Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käsityössä elämän tuntu -näyttelyssä käsityö kulkee mukana suomalaisten elämässä.
Pääsisältö

Basutställningen Livskänsla i handarbetet lyfter fram dagens specialiteter och gemensamma minnen från svunna tider. 

Kontaktytan formas av ett sinnesrum där föremålen står framme inom räckhåll, materialen på luktavstånd och miljön är fylld av olika ljud som skapas vid handarbete. Sätt dig ner, låt en karamell sakta smälta i munnen och sticka några rader i den halsduk som utställningsgästerna gör tillsammans. Utställningen tar dig också med på en resa in i vardagssysslorna: till strumpstoppning, en lappad älsklingsylletröja och klädtvätt. Gamla skolhandarbeten väcker minnen till liv, oavsett om du gick i skolan före krigen eller för inte så länge sen. 

Fundera över handgjorda liksvepningar och över vilka kläder vi tar på oss inför vår sista resa. Dagens trender representerar bland annat de individuellt dekorerade Reino-tofflorna, skäggsmyckena för herrar och stickgraffitti. 

Träd in i sinnesrummet! 

Sinnesrummet för dig in i handarbetets värld via dofter, ljud och smaker. Alla föremål och material som finns i museets bottenvåning får vidröras. 

I det intima sinnesrummet kan du sätta dig på bänken och prova skodon, känna dofter av handarbete, lyssna till ljud eller bara titta dig omkring. 

Sinnesrummet är en del av basutställningen Livskänsla i handarbetet och ger dig en ny och minnesvärd museiupplevelse.