Suomen käsityön museo, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän taidemuseo avautuvat keskiviikkona 3.6. suljettuaan ovensa 17.3. koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suomen valtioneuvoston linjauksen mukaisesti museot avautuvat 1.6. alkaen asteittain ja myös Jyväskylässä valmistaudutaan museoiden ovien avaamiseen.

Koronavirus vaikuttaa jossain määrin museoiden arkeen myös kesällä. Museoihin ei tulla ottamaan sisään yhtä aikaa yli 50 asiakasta, minkä lisäksi museoissa kiinnitetään erityistä huomiota puhtauteen ja jo tarjolla olleiden käsidesin sekä käsineiden lisäksi käyttöön otetaan oppaille suojaimet sekä infoihin pleksit sekä turvavälitarrat. Tilavarauksia ei oteta vastaan ennen museoiden avautumista. Käsityöläismuseo Toivolan Vanhalla Pihalla avautuu vasta päämuseota myöhemmin, mutta KeMun muut pikkumuseot eivät avaudu tänä kesänä ollenkaan.

Koronaviruksen myötä näyttelyaikatauluihin on tullut muutoksia

Keski-Suomen museon vaihtuvat näyttelyt jatkuvat suunnitellusti syksyyn asti. Miljoonasade – suomirokkia ja kasvukipuja –näyttely jatkuu 9.8. asti sekä Dominoefekti-näyttely 30.8. asti.

Jyväskylän taidemuseossa avautuu 3.6. valokuvaaja Pekka Luukkolan Maiseman aika –näyttely sekä Taidetilan pienoisnäyttelynä Starlight, Moritz Müllerin valokuvia. Kesäkuussa avautuu myös Mahdollisuuksia-näyttely, joka on nuorten taiteilijoiden yhdessä toteuttama ympäristöteemainen tilataideteos. Galleria Ratamossa avautuvat 3.6. Laurene Bois Mariagen ja Markus Luiron näyttelyt.

Suomen käsityön museossa keväällä avautuneet Kudottu kuva ja Omenapuun alla –näyttelyt saavat jatkoa 30.8. asti. Suomen käsityön museossa avautuu 3.6. Karjalaiseen perinnepukeutumiseen syventyvä näyttely Perinteen lumo – Leena Jääskeläisen sarafanit ja feresit sekä Taitoliiton kanssa toteutettava Metsästä käsin -näyttely. Herbarium – Lajitelma uuden sukupolven käsityötä -myyntinäyttely avautuu Ikkunagalleriaan ja Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun 30-vuotisnäyttely Näytönpaikkaan.  Alun perin kesänäyttelyksi suunniteltu Hyvissä käsissä -näyttely siirtyy syksyyn ja vastaavasti syyskuulle avautumaan suunniteltu Basaarien kätköistä -näyttely siirtyy keväälle 2021.