Tekstiilikonservointi
Tekstiilikonservaattori on tekstiilimateriaalien asiantuntija, joka toimii työssään erilaisten tekstiilien, kuten ryijyjen, pukujen, kirkkotekstiilien, lippujen, pitsien ja etnografisten tekstiilien säilyttämiseksi. Tekstiilikonservaattorin työssä yhdistyy silmän ja käden koordinaatio sekä työn esteettinen lopputulos.
Konservaattorin työ on yhdistelmä käsityötä, kemiaa ja kokeilua, sillä monet työtavat ja -välineet pitää itse kehittää. Konservaattorit esimerkiksi värjäävät itse ne kankaat, joita tarvitaan tekstiilien vaurioiden korjaamiseen tai häivyttämiseen. Näin saadaan värisävyt tarkalleen sopiviksi.
Konservointiompelu
Tekstiilin vaurioituneelle alueelle kiinnitetään nurjalle puolelle sopivan väriseksi värjätty pellavakangastilkku. Tilkku ommellaan kiinni oikealta puolelta käyttäen vaurion yli kulkevia sidepistoja.
Ryijyn tai muun paksuhkon tekstiilin korjausompeluun käytetään melko ohutta puuvillalankaa. Erilaisia tekstiileitä konservoitaessa ompelulangan materiaali voi olla myös silkkiä, polyesteriä ja joskus jopa pellavaa.
Ompelussa käytetään yleensä silmäkirurgista kaarineulaa. Muita työvälineitä ovat ohuet, suorat neulat ja nuppineulat, pinsetit, teräväkärkiset sakset.
Kuvakudoksen nurjalla puolella on vaurioiden kohdalle ommellut tukitilkut. Tekstiilin oikealla puolella ompeleet ovat lähes näkymättömät, mutta nurjalla puolella helposti erottuvat ja siten tarvittaessa myös helpot poistaa tekstiiliä vahingoittamatta.