Vuoden viimeisessä lukupiirissä Suomen käsityön museossa sukelletaan kuvanveistäjä Essi Renvallin teokseen Nyrkit savessa (1971) tiistaina 24.11. klo 17–19.

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen [at]  jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887

Omaelämänkerrallisessa teoksessa päästään syvälle Renvallin elämään ja laajaan ystäväpiiriin. Renvall oli omana aikanaan suomalaisen taiteen supertähti, joka ikuisti uransa aikana useita julkisuuden henkilöitä mitaleihin ja patsaisiin. 

Itsenäisenä ja itsepäisenä naistaiteilijana Renvall löysi paikkansa suomalaisten merkkihenkilöiden puolivirallisena muotokuvaajana, vaikka elämä ei ollutkaan pelkkää shampanjaa ja vaahtokarkkeja. Renvallin elämään päästiin kurkistamaan museon lukupiirissä jo aiemmin, kun keskusteluissa oli Johanna Venhon Ensimmäinen nainen -teos, jossa Renvall kamppaili Sylvi Kekkosen muotokuvan muotoilemisen kanssa. Nyt Renvallin elämän kuohuihin tutustutaan syvemmin ja pohditaan paitsi muotokuvaveistosten syvintä olemusta ja kuvattavan sisimmän vangitsemista teoksiin, myös sosiaalisten suhteiden tärkeyttä. 

Tiesitkö, että puutaiteilija Ilona Rista lähti alun perin puuseppäkouluun isoäitinsä Essi Renvallin ehdotuksesta? Ristan teoksiin voi tutustua museon näyttelyssä Puureliefi ja digitaaliset leikit

Ota oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille. Se voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa. Lukupiiriin on vapaa pääsy, mutta sinne tulee ilmoittautua ennakkoon verkossa: www.lyyti.in/SKMtapahtumat2020

Suomen käsityön museon tapahtumiin otetaan koronatilanteen vuoksi osallistujia rajoitetusti, jotta voimme ylläpitää turvavälejä. Jos tulet tapahtumaan ilman ennakkoilmoittautumista emme voi taata osallistumismahdollisuutta. Keräämme myös yhteystiedot paikan päällä niiltä osallistujilta, jotka eivät ole ilmoittautuneet ennakkoon.