Suomen käsityön museon lukupiirit jatkuvat myös kevään 2021. Kerran kuussa tiistaisin museon luentosaliin kokoonnutaan kahden rakkaan harrastuksen – jopa intohimon –ääreen, kun keskustellaan luettujen kirjojen aiheista, kädet käsitöitä tehden. 

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887
 

Lukupiirissä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista ja tunnoista, jotka voivat paljonkin erota toisistaan. Kirjailijalle ja kirjan maailmalle haetaan myös kontekstia, kun paneudutaan kirjailijan tuotantoon haastattelujen avulla ja kirjan aihepiiriin liittyvään aikakauteen tai kulttuuriin videoklippien avulla. Välillä keskustelu vie mukanaan niin, että jopa käsityön teko unohtuu hetkeksi! 

Kevään kirjavalikoimasta Tracy Chevalierin Neito ja yksisarvinen, Anita Amirrezvanin Kukkien verellä kirjoitettu sekä Gary Wornellin Nepalin aarre sopivat hyvin museon kevään päänäyttelyn Basaarien kätköistä luomaan tunnelmaan. Kahdessa ensimmäisessä kirjassa nimittäin kuvataan matontekijän kovaa ja kiireistä työtä. Näyttelyn kelimeistäkin tulee nimittäin miettineeksi kutojien omia tarinoita. Nepalin aarre -kirjassa oppii ihan vahingossa myös hyvin samantyyppisten korujen valmistuksesta, kuin mitä museon näyttelyssäkin on esillä tällä hetkellä. Kevään viimeisen tapaamisen kirja onkin sitten jo askel ihan erilaiseen maailmaan. Enni Mustosen Taiteilijan vaimo on jatkumoa lukupiirin taiteilijaelämän kuvauksille. 

Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Suomen käsityön museon yleisötyössä käsityötä tarkastellaan eri näkökulmista ja käsityöaiheiset lukupiirit jatkavat tätä ideaa, kun käsityötä pohditaan taiteen ja kirjallisuuden vinkkelistä – puhutaanko kirjallisuudessa käsityöstä ja miten sitä kuvataan. Onko se arkista toimintaa vai toimeentuloa vai yhdessä oloa, vai oman ajan ottamista? Luettavissa kirjoissa käsityö voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa. 

Lukupiiriin on vapaa pääsy, mutta sinne tulee ilmoittautua ennakkoon verkossa. Suomen käsityön museon tapahtumiin otetaan koronatilanteen vuoksi osallistujia rajoitetusti, jotta voimme ylläpitää turvavälejä. Ilmoittaudu mukaan: www.lyyti.in/lukupiiri_kevat2021 


Lukupiirit keväällä 2021 tiistaisin klo 17–19

Ti 26.1. Tracy Chevalier: Neito ja yksisarvinen, 2005
Pariisin keskiaikamuseo Musée de Clunyssä on esillä upea kuusiosainen gobeliinisarja Neito ja yksisarvinen, joka on arvioitu kudotun 1400–1500-lukujen vaihteessa. Tracy Chevalierin kirja Neito ja yksisarvinen avaa meille kuvitteellisen prosessin kautta tämän hyvinkin todellisen gobeliinisarjan tarinaa tilauksesta kuvien maalaukseen ja gobeliinien kudontaan.  Kauniisti puetun nuoren naisen ja myyttisen yksisarvisen eläinhahmon kohtaamista kuvaavien gobeliinien sanotaan kuvaavan eri aisteja – näköä, kuuloa, makua, hajua ja tuntoa ja kuudes vapaata tahtoa tai pelkkää halua. Kuvakudosten pohjaväri on punainen, keskellä sininen saareke, jonka päälle sijoitetut henkilöt ovat kunkin kuvan teeman mukaisissa puuhissaan. Mutta keitä henkilöt oikeastaan ovat ja mikä suhde heillä on kuvakudosten suunnittelijaan? Kirjassa kuvataan oivallisesti kutojien ja langan toimittajien ja värjärien verkoston toimivuutta monenlaisten paineiden alla, jotta tilaustyön aina vaan tiukkenevista toimitusajoista selvitään.  
Ti 23.2. Anita Amirrezvani: Kukkien verellä kirjottu, 2008
Kudontalinja jatkuu myös helmikuun kirjavalinnassa. Anita Amirrezvanin Kukkien verellä kirjottu on dramaattinen kertomus 1600-luvun Persiasta, jolloin matontekeminen oli taidemuodoista arvostetuimpia. Päähenkilönä on köyhä isätön tyttö, joka pääsee setänsä, arvostetun matontekijän oppiin, oppimaan matonsuunnittelun, värien valitsemisen ja matontekemisen taitoa. Isättömän tytön ja köyhän lesken asema on patriarkaalisessa islamilaisessa yhteiskunnassa heikko, mutta ei toivoton: liikkumavaraa on, mutta se on vähäistä. Hyvin tehty matto voisi olla tie omaan varallisuuteen, mutta se vaatii alkupääomaa ja aikaa ja suhteita. Kohtalo näyttää sulkevan kaikki yritykset paremmasta tulevaisuudesta. 

Ti 30.3. Gary Wornell: Nepalin aarre, 2016
Maaliskuun lukupiirin kirja on yhtä paljon katselu- kuin lukukirja hienojen ja kertovien kuviensa ansiosta. Suomalais-kanadalainen valokuvaaja ja keraamikko Gary Wornell ajoi vuonna kolmen vuoden aikana Kathmandun laaksossa moottori- ja polkupyörällä tuhansia kilometrejä dokumentoiden Nepalin tämän hetken taidekäsityötä. Nepalin aarre esittelee valokuvin ja tekstein erilaisia kädentaitoja, kuten kultausta, kuparin pakotusta, puunkaiverrusta, kivenveistoa, Thangka-maalausta, rummun, korujen ja paperin valmistusta. Nepalin aarre on kunnianosoitus nepalilaiselle taidekäsityölle, mutta myös tilannekuva. Vain harvat ovat nähneet luostareissa ja temppeleissä eri puolilla Nepalia tavattavien esineiden valmistusta.
Wornellin työn tuloksia esiteltiin myös Lahden taidemuseossa 23.9.2016–29.1.2017.

Ti 27.4. Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo, 2018
Taiteilijan vaimo on Kirsti Mannisen alias Enni Mustosen kuudes kirja syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa.  Eletään 1920-luvun loppua. Ida Heleniuksen tytär Kirsti on ompelijana Pariisissa ja suunnittelee oman muotihuoneen perustamista Helsinkiin. Kirstin miesystävä, kuvaveistäjä Ilmari Aaltonen on Pariisissa hänkin, samoin kuin monet suomalaiset kulttuuripersoonat Olavi Paavolaisesta Mika Waltariin. Nuoripari palaa Suomeen ja aloittaa yhteisen elämän. Ida perustaa muotihuoneensa ja Ilmari etsii omaa väyläänsä taiteilijana. Mustonen yhdistää romaanissaan taitavasti faktaa ja fiktiota. Syrjästäkatsojan tarinoita -kirjasarjassa on viihdyttävässä muodossa keski-ikäisille ja vanhemmille naisille samaistuttavia historian kuvauksia ajasta, jolloin käsin tekeminen oli arkipäivää.