Suomen käsityön museon Cerámica-näyttelyn nicaragualainen keramiikka on kiehtonut yleisöä suuresti. Museo järjestää luennon, jossa keramiikkaan pääsee tutustumaan syvemmin antropologi Paula Blomsterin kertomana. Cerámica – tarinoita nicaragualaisten keraamikkotöiden takaa -luennolle torstaina 28.3.2019 klo 17.30–19.00 on vapaa pääsy.

Lisätietoja: 

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, raija.manninen [at] jkl.fi, 040 502 2887
Paula Blomsteri, antropologi, paula.blomster [at] messukeskus.com
 

Paula Blomsterin luennolla sukelletaan kukoistavan nicaragualaiskeramiikan yhteiskunnalliseen merkitykseen ennen ja nyt.  Keramiikkataiteen juuret ovat syvällä Nicaraguan omassa historiassa, ajassa ennen 1500-luvun espanjalaisia konkistadoreja. Vahvan muotokielensä ansiosta keramiikkojen työt ovat valloittaneet yhdysvaltalaisten gallerioiden ja eurooppalaisten taidemuseoiden kävijöiden sydämet. Blomster kertoo luennollaan keramiikkatöiden runsaasta ikonografiasta ja kuinka keraamikon taidot kulkevat San Juan de Orienten kylässä sukupolviketjussa eteenpäin. 
 
Keraamikkojen elämän kautta tutustutaan Nicaraguan lähihistoriaan. San Juan de Orienten keraamikot ovat viimeisen 40 vuoden aikana kokeneet suuria mullistuksia – keramiikkakoulutuksen uuden nousun, kehitysyhteistyötä ja reilua kauppaa sekä maan matkailun nousun ja romahduksen. Nicaragualaista yhteiskuntaa ovat muokanneet samaan aikaan myös kauppasaarto, liberaali markkinatalous ja globaali pankkikriisi sekä epävakaa demokratia ja yksinvaltainen hallinto. Puhumattakaan luonnonmullistuksista, kuten maanjäristyksistä, jotka romahduttivat keramiikkojen uunit mukanaan. 
 
Suomalaiselle saattaa olla vaikea sisäistää kehitysmaan haastavaa toimintaympäristöä. Keramiikka on kuitenkin antanut san juan de orientelaisille mahdollisuuden luoda identiteettiä, kehittyä taiteilijana ja kouluttaa lapsia. Heille keramiikka on voinut merkitä nousua köyhyydestä. Jokaisen työn takana on samanlainen ihminen kuin itsekin olemme. Paula Blomster tuntee keraamikot töiden takana henkilökohtaisesti ja jakaa heidän ilojaan ja surujaan jyväskyläläisille luennollaan 28.3 kello 17.30 Suomen käsityön museossa. 
 
Paula Blomster vieraili ensimmäisen kerran San Juan de Orienten kylässä vuonna 1996 osana sosiaaliantropologian pro gradunsa kenttätyötä. Vuonna 1998 hän palasi kylään itävaltalaisrahoitetun YK-hankkeen konsulttina, jolloin hän myös teki tutkimuksen Michael Porterin kilpailukykyhankkeeseen. Blomster keräsi materiaalin nicaragualaisten keramiikkanäyttelyn ensimmäiseen näyttelyluetteloon tanskalaiselle Danmarks Keramikmuseum -keramiikkamuseolle pääosin haastatellen keraamikkoja. 
 
Luennoille on vapaa pääsy. Luento pidetään Suomen käsityön museon luentosalissa, jonne mahtuu noin 65 henkeä. Luennolle osallistujia pyydetään saapumaan paikalle hyvissä ajoin ennen Paula Blomsterin luennon alkua.

Cerámica-näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 12.5.2019 saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.