Värikkäistä eläin- ja kasviaiheisista neuleistaan tunnetun tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen (1947–2018) tuotantoa esitellään Suomen käsityön museon Aulagallerian Maailman värittäjä – tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen -näyttelyssä 21.12.2019–1.3.2020. Könösen elämä tekstiilitaiteilijana, käsityöyrittäjänä ja taiteilijana oli kokonaisvaltainen ja sen runsautta pyritään tuomaan esiin, kun astumme Sirkan värikkääseen satumaailmaan. 

Maailman värittäjä – tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 21.12.2019–1.3.2020

Tiedotuskuvat 

Tiedotuskuvia voi ladata museon pressikuvasivuilta https://jyvaskylanmuseot.kuvat.fi  

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi
Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo, p. 050 311 8886, seija.hahl [at] jyvaskyla.fi

Sirkka Könönen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteen linjalta vuonna 1979, jonka jälkeen neulemaailma vei hänet mennessään. Uskomattoman värimuistinsa avulla Könönen väritti neuleissaan suomalaisesta luonnosta esille pieniä yksityiskohtia meidän kaikkien nähtäville. Henkiin heräsivät värikkäinä kuvioina ketut, hirvet, porot, karhut, pilkkasiivet, fasaanit, naalit, riekot ja vähitellen myös kasvimaailma yksityiskohtineen. 

Könönen oli todellinen monitaituri, jolla oli taiteellisuuden lisäksi laaja käytännön osaaminen. Hän hallitsi neuleen suunnitteluprosessin kokonaisuudessaan luonnoksista lopputuotteeseen, valmiiseen neuleeseen ja sen huoltoon saakka. Tämän laadukkuuden vuoksi Könösen neuleet markkinoivat osin itse itseään – myös kansainvälisesti. Värien ja kuvioiden sommittelu ja aikaansa nähden uskaliaat väriyhdistelmät erottivat Könösen tuotannon muista valmistajista. Neuleet paitsi jatkoivat suomalaista neuleperinnettä, myös uudistivat sitä kuviointinsa ja värityksensä puolesta.

Kestävä kehitys ja ympäristötietoisuus olivat osa Könösen elämänkatsomusta jo kauan ennen kuin ne nousivat kunnolla suuren yleisön tietouteen. Hänen toimintaansa ja tuotantoa ohjasi voimakkaasti ajatus vastuusta luonnosta ja ympäristöstä. Tämä sama viesti näkyy myös hänen suunnittelemissaan neuleissa ja muissa tekstiileissä, joissa luonnosta ja kansansaduista saadut kuviomaailmat ihastuttavat. Könönen arvosti muun muassa suomalaisen lampaan villaa, josta kudottu paita siirtyy perhekalleutena seuraavalle sukupolvelle kuin ennen vanhaan ryijyt, täkänät tai kansallispuvut. 

Sirkka Könönen vastaanotti Vuoden taideteollisuuspalkinnon vuonna 1992 ja seuraavana vuonna 1993 Vuoden tekstiilitaiteilijan arvonimen. Perusteluissa todettiin, että Sirkka Könösen taidokkaat, rehevät, kansanomaiset neuleet ovat olleet esikuvana ja alullepanevana voimana uudessa neulesuunnittelussamme. Sirkka Könösen neuleissa väreilee arvoituksellinen suomalaismaisema ja luonto, sen kasvit ja eläimet omaperäisinä, mehevinä ja moninaisina kuvioina sekä maalauksellisina ja loistavina väriyhdistelminä. 

Monelle tutut värikylläiset villaneuleet, ryijyt ja matot ovat esillä Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen -näyttelyssä sulassa sovussa Könösen irrottelevan ja välillä kirpeästikin kantaaottavan taiteellisen tuotannon rinnalla. Vuodesta 2000 lähtien Könönen irrotteli neuleiden ohella vapaamman taiteen parissa sommittelemalla kakkuja erilaisista ainesosista. Ekologisesta elämäntavasta, kirpputorien kiertämisestä ja roskisten tutkimisesta elämäntyönsä koonnut luonnon, eläinten ja ihmisten ystävä Könönen jakaa tuotannossaan pientä kuluttamisen kulttuuriin liittyvää pisteliäisyyttä sokeroidussa muodossa. Vuosikymmenten aikana kirpputoreilta kerätyt lelut, rakennusmateriaalit, pakkaustarvikkeet ja taloustavarat rakentuivat komeiksi kakuiksi, joihin hän leipoi niin naisten kauneusihanteita kritisoivia kirpeitä makuja kuin hulluttelevia hörsykkeitä. Jotkut kakut voisi luokitella täydeksi kitschiksi. 

Näyttelyn esineet ovat pääosin museon kokoelmista, jonne Könösen tuotantoa on kertynyt vuosien mittaan runsaasti.

Sirkka Könösen neulemaailma työllisti ympäri Suomea

Sirkka Könösen neuleet olivat laadukas monitahoinen suomalaisuuden ja suomalaisen luonnon vientituote ja neuleita vietiinkin Lapin laskettelukeskuksien ja etelän jälleenmyyjiltä ympäri maailmaa. Neuleita esiteltiin vuosikymmenien aikana näyttelyissä muun muassa Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Japanista muodostui Sirkalle yksi rakkaimmista neuleiden näyttely- ja vientimaista. Sirkan villapaitoja annettiinkin lahjaksi monille valtiovieraille ja julkisuuden henkilöille. Muun muassa Iso-Britannian prinssi Charles sai lämpöisen kettupaidan ja oheisviestissä pyynnön lopettaa raaka ketunmetsästys, mikä osaltaan oli jälleen merkki Sirkan kantaaottavuudesta.  

Villa arvokkaana materiaalina vaati arvoisensa tekijät. Ensimmäiset neuleensa Könönen valmisti itse, mutta tämän jälkeen hän siirsi tuotantoa vähitellen itse luomaansa kotineulojien ja -kutojien verkostoon, jotka saivat Könöseltä yksityiskohtaiset kuvio- ja väritysmallit. Könösen kotikäsityöntekijöiden verkosto muodostui vähitellen, kun sana neulojien tarpeesta lähti kantamaan ystävien, tuttavien ja opiskelijatoverien kautta. Vuosina 1992 ja 1993 saadut palkinnot saivat aikaan tilausten tulvan, jolloin kotityöntekijöitä rekrytoitiin myös lehti-ilmoitusten avulla. Mallin kotikutojien toimintaan hän mahdollisesti sai Pirkanmaan kotityön toiminnasta, jonka kanssa Könönen teki laajasti yhteistyötä. Heidän langanvalmistajiensa kanssa Sirkka loi oman värimaailmansa, jolla neuleiden maailma saatiin kukoistukseen. 

Könönen piti yhteyttä kotikutojiin tiuhaan. Paketeissa lähetettiin mallineuleita ja lankoja ja Könöselle palautuivat valmiit neuleet. Kotikutojien verkosto kattoi lähes koko Suomen ja neuleet reissasivat Helsinkiä kohti muun muassa Rovaniemeltä, Pohjanmaalta, Tampereelta, Kainuusta ja Etelä-Karjalasta. Työnjako kotikutojien ja -neulojien kanssa oli toimiva, sillä näin Könöselle jäi aikaa neuleiden suunnittelutyöhön. Könösen vastuulla oli kaikki muut työtehtävät neulontaa lukuun ottamatta. 

Könönen arvosti omia kotityöntekijöitään, sillä tiesi suunnittelemiensa neulemallien olevan haastavia tehdä; olivathan ne kuin päälle puettavaa taidetta. Luottamuksesta työntekijöihin kertoo ote ohjeesta, jonka Sirkka lähetti kaikille käsin kutojilleen: Tee paidastasi kaunis, joustava, mehevä, mukava luontevalla käsialalla kudottu tasalaatuinen ’teos’. 

Tapahtumia näyttelyyn liittyen

Kudottu kuva -seminaari la 11.1.2020
Seminaarissa sukelletaan suomalaisen tekstiilitaiteen maailmaan Kudottu kuva -näyttelyn taiteilijoiden sekä Sirkka Könösen värimaailman kautta. Sitovat ennakkoilmoittautumiset 3.1.2020 mennessä. Seminaarimaksu 20 euroa. Osallistumisen peruutus on maksuton 8.1.2020 saakka. www.lyyti.in/kudottukuvaseminaari 

Muistelutapaaminen: Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen pe 14.2.2020
Ystävänpäivää vietetään museolla Sirkka Könösen muistelutapaamisen merkeissä klo 12–15. Tervetuloa Könösen neulepaitojen kutojat, käyttäjät ja ystävät!