Puutaiteilija Ilona Rista kertoo luennollaan pe 27.11.2020 klo 16.30–17.30, kuinka on taltuttanut teknologian taiteeseensa ja esittelee Puureliefi ja digitaaliset leikit -näyttelyä. 

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887

Puureliefi ja digitaaliset leikit -näyttely. 

Puu on aina ollut Ilona Ristan materiaalivalinta, sillä hän näki puutaiteessa isot mahdollisuudet. Rista yhdistää puun, hyvin luonnolliseksi ja varsinkin suomalaiseksi koetun materiaalin, moderniin valo- ja tietotekniikkaan. Puu ja valo luovat yhdessä seinäreliefejä, jotka elävät ja hengittävät. ”Ikään kuin tuon suomalaisuuden globaaliin aikaan samalla kun itse teos muistuttaa suomalaisuuden juurista”, Rista kuvailee.

Ennen puutaiteilijat veistivät kirveellä ja moottorisahalla, ja käsin puuta työsti myös Rista vielä parikymmentä vuotta sitten. Sitten tietoteknologia tuli puunkäsittelyynkin ja Rista kiinnostui siitä. ”Kun siirryin käsin veistämisestä automaattisella jyrsinkoneella veistämiseen, mietin pitkään, miten saan aikaan yhtä mehevää jälkeä kuin käsin.” Hän mietti vaihtoehtoja ilmeettömille akustisille reikälevyille ja alkoi suunnitella monikerroksisia reliefejä. Usein niissä on aiheena suomalainen metsä. Rista kehittää puunkäyttöä jatkuvasti. ”Tänä päivänä on avautunut aivan uudet näkymät puun työstöön.” Rista kehittääkin puutaiteen ja digitalisaation integraatiota jatkuvasti. Viimeisimpänä kehitystyön tuloksena Ristan töissä hyödynnetään LED-teknologiaa ja digitaalista valo-ohjausta. Reliefiin on sisäänrakennettuna moniaistinen interaktiivinen tapahtuma. 

Ilona Ristan luento on maksuton, mutta koska luennolle otetaan osallistujia rajattu määrä, tulee sinne ilmoittautua etukäteen verkossa. www.lyyti.in/SKMtapahtumat2020. Suomen käsityön museon tapahtumiin otetaan koronatilanteen vuoksi osallistujia rajoitetusti, jotta voimme ylläpitää turvavälejä. Jos tulet tapahtumaan ilman ennakkoilmoittautumista emme voi taata osallistumismahdollisuutta. Keräämme myös yhteystiedot paikan päällä niiltä osallistujilta, jotka eivät ole ilmoittautuneet ennakkoon.