Jyväskylän museoiden kesänäyttelyt tarjoavat tänä kesänä näkökulmia luontoon ja mystiikkaan. Suomen käsityön museon Keramiikan toinen luonto –näyttelyssä sukelletaan suomalaisten myyttiseen luontosuhteeseen keramiikan keinoin. Jyväskylän taidemuseon näyttelyissä Yuichiro Sato esittelee suomalaista luontoa japanilaisen silmin sekä Emma Ainala vie matkalle nuoren naisen mieleen, jossa elämän mysteerit elävät rinta rinnan somemaailman kanssa.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25
ti-su 11-18
Keramiikan toinen luonto 18.5.–8.12.2019
Sisäänpääsy 6 e / 3 e, perjantaisin ja alle 24-vuotiaille vapaa sisäänpääsy.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
ti-su 11-18
jyvaskyla.fi/taidemuseo
Emma Ainala 24.5.–8.9.
Yuichiro Sato 15.6.–8.9.

Sisäänpääsy 6 e / 3 e, perjantaisin vapaa sisäänpääsy.

Tarantula, 2019. Öljy kankaalle 170 x 150cm
Emma Ainala: Tarantula, 2019. Öljy kankaalle 170 x 150cm

Modernia keramiikkaa ja muinaista kansanuskoa

Suomen käsityön museon Keramiikan toinen luonto –näyttelyssä ovat läsnä suomalainen kansanusko ja luonto. Näyttelyn viisi kuvanveistäjää tuovat esiin henkilökohtaista suhdettaan luontoon sekä kertovat ajatuksistaan teostensa kautta.

- Tuloksena on teoksia, joiden kirjo kuvastaa suomalaisten omaa monimuotoista luontosuhdetta, kaikkea luonnon kauneudesta sen makaaberimpaan olemukseen. Erityisesti luonnonrakastajat löytävät varmasti näyttelystä kiinnostavia teoksia ja näkökulmia elämään. Uskoisin myös, että teokset herättävät kiinnostusta myös lapsista, jotka usein antavat mielikuvituksensa laukata hiukan meitä aikuisia vapaammin. Toivon mukaan kävijä saa näyttelyn kautta lisää pontta istahtaa hetkeksi mättäälle ja pohtia omaa suhtautumistaan ympäröivään maailmaan, kertoo Suomen käsityön museon amanuenssi Sari Koskinen.

Silmänruokaa 2010-luvulta

Taidemuseon kesän päänäyttelynä nähdään Emma Ainalan Dear Ambiguity, joka tarjoaa kurkistuksen nuorten naisten maailmaan, jossa mytologia kietoutuu sulavasti yhteen arkipäiväisyyden kanssa.

- Myyttiset hahmot, pehmolelut, somemaailman poseeraukset, hampurilaiset, provosoivat vaatteet ja kukat elävät maalauksissa sovussa keskenään. Maalaukset tarjoavat jokaiselle iästä tai sukupuolesta riippumatta katsottavaa ja pohdittavaa. Näyttely on erityisen antoisa kokemus kaikille, jotka pohtivat somemaailman vaikutusta sekä nuorena olemisen kysymyksiä. Emma Ainala on myöskin yksi Suomen kiinnostavimmista nuorista nykytaiteilijoista tällä hetkellä. Esimerkiksi Helsingin sanomat nosti Emman Tulevaisuuden toivot 2019 -sarjassaan esille yhtenä kiinnostavana nousevana kykynä, kertoo Jyväskylän taidemuseon intendentti Leena Lokka

Yuichiro Sato ylistää puolestaan näyttelyssään suomalaisten mutkatonta luontosuhdetta ihaillulla tarkkuudella tehdyillä luontoaiheisilla piirroksillaan. Taidekeskus Järvilinnassa työskentelevälle taiteilijalle erityisen tärkeä inspiraation lähde ovatkin lehdettömät koivut, joita kuvaavista piirroksista Sato on erityisen tunnettu.

Suuria elämyksiä pikkumuseoissa

Läpi vuoden auki olevien museoiden rinnalle avautuu keskikesällä Keski-Suomen museon pikkumuseoita. Käsityöläismuseossa, Heiskan taiteilijakodissa, Niitynpään työläiskotimuseossa, Jyväskylän kunnallistekniikan museossa sekä Pienmäen talomuseossa on tarjolla tunnelmaa ja tarinoita entisajan elämästä. Lue lisää täältä!