Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryhmä vierailulla Konservointikeskuksessa tutustumassa suomalaisiin ryijyihin. Kuva Susan Hannusas
Pääsisältö

Mitä tarkoittaa ennaltaehkäisevä konservointi? Miten ryijyistä, matoista, kansallispuvuista tai muista tekstiileistä pidetään hyvää huolta, jotta ne säilyvät jälkipolvillekin? Kaipaatko vinkkejä, miten huoltaa omia tekstiilejäsi?

Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Konservointikeskus tarjoaa neuvoja, ohjausta ja koulutusta tekstiilikonservointiin liittyvissä asioissa. Konservointikeskuksen verkkosivuilla on jo tarjolla laaja kattaus erilaisia ohjepaketteja tekstiilien huoltoon liittyen, mutta konservoinnista kiinnostuneiden on mahdollista varata myös ryhmälleen vierailu Konservointikeskukseen Jyväskylään. 

Vierailun aikana johtava konservaattori Anni Tuominen esittelee paitsi Konservointikeskuksen toimintaa, myös avaa konservoinnin periaatteita. Mitä voidaan konservoida? Miksi jokin konservoidaan, ja millä tapaa tai miksi jokin päätetään jättää konservoimatta? Mikä ero on konservoinnilla ja restauroinnilla? Konservointikeskuksen asiantuntijat tarjoavat vastauksia näihin sopivan maukkaina paloina.

Kuva
Ryhmä vierailulla Konservointikeskuksessa tutustumassa suomalaisiin ryijyihin. Kuva Susan Hannusas

Lisäksi vierailun aikana nähdään, millaisia konservointitöitä konservaattorit tekevät museolle ihan käytännön esimerkkien kautta. Museon konservaattori Susan Hannusas kertoo myös käytännön työskentelystä. Konservointikeskus nimittäin näyttää sisältä ihmeitä tekevältä laboratoriolta, joten mitä tapahtuu konservointipöydän ääressä? Mitä asioita mikroskooppitarkastelun avulla saadaan selville? Miten tekstiilien värit ja materiaalit vaikuttavat konservointitoimenpiteiden valintaan? Kuinka valtavat ryijyt ja matot saadaan hellävaraisesti pestyä ja kuivattua? 

Vierailulla pääsee näkemään oikein läheltä esineitä, joita ei välttämättä normaalisti museon näyttelyissä esitellä. Suomen käsityön museon kokoelmaesineitä pääsee harvemmin ihastelemaan ihan livenä, joten tilaisuus kannatta hyödyntää. 

Varaa vierailu omalle ryhmällesi verkkolomakkeella: www.lyyti.in/konservointikeskus 

Alasivu

Vierailu Konservointikeskuksessa

Kesto 1 tunti. Ryhmän koko: max 20 henkeä. 
Tiedustelut verkkolomakkeella.
Vierailun hinta:
-    90 €/tunti sis. alv 24%. 
-    Opiskelijaryhmät (konservaattorit, tekstiiliala) ja koululaisryhmät: maksuton