälle ripustettuun tekstiiliin tarttuu vähitellen muutenkin pölyä ja ilmassa leijuvia lika- ja nokihiukkasia.

Puhtaissakin käsissä on aina ihon rasvaa, joka tarttuu ryijyn lankoihin. Siksi ryijyä ei kannata ripustaa sellaiseen kohtaan, jossa ohikulkijat tulevat siihen helposti koskeneeksi, mahdollisesti huomaamattaan. Rasvoittumisen ja muun likaantumisen lisäksi ryijyyn koskeminen aiheuttaa vuosien kuluessa myös selviä kulumavaurioita.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Konservointikeskus
konservointi
ryijy