Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmia on esillä museon perusnäyttelyssä.
Pääsisältö

Folkdräkten är en helhet som ur den moderna människans synpunkt utgörs av en slags lager-på-lager klädsel. Folkdräkten består av specifika dräktdelar, huvudbonader, skor och smycken. Därför är det motiverat att känna till vilka olika delar som tillhör dräkten och hur de kläs på.

Den här informationen är tillgänglig hos tillverkare av folkdräkter, Finlands folkdräktsråd och deras publikation gällande folkdräktens användning samt Finlands Folkdräktscentrums referensbibliotek.

Folkdräkter tillverkas och används av kvinnor och män i alla åldrar, inklusive yrkesverksamma inom området och personer som är intresserade av enskilda dräkter och hantverk. 

Tillverkningen av folkdräkter förutsätter en mångsidig förtrogenhet med handarbeten. I vårt land finns det privata sakkunniga personer som specialiserat sig på tillverkningen av folkdräkter, vävning av tyger och tillverkning av dräktdelar och smycken. Folkdräktstillverkarna och kurslärarna är viktiga förmedlare av traditioner gällande tillverkningen av folkdräkter.

Videorna har filmats under Suomalainen kansallispuku-utställningen, som visades i Finlands hantverksmuseum 20.5.–3.12.2017. 

Filmning och editering: Ronan Browne/Full Focus Media