Suomen käsityön museon valtakunnallisesti toimiva tekstiilitietopalvelu on ruuhkautunut suuren suosion vuoksi. Varsinkin ryijytunnistuksia ja -tietopyyntöjä on tullut runsaasti enemmän kuin tavallisesti, joten vastaaminen voi kestää pidempään kuin normaalisti luvatut kaksi viikkoa. 

Lisätietoja

Sari Jantunen, amanuenssi, Suomen käsityön museo, sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi 

Suomen käsityön museon tietopalvelu

Ryijyjen ja tekstiilien suosion kasvu heijastuu myös suoraan Suomen käsityön museon tietopalvelun toimintaan. Myös koronan takia kotona vietetty aika on saanut ihmiset tutkimaan tarkemmin omia varastojaan ja löydetyistä aarteista halutaan tarkempia tietoja. 

Vanhojen tekstiilien arvo ei selvästikään ole hävinnyt minnekään, vaan niistä halutaan lisätietoja”, kertoo Suomen käsityön museon tietopalvelusta vastaava amanuenssi Sari Jantunen

Suomen käsityön museossa on meneillään myös kokoelma- ja tekstiilitietokannan siirto uuteen kokoelmanhallintajärjestelmään, mikä osaltaan aiheuttavat viivästyksiä.

Kysymysten suuri määrä yhdistettynä tietokantavaihdokseen aiheuttaa pientä ruuhkaa. Elämme tällä hetkellä kahden tietojärjestelmän välissä, joten tietohakujen teko on hiukan tavallista hitaampaa. Kaikkiin kysymyksiin vastataan kuitenkin heti kuin mahdollista, joten toivomme asiakkailta kärsivällisyyttä.

Tietopalvelu vastaa käsityöaiheisiin pieniin ja suuriin kysymyksiin

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimiva Suomen käsityön museon tietopalvelu etsii vastauksia asiakkaiden esittämiin käsityöaiheisiin kysymyksiin sekä tarjoaa aktiivisesti tietoa museon kokoelmista alan tutkijoille ja opiskelijoille. Tietopalvelun puoleen voit kääntyä niin pienissä kuin suurissa mieltä askarruttavissa käsityökysymyksissä. Palvelu on asiakkaalle maksuton, kun kyse on esimerkiksi tunnistuksista. Laajemmista selvityksistä peritään maksu, josta sovitaan palveluhinnaston mukainen tuntitaksa.  

Suomen käsityön museon tekstiilitietopalvelun erikoisalaa on ryijyjen ja täkänöiden mallien tunnistaminen. Tietopalvelu perustuu museon omiin esine-, valokuva-, arkisto- ja kirjastokokoelmiin sekä tietokantoihin, esimerkiksi yli 3000 tietuetta sisältävään ryijytietokantaan, jota kehitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Voit pyytää tunnistamista laittamalla viestin ja valokuvan tunnistettavasta tekstiilistä tietopalvelun sähköpostiin craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi. Tietopalvelu ei anna tekstiileistä rahallisia arvioita. 

Tietopalvelun avulla Suomen käsityön museo edistää käsityötaitoa ja käsityön arvostusta sekä tekee asiantuntijatietoa suuren yleisön saavutettavaksi. Kansallispukukeskus ja Konservointikeskus palvelevat museon tietopalvelun lisäksi oman erikoisalansa tiedontarvitsijoita.