Hyppää pääsisältöön

3.10.2020

Kuva
Kansallispuvuissa heitettiin tanssiksi Kauppakadulla kansallispuvun tuuletuspäivänä v. 2019. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Tanhusitko lapsena kansallispukuhameen helmat hulmuten? Tai esiinnyitkö kuorossa kansallispuku ylläsi? Lämmittikö villainen kansallispuku penkkariauton kyydissä?

Kansallispuku on elänyt suomalaisten mukana tilanteesta toiseen ja Suomen kansallispukukeskus yhdessä Suomen käsityön museon kanssa haluaa tallentaa näitä kokemuksia kokoelmiinsa.Jaa kansallispukuihin liittyvä muistosi ja tule osaksi kansallispukujen kiehtovia tarinoita! Oman tarinan voi jakaa kansallispuvut.muistele.fi -sivustolla.

Kansallispuku on elänyt mukana historiassamme ja pitänyt sitkeästi paikkansa suomalaisessa pukeutumisessa jo yli sata vuotta. Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Silloin keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin suomalaista käsityötä täynnä oleva soutuvene, jonka soutivat paikalle yhdeksän kansanpukuun pukeutunutta nuorta neitosta. 

Kansallispuvun ulkonäköön on vaikuttanut muodin vaihtelut, maamme taloudellinen tilanne ja elämäntapojen muuttuminen. Tähän hetkeen saavuttaessa kansallispukuun liittyy uskomaton määrä muistoja, tarinoita ja uskomuksia. ”Meistä jokainen on sitonut erilaisia merkityksiä juuri omaan kansallispukuunsa tai kokemuksiin kansallispuvuista yleensä. Jokaisen oma muisto tai tarina on tärkeä osa suomalaisen kansallispuvun kudosta ja näitä kansallispukutarinoita haluamme tallentaa myös tuleville sukupolville”, hanketta avaa Suomen kansallispukukeskuksen amanuenssi Marja Liisa Väisänen. Suomen kansallispukukeskukselle onkin tärkeää, että tavallisen kansallispuvun käyttäjien tarinat saadaan tallennettua osaksi kokoelmia, värittämään vielä lisää suomalaisten kansallispukujen tarinaa. 

Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista noin puolet ovat Suomen ruotsinkieliseltä alueelta, joten tarinoita eri puvuista varmasti riittää! Kaipaamme tarinoita sekä mustavalkofilmien ajalta, että digitaalisessa ajassa koettuja hetkiä – tarinoita tämän päivän kansallispuvuista. ”Pienetkin kohtaukset kansallispukuelämästä ovat arvokkaita, joten jaa kanssamme niin hauskat muistot kuin kauhutarinatkin kansallispukusi kanssa, liittyivät ne sitten puvun valmistamiseen, hankkimiseen tai saamiseen – tai muihin elämäsi taitekohtiin”, Väisänen kehottaa.  

Kirjoituksia ja kuvia voit jättää suoraan verkossa kansallispuvut.muistele.fi. Voit kertoa kansallispuvuista vapaasti kirjoittaen, runoin, valokuvin, videoin ja äänenä. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Julkaisun yhteydessä voit valita annatko luvan julkaista muistosi muiden myös luettavaksi vai ainoastaan museon kokoelmiin tallennettavaksi. Julkinen aineisto tulee olemaan muistele.fi -sivustolla vapaasti katsottavissa. Kirjoittajien tietoja ei kummassakaan tilanteessa luovuteta edelleen. Materiaali tallennetaan Suomen käsityön museon arkistoon ja aineistoa käsitellään muutenkin luottamuksellisesti tietosuoja huomioiden.

Lisätietoja

Marja Liisa Väisänen, amanuenssi, Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8247, marja.liisa.vaisanen [at] jyvaskyla.fi 

Asiasanat: