Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon työpajassa naisia tekemässä käsitöitä. Paja on ollut suosittu polttariporukoiden joukossa.
Pääsisältö

Omalla tutulla porukalla käsityöjutun tekeminen on hauskaa! Porukassa sinäkin voit innostua uusista käsitöistä. Porukkapajassa syvennytään jonkin materiaalin tai tekniikan työstämiseen pienellä porukalla. Työpajaan sisältyy lyhyt opastus museon perusnäyttelyyn, ohjaus työpajassa ja materiaalit. 

Kierros tunnelmallisessa perusnäyttelyssä avaa ikkunan entisaikojen naisten maailmaan ja elämään. Nuoren naisen portfolioon kuuluivat kädentaidot ja osaamista esiteltiin ennen naimisiinmenoa valmistamalla kapioita. Mutta mitä kaikkea naisen hameenhelman alla olikaan? 

Käsillä tekemiseen on varattuna 1,5 tuntia. 
Kerää porukkasi kasaan ja viettäkää ainutlaatuiset polttarit, synttärit tai yhteinen hengailuhetki museossa. Porukkapaja sopii hyvin myös polttaripäivän startiksi, jossa työpaja päättyy kuohareihin. 

Valitse työpajan sisältö

Minitekstiili 
Työpajassa opit käyttämään minikudontakehystä monella tavalla. Valmiiseen loimeen kokeillaan kelim-tekniikka, jossa värialueiden väliin jää rako. Kelim on paimentolaisten käyttämä yleistekstiili, jossa on käytetty luonnonväreillä värjättyjä villalankoja loimena. 

Minitekstiilejä voi käyttää koruina tai nukkekodin tekstiileinä. Työpajassa opit myös luomaan loimen, johon kudotusta tekstiilistä ei jää loimilankahapsuja piilotettavaksi.  Minikehys on oiva käsityökalu, jonka saat mukaasi.

Kuva
Esimerkkejä minitekstiileistä, joita voi luoda Suomen käsityön museon työpajassa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Nahkakukkaro
Nahka on luonnonmukainen materiaali, joka tarjoaa vaihtoehdon aikamme muoviongelmalle. Nahka on lihateollisuuden sivutuote, joten on ekologista hyödyntää myös se osa eläimestä. Käytämme Suomessa muokattua naudannahkaa. Pienen kukkaron työstämisessä opit hyödyllisiä parkkinahan työstötekniikoita: leikkaamisen, ompelun, reunojen kiillotuksen, muotoilun ja värjäämisen. Parkkinahka patinoituu käytössä kauniiksi ilman värjäystäkin. Kukkarossa voit säilyttää vaikkapa koruja tai langallisia tai langattomia kuulokkeita.  

Kuva
Työpajassa luotuja pieniä, värikkäitä nahkakukkaroita vaikka koruille tai nappikuulokkeille. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Seinähimmeli
Himmeli on tavallisesti tehty rukiin oljista ja se on ripustettu kattoon varmistamaan seuraavan vuoden satoa. Mustista tai valkoisista muovipilleistä ja rautalangasta tehty seinähimmeli on helppo säilyttää ja pitää pölyttömänä. Seinähimmelissä voidaan tavoitella eläimen päätä, tehdä ikään kuin trofee tai tehdä geometrisia muotoja kuten timantin puolikkaita. Työpajassa opit kokoamaan myös perinteisen himmelin keskusyksikön oktaedrin eli kahdeksansivuisen tahokkaan. 

Kuva
Pilleistä valmistettu seinähimmeli tai trofee seinällä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Työpajan tiedot

Kesto: 2 h  
Kohderyhmä: aikuiset 
Osallistujamäärä: 8-12 osallistujaa
Hinta: ti-pe 23 €/hlö, viikonloppuisin 28 €/hlö. Minimimaksu pajalla arkisin 200 € ja viikonloppuna 250 €. 
Hinta sisältää sisäänpääsyn museoon, opastuksen, ohjatun työpajan materiaaleineen.  
Ajankohta: Porukkapaja sovittavissa ti–pe klo 11–19, la–su klo 11–17:30.  

Varausehdot 
Porukkapaja on varattava viimeistään kaksi viikkoa ennen haluttua ajankohtaa ja peruttava viimeistään viisi vuorokautta ennen varattua aikaa. Tilattu työpaja veloitetaan joka tapauksessa, mikäli sitä ei ole määräaikaan (5 vuorokautta ennen varattua aikaa) mennessä peruutettu. 

Varaa porukkapaja verkkolomakkeella www.lyyti.in/Tyopajat 

Työpajatiedustelut

Varaa porukkapaja verkkolomakkeella www.lyyti.in/Tyopajat 

Lisätietoja 

Museon info
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
p. 050 311 8884
craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Saapuminen museoon 
Paikka: Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä, www.craftmuseum.fi
Tarkempia tietoja museoon saapumisesta verkosta: www.craftmuseum.fi/tule-museoon-7 

Asiasanat:  
työpaja
Suomen käsityön museo