Taiteilija ja muotoilija Markku Pirin pitkä ura on ollut monipuolinen ja materiaaleiltaan rikas. Hänen viime vuosien tuotantoaan esittelevä Markku Piri – Paratiisin hedelmiä -näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 24.1.2021 saakka, jonka jälkeen iso osa näyttelyn teoksista jää täydentämään museon kokoelmia. 

Lisätietoja

Taina Rantala, museonjohtaja, Suomen käsityön museo, taina.rantala [at] jyvaskyla.fi, p. 050 431 9379
Markku Piri, markku.piri [at] piri-piri.fi, www.piri-piri.fi

Suomen käsityön museoon on vuodesta 1992 alkaen tallennettu kattava ja kasvava kokoelma taiteilijan teoksia ja luonnoksia yhteistyössä taiteilijan kanssa. Ajatus Pirin töitten tallentamiseksi osaksi Suomen käsityön museon kokoelmia syntyi aikoinaan, kun Pirillä oli näyttely museossa. Taidekäsityö on yksi museon kokoelmatallennuksen osa-alueista. Nyt kansainvälisesti tunnetun ja monipuolisen taiteilijan elämäntyön tallentaminen täydentyy merkittävällä taidelasi- ja grafiikka ja tekstiililahjoituksella. 

Uusi kokoelmalahjoitus pitää sisällään Pirin Eurokankaalle suunnittelemia Suomi 100 -juhlavuoden Kivi- ja Heijastus-kankaita, kuusi vedosta Pioni-serigrafiasarjasta sekä neljä Shadow dances -serigrafiaa. Lisäksi upeat, muranolaisten lasimestarien kanssa yhteistyössä syntyneet Aikavyöhykkeet-lasiveistokset sekä Auringonsäde-vaasit liitetään osaksi kokoelmia. Lasitaideteokset luotiin osaksi Pirin Italian näyttelykiertuetta 2017–2018, jolloin Piri pääsi ensimmäisenä suomalaisena taiteilijana koskaan Muranon legendaariseen lasimuseoon. Lasiveistokset ovat Matteo Tagliapietran ammattitaidolla puhaltamat ja vaasit mestaripuhaltaja Simone Cenedesen käsialaa. 

”Suomen käsityön museo on kiitollinen, että pääsee yksittäisten taideteosten sijaan tallentamaan taiteilijan teoksia eri vuosikymmeniltä. Tutustumalla yhdessä paikassa olevaan Markku Pirin lahjoituskokoelmaan, tutkijoiden on helpompi selvittää taiteilijan tuotannon kokonaiskuvaa ja peilata sitä suomalaisen designin kehityshistoriaan”, kiittelee Suomen käsityön museon museonjohtaja Taina Rantala

Markku Pirin kokoelma Suomen käsityön museossa on kokonaisvaltainen, hänen koko uraansa käsittelevä kokonaisuus, joka täydentyy hiljalleen vuosien vieriessä. Kokoelmaan kuuluu mm. Pirin tuotantoa Finlaysonille, hänen opiskelija-aikaista uniikkituotantoaan, Vallilan mallistoa, taidegrafiikkaa (serigrafioita) sekä kuvia ja arkistoaineistoa. Kokoelma on siis aika hyvä retrospektiivinen läpileikkaus koko Pirin uran taiteellisesta tuotannosta. Uusin viimeisimpien vuosien töitä sisältävä lahjoitus on erinomainen täydennys kokoelmaan. 

Markku Piri

Muotoilija ja taiteilija Markku Piri (s. 1955) aloitti uransa tekstiilitaiteilijana, mutta on laajentanut myöhemmin myös muihin materiaaleihin. Piri on suunnitellut kodintekstiilejä, vaatteita, lasiteoksia, keramiikkaa, kaakeleita, tapetteja, hotellisisustuksia, teatteripuvustuksia ja -lavastuksia muun muassa Karita Mattilalle sekä tuottanut konsertteja, opettanut ja luennoinut. Piri vastasi myös Helsinki 2000 -kulttuuripääkaupunki-ilmeen suunnittelusta. 

Pirin muotokielelle tyypillistä on rehevyys, hallittu runsaus ja värien hehku, jopa sensuaalisuus. Painokankaissa toistuva rytmillisyys on lähes hypnotisoivaa. Serigrafiasarjoissaan Piri tutkii arkkitehtuurin ja luonnon, valon ja varjon suhdetta ja leikkiä sekä varioi kotipuutarhansa kukkia. 

Piri on työskennellyt ja pitänyt näyttelyitä Suomessa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa. 2000-luvulla Piri saneerasi vuonna 1826 rakennetun Huittisten Wanhan Pappilan perinteisin menetelmin loisteliaaseen kuntoon. 

Pirille on saanut uransa aikana myös huomattavan määrän palkintoja: Valtion muotoilupalkinto 1986, Satakunnan kulttuuripalkinto 2004, Pro Finlandia -mitali 2017 sekä Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto 2018.