Hyppää pääsisältöön

24.4.2020

Koronapandemia on vaikuttanut meidän kaikkien elämään keväästä 2020 alkaen. Suomen käsityön museo alkaa tallentaa pandemian aiheuttamaa poikkeusaikaa käsityön näkökulmasta museon kokoelmiin. Keräys toteutetaan yhteistyössä Taitoliiton, Itä-Suomen yliopiston ja Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin kanssa.
Kuva
Käsityössä voi hyödyntää paljon kierrätysmateriaalia.

Museo kerää käsityön koronamuistiinpanoja verkkoalustalle, jossa pääsee myös lukemaan muiden muistiinpanoja koronakäsitöistä. koronakasityo.muistele.fi

Käsillä tekeminen korona-aikana 2020 -verkkosivulla kerätään koronavuoden herättämiä tuntoja vapaassa muodossa, olivat ne sitten päiväkirjamaisia merkintöjä, runoja, valokuvia, videoita tai ääniä. Museota kiinnostavat kokemukset poikkeusajasta vauvasta vaariin. Kerro, mikä sytytti erityisesti tänä vuonna käsitöihin vai muuttuiko käsityön tekeminen jollakin tapaa. Millaisia merkityksiä käsin tekemisellä on ollut sinulle poikkeustilanteen aikana? Voit myös lukea sivustolla muiden kokemuksia käsitöistä koronan aikaan. 

Kotoilu sinällään on monelle arkea ja juhlaa, mutta poikkeustilanteen tuoman pakko muuttaa asetelmia. ”Suomen käsityön museon vastuualue käsityö, käsin tekeminen ja siihen liittyvät toiminnot velvoittaa meidät tallentamaan tätä poikkeuksellista pandemia-aikaa”, kertoo tallennusprojektista vastaava amanuenssi Seija Hahl

Käsityö- ja muotoilualan yhdistykset ja yritykset ovat kovan paineen alla sosiaalisen eristäytymisen vuoksi. Kevään sesonkikausi – äitienpäivä, valmistujaiset ym. juhlat – ja yksi vuoden kiireisimmistä myyntiajoista meni ihmisten viettäessä aikaa kotosalla. ”Museona haluamme tallentaa, miten myös käsityöyrittäjät pärjäävät, kun suurin osa toiminnoista on nyt etäyhteyksien varassa. Onko yrittäjät löytäneet uusia toimintamuotoja esimerkiksi verkkokauppojen rinnalle? Poikkeusajan vaikeuksista voi nousta aivan uusia, innovatiivisiakin toimintamuotoja, joita voi jatkaa kriisin rauettuakin ja näitä vinkkejä voi sivuston kautta jakaa myös muille”, Hahl kuvailee tallennustyötä. 

Vinkkaamalla omasta tekemisestään verkkoalustalla voi piristää muita ja samalla museo pääsee taltioimaan nämä erityisajat tuleville sukupolville. Arkistoon tallennettavaa materiaalia voidaan myöhemmin hyödyntää esimerkiksi tutkimuksissa, julkaisuissa ja näyttelyissä. ”Voidaan vertailla esimerkiksi tämän ajan käsitöiden tekemistä muihin poikkeuksellisiin ja leimansa jättäneisiin aikoihin, kuten sota-ajat ja pula-aika”, Hahl jatkaa. 

Kirjoituksia ja kuvia voit jättää suoraan verkossa koronakasityo.muistele.fi. Julkaisun yhteydessä voit valita annatko luvan julkaista muistosi muiden myös luettavaksi vai ainoastaan museon kokoelmiin tallennettavaksi. Julkinen aineisto tulee olemaan muistele.fi -sivustolla vapaasti katsottavissa. Kirjoittajien tietoja ei kummassakaan tilanteessa luovuteta edelleen. Materiaali tallennetaan Suomen käsityön museon arkistoon ja aineistoa käsitellään muutenkin luottamuksellisesti tietosuoja huomioiden.

Yhteistyössä

Itä-Suomen yliopisto www.uef.fi
Museoviraston Elävä perintö www.aineetonkulttuuriperinto.fi
Taitoliitto www.taito.fi

Lisätietoja

Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo, p. 050 311 8886, seija.hahl [at] jyvaskyla.fi