Peruskorjauksen vuoksi suljettu Palokan kirkko on sopinut kirkkotekstiiliensä käyttöhuollosta Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Konservointikeskuksen kanssa. Liturgisten tekstiilien kunnostus aloitettiin toukokuussa ja se valmistuu vuoden 2020 aikana. 

Lisätietoja

Anne Vesanto, johtava konservaattori, Konservointikeskus
p. 050 311 8900, anne.vesanto [at] jyvaskyla.fi 

Konservointityön edistymistä seurataan vuoden aikana Suomen käsityön museon blogissa

Palokan alueseurakunnassa käytössä olevat liturgiset tekstiilit on suunnitellut jyväskyläläinen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi. Nyt käytössä olevat viisi värisarjaa valmistuivat vuonna 2003. Tekstiilien värit noudattavat kirkkovuoden eri vaiheissa käytettäviä värejä. Tekstiileissä paksuun, pehmeänsävyiseen samettiin on yhdistetty Kajaniemen kuvakudos- ja pujotustekniikalla kutomat, kirkkovuoden värien mukaiset kristilliset symbolit, jotka kukin ilmentävät omaa sanomaansa. 

”Tekstiilit ovat hyvässä kunnossa eikä niille tehdä kovin suuria toimenpiteitä, ainoastaan valkoista kasukkaa ja vihreitä kalkkiliinoja täytyy käsitellä vähän isommin”, kertoo Konservointikeskuksen johtava konservaattori Anne Vesanto. Tekstiileissä on tavanomaista käytön aiheuttamaa likaantumista ja joitakin rakenteeseen syntyneitä vaurioita. Tahrat puhdistetaan varovasti pois ja rikki menneitä kankaita korjataan käsin ommellen.

Tekstiilien kunnostus tehdään kuluvan vuoden loppuun mennessä. Kasukat, stolat, kalkkiliinat, alttarivaatteet ja kirjaliinat sekä kolehtihaavit jäävät sitten odottamaan kirkon remontin valmistumista. Jyväskylän seurakunnan Palokan alueseurakunnan vuonna 1978 rakennettu ja vuonna 1999 laajennetun kirkon peruskorjaus kestänee vuoden verran ja työt alkavat kesällä 2020.