Hyppää pääsisältöön
Kuva
Henna Toivion neulahuovutustyö Mehao.

Käsityömuotoilua – Fantasiaa ja värejä

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 7.4.–31.5.2020

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Näytönpaikkaan nousee jyväskyläläisen Henna Toivion ilahduttavan värikäs ja fantasiantäyteinen taidekäsityönäyttely. Näyttely on samalla osa Toivion käsityöntekijän ammattitutkinnon näyttöä. Näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Henna Toivio on piirtänyt lapsesta saakka mielikuvituksestani kumpuavia juttuja. Hän keräili innoissani Disneyn kokoillanpiirrettyjä VHS-kasetteina ja katsoi niitä aina uudelleen ja uudelleen. Hän haaveili tulevansa joskus animaatiopiirtäjäksi. Käsityömuotoilua – Fantasiaa ja värejä -näyttelyssä on esillä pääosin neulahuovutustekniikalla tehtyjä ripustusvalmiita sisustustauluja. Taulut ovat syntyneet halusta tehdä omaa silmää miellyttävää ja omaa sydäntä sykähdyttävää käsityötaidetta. Näyttelyssä olevat työt ovat valmistuneet vuosien 2016–2020 välillä.

Toivion kiinnostus muotoiluun kasvoi, kun hän aloitti opinnot Jyväskylän Taitokeskuksessa 2016. Neulahuovutus on yksi koulutuksessa opituista tekniikoista ja se nousi Toivion suosiossa yli muiden. Tekniikka mahdollisti Toivion haaveen luoda fantasia-aiheisia töitä kolmiulotteisina – siinä muodossa, mihin hän pyrki jo lapsena piirtäessään satuhahmoille varjostuksia. 

”Minun luomisprosessini on sellainen, että kerään aika lailla jatkuvasti ideoita ympäröivästä maailmasta päähäni, tietokoneelle, puhelimen muistioon, muistivihkoihin. Inspiroidun symboleista, väreistä, muodoista, mystiikasta. Näistä ideoiden palasista alkaa sitten pikkuhiljaa koostumaan valmiin työn muodot. Kun sitten tartun huovutusneulaan ja alan muotoilemaan uutta työtä, tuntuu välillä siltä kuin se syntyisi melkein itsestään. Ehkä se johtuu siitä, että minulla on siinä vaiheessa jo niin vahva mielikuva lopputuloksesta. Jokaista työtä tehdessä olen innoissani siitä, miltä valmis työ tulee näyttämään!” Toivio kertoo. 

Toivio kannustaakin kaikkia kokeilemaan erilaisia käsityötekniikoita. Kädentaitojen ylläpitäminen tekee paitsi hyvää ihmisen hyvinvoinnille, se antaa väylän purkaa ylimääräistä energiaa luovaan tekemiseen. Hän toivoo, että Käsityömuotoilua – Fantasiaa ja värejä -näyttely on elähdyttävä kokemus kaikille sen nähneille.

Lisätietoja

Henna Toivio, henna.toivio [at] gmail.com, Instagram: @h.e.toivio

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887